ja też właśnie przypuszczam którąś poduszkę lub może wystarczy podregulować na wybieraku, jak będę miał chwilę to podjadę do mechanika żeby obadał poduchy
u mnie jeszcze lubi szarpnąć przy zmianie z 1 na 2 i z 2 na 3 szczególnie gdy na drodze są jakieś koleiny i jest nierówna
mam jeszcze panowie do was pytanie ostatnio przy mrozie -10 około gdy z wtecznego chciałem wrzucic na pierwszy bieg lewarek nie chcial isc do gory tylko musialem go podniesc czy to normalne
Jak by nie było -10 to bym powiedział, że nie, ale powiem Ci, że w samochodach pod wpływem niskich temperatur się różne dziwne rzeczy dzieją, których sam doznawałem i nigdy jakoś się tym nie martwiłem... chyba, że się mylę.
Od jakiegoś czasu zauważyłem w swoim Polo AEX '95r taki problem:
2. bieg często nie "wchodzi" i muszę wrzucać go jeszcze raz. Pozostałe, łącznie ze wstecznym działają bez zarzutu.
Co może być przyczyną i ile może kosztować naprawa?
może wystarczy regulacja na drążku?podciągasz mieszek i zobaczysz taki jakby zacisk na malutki torx,poluzniając go kręcisz tym zaciskiem i próbujesz na sucho jak wchodzi bieg.
Dzięki, spróbuję tego. Dzisiaj zauważyłem, że przy wyłączonym silniku wszystkie biegi wchodzą jak po maśle, podobnie jak przejadę parę kilometrów. Może faktycznie to wystarczy
Witam może ktoś orientuje się od gdzie taki czop kulisty dostane i ten łącznik wybieraka tylko umnie jest metalowy a w intercarsie plastikowy i jeszcze nie taki chociaż numery z etki są te same
Wyrobiony mechanizm dźwigni kolega pewnie ma. Zdejmij mieszek, zajrzyj przy skrzyni i obadaj gdzie masz luzy w wybieraniu. Do tego są zestawy naprawcze. Nie kosztują jakoś strasznie dużo.