[9n] Wymiana oleju w skrzyni.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
robertflash
Newbie
Newbie

[9n] Wymiana oleju w skrzyni.

Post autor: robertflash »

Witam.
Mam polówkę z 2006r 1.2 Kat 40kw. Nie dopilnowałem wymiany oleju w skrzyni który miał być wymieniony jakieś 7 miesięcy temu. Do serwisów VW nie jeżdżę z racji cen, dlatego chciałem zrobić to wraz z Ojcem. Wiem że parę już takich wątków zostało poruszone, ale w żadnym z nich niema konkretów jak wymienić owy olej. Macie jakieś rady odnośnie wymiany( gdzie co i jak?) i jakiego użyć oleju? Mam nadzieje że moje niedopilnowanie wymiany nie będzie tragiczne w skutkach...
Z góry dzięki za rady.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

olej w skrzyni wymienia się co ok 100 tyś
można wczesniej ale...
wymienia się w prosty sposób masz dwie śruby
dolną się wylewa olej ze skrzyni
a górną napełnia
mozna to samemu zrobić wystrczy klucz i kanał
no i odpowietrzyć
r
robertflash
Newbie
Newbie

Moja polówka ma przebiegu 48 tysięcy (przebieg oryginalny), lecz przy drzwiach jest nalepka serwisowa z datą wymiany dlatego też zainteresowałem się tym tematem. Może serwis chciał częściej klienta widywać w swoim warsztacie i go naciągać na kolejne koszta :-D Czyli wychodzi na to że jak na razie nie mam się czym przejmować.
Dzięki za radę. :)
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

wymianą oleju silnikowego ?? nie przypadkiem
wklej zdjecie tej naklejki
no przy takiem przebiegu wymiana oleju silnikowego powinna być już wkrótce bo zapali się kontrolka na liczniku
po 6 latach przydało by się wymienić olej w skrzyni mimo to ale nie przeszkodzi jak przejeździsz jeszcze set km
r
robertflash
Newbie
Newbie

[quote="vwkas18"]wymianą oleju silnikowego ?? nie przypadkiem
wklej zdjecie tej naklejki
no przy takiem przebiegu wymiana oleju silnikowego powinna być już wkrótce bo zapali się kontrolka na liczniku
po 6 latach przydało by się wymienić olej w skrzyni mimo to ale nie przeszkodzi jak przejeździsz jeszcze set km[/quote]

Jaki olej silnikowy? Cały czas rozmawiamy o oleju w skrzyni biegów. Olej silnikowy już wymieniłem 2 miesiące temu. Inspekcja już mi się świeci. Z tym też mam problem, ale na dniach ma przyjść Interfejs który zamówiłem tak wiec usunę to sam. Nalepka przy drzwiach dotyczy oleju w skrzyni biegów.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

to było poszukać i poczytać
viewtopic.php?f=187&t=23695
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

W książce serwisowej nie znajdziesz terminu wymiany oleju bo VW nie przewiduje go w manualach. Wymienić można ale tylko na właściwy olej.
Zalecam olej z VW. Jest najtańszy - serio. 1 litr to około 40 zł. Inny pasujący do VW z normą 501.50 to Castrol TAF-X ale kosztuje nawet 35 zł za pół litra. VW przewiduje wymianę oleju tylko przy naprawie głównej skrzyni.

Wymiana nie zawadzi ale tylko właściwy olej. Jeśli nie masz ochoty go kupować to zostaw skrzynie w spokoju.
p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pyc »

A może kolega ma automat?? Wówczas wymiana co 60tys. km. Jeśli manual wymiana przy takim przebiegu oleju w skrzyni to zbędny pedantyzm (chyba że coś się dzieje ze skrzynią).
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote="pyc"]A może kolega ma automat?? Wówczas wymiana co 60tys. km. Jeśli manual wymiana przy takim przebiegu oleju w skrzyni to zbędny pedantyzm (chyba że coś się dzieje ze skrzynią).[/quote]
Nie sądzę aby do 1,2 był dostępny automat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”