[6n] zatrzaśniete drzwi pasażera

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jacekszymek1
Zainteresowany
Zainteresowany

[6n] zatrzaśniete drzwi pasażera

Post autor: jacekszymek1 »

Witam mam problem z moją 6n a mianowicie drzwi pasażera się nie otwierają a nie wygląda mi na to żeby były zamarznięte tylko że ćoś jest urwanie i sie zatrzasły ai moje pytanie jest następujące jak je otworzyć
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

jacekszymek1

zamarzły na bank
Awatar użytkownika
zbiq
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zbiq »

prosty test: uruchom samochod i nagrzej wnetrze, jak bedzie cieplo wewnatrz, to drzwi powinny sie otworzyc bez problemu, nie szarp bo mozesz rozerwac uszczelke (czasem tez z szybami sie tak dzieje, ze przymarzaja - przy elektrycznych NIE WOLNO probowac otwierac na sile - grozi spaleniem silniczka, trzeba odczekac az rozmarzna). jesli to sie nie uda to padl ci zamek, nie probuj samemu otwierac (chyba ze znasz sie na konstrukcji zamkow), oplaci sie podjechac do firmy gdzie zajmuja sie takimi rzeczami (sam to tylko porysujesz lakier albo drzwi wgnieciesz - w audi rozsypal mi sie zamek i zablokowal drzwi, pojechalem do goscia ktory zajmuje sie naprawa zamkow samochodowych. jak popatrzylem przez godzine co on wyprawia, to sie w duchu cieszylem, ze nie zabieralem sie za to samemu)

jesli drzwi tylko przymarzly, to po rozmrozeniu zainwestuj w silikon w sprayu (ok.10pln) i przepsikaj wszystkie gumowe uszczelki we wszystkich drzwiach. powtorz zabieg nastepnego dnia. potem bedziesz sie smial z ludzi ktorzy szarpia za drzwi podczas gdy ty otwierasz delikatnie jak w lato :grin:
audi bylo i bedzie, a polo ma u mnie dozywocie bo sie swinia nie chce zepsuc (kochane bydle).... no i sie zepsul, silnik padl
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

zbiq
jak zamek zamarzł to silikon na uszczelki nic nie da :)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

to nie zamarzły uszczelki tylko zamek, rozgrzej auto lub wstaw do cieplego garazu za pol godziny drzwi masz otwarte...
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Michelangelo »

ja tez tak ostatnio mialem, zamknalem drzwi i chcialem je otworzyc doslownie 2 sekundy pozniej i nic. Tez myslalem ze cos sie stalo - urwalo czy cokolwiek, a ze tego dnia mialem wozic pasazerow, to drzwi musialem miec sprawne, wiec pojechalem szybko do kolegi na warsztat, on twierdzil na 100 % ze zamarzl zamek (i mial racje), wiec dal mi opalarke i dmuchalem (z dalszej odleglosci) pod klamka zeby nagrzac blache i... puścił :) tak wiec musisz albo go wstawic do pomieszczenia, ale probowac nagrzac od srodka, ale to potrwa, najlepiej nagrzac blache opalarka, suszarka, albo tak jak robilem pozniej goracym okladem, bo nie mialem nic innego, a i koniecznie po otwarciu nasmaruj zamek takim smarem w plynie co nie zamarza czysci i smaruje, kosztuje ok 10 zl, a do dzis problemu z zamkami nie mam

pozdro
Awatar użytkownika
zbiq
Raczkujący
Raczkujący

jak zamek zamarza to sie nie da kluczyka wlozyc, od srodka mozna otworzyc, wiem bo wchodzilem przez bagaznik do samochodu tydzien temu :-D jezeli jest centralny elektrycznie to fakt, z pilota nie otworzy, ale od wewnatrz da rade. a problem z drzwiami to w 99% przymarzniete uszczelki - jak jezdzisz to w samochodzie cieplo, konczysz jazde, samochod sie wychladza, skroplona para wodna osiada wszedzie gdzie sie da (na szybach co najbardziej wk...wia), m.in. na uszczelkach i zamarza. a na uszczelkach zamarznieta woda dziala prawie tak dobrze jak klej. przy otwieraniu na sile mozna rozerwac uszczelke. a co do zamka to zazwyczaj zamarza to miejsce gdzie wkladasz kluczyk (jak nie masz z pilota) a nie sam zamek wewnatrz, jest dobrze przesmarowany, nawet fabrycznie :grin:

ogolnie polecam smarowanie silikonem w spray uszczelek i psikanie w zamki, albo inny preparat smarujacy, ktory wytrzymuje niskie temperatury (pamietam stare czasy, kiedy uszczelki w drzwiach smarowalo sie wazelina, bo nie bylo nic innego :acute: )
audi bylo i bedzie, a polo ma u mnie dozywocie bo sie swinia nie chce zepsuc (kochane bydle).... no i sie zepsul, silnik padl
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

Post autor: tommy76 »

Green dragon
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""zbiq""]jak zamek zamarza to sie nie da kluczyka wlozyc, od srodka mozna otworzyc[/quote]

nie gadaj głupot bo nikt kto zna 6n na wylot nie uwierzy w te bajki, kluczyk to wkładka a kaseta zamka to kaseta zamka i to ona zamarza...

tyle

[quote=""zbiq""]jest dobrze przesmarowany, nawet fabrycznie :grin:[/quote]

yhyyy, jasne...
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Paffcio""]nie gadaj głupot bo nikt kto zna 6n na wylot nie uwierzy w te bajki, kluczyk to wkładka a kaseta zamka to kaseta zamka i to ona zamarza...[/quote]
bo dla większości zamek to wiele części :) a potem są problemy z interpretacją i wywody na tysiąc stron.
Awatar użytkownika
zbiq
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Paffcio""][quote=""zbiq""]jak zamek zamarza to sie nie da kluczyka wlozyc, od srodka mozna otworzyc[/quote]

nie gadaj głupot bo nikt kto zna 6n na wylot nie uwierzy w te bajki, kluczyk to wkładka a kaseta zamka to kaseta zamka i to ona zamarza...

tyle

[quote=""zbiq""]jest dobrze przesmarowany, nawet fabrycznie :grin:[/quote]

yhyyy, jasne...[/quote]

sry ale moje doswiadczenia z zamkami ograniczaja sie do samochodow pow.20 lat. i zazwyczaj, cytujac ciebie, gdzie masz racje, zamarza wkladka. ja mam stare 86c2F i tak jak pisalem, zamarzl zamek (kluczyk nie wchodzi), czyli wkladka, nie moglem kluczyka wlozyc. wlazilem przez bagaznik do samochodu i od srodka otworzylem, bo ZAMEK (mechanizm zamykajacy drzwi) nie zamarzl. bo po prostu ktos kiedys (lub fabryka) go przesmarowal - przez 4 lata (wtedy kupilem samochod) nigdy nie zajrzalem tam. tekst ZAMARZL ZAMEK rozumiem ze nie mozna klucza wlozyc.

prosze nie pisz ze pisze glupoty i bajki, bo ty wiesz swoje a ja swoje. i tyle. po prostu chcialem komus pomoc w potrzebie
j
jacekszymek1
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: jacekszymek1 »

okazało sie że jest zamarznięty zamek podgrzałem suszarką nagrzałem środek i puściło ale bardzo dziękuje wam za pomoc pomogliście bardzo dzięki
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

jacekszymek1
to go teraz nasmaruj ;)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator