[6N] zakładanie LPG(sekwencja)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[6N] zakładanie LPG(sekwencja)

Post autor: KondzioR. »

Witam. Mam okazje założyć za 1500zł sekwencję (po znajomości) do swojej Poli. Silnik to 1.4 AEX 60km 210 tyś przebiegu.
Wiadomo, nie będzie to sekwencja z wysokiej póki tylko taka zwykła,przeciętna.
I oczywiście mam kilka pytań:
1.Czy będzie duży spadek mocy na sekwencji?
2.W jakich granicach waha się spalanie?
3.Czy jest możliwość ukrycia korka wlewu?
4.Ile wchodzi gazu jak zbiornik jest w kole?

i czy wgl jest opłacalne zakładanie LPG do takiego silnika.. chociaż spalanie PB już mnie dobija.. 8-9/100 .. :/

pozdróVWka !
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

1. jak dobrze podregulują to spadku nie odczujesz , za to spalanie podskoczy.
2. dodaj z 1-2 litry i masz wynik, do tego jeszcze PB na odpalanie
3. czasami da się zmieścić koło wlewu paliwa- zależy od zakładu w którym montujesz
4. od 29-43l
:piwo:
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
Awatar użytkownika
rozek90
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rozek90 »

[quote=""Dyluś""]od 29-43l [/quote]
Nie no stary nie przesadzaj z tymi 43 litrami w kole:D
Ok. 32 mysle ze wejdzie:) A wlew do poli jesli chcesz miec tam gdzie wlew od Pb to tylko z nakrecana koncówka poniewaz jest za malo miejsca.A róznicy w mocy nie powinno byc poniewaz to sekwencja ale to zalezy od jakosci gazu tez. Z tego co wiem to do naszych 6n powinna byc IV generacja poniewaz to jest wielopunkcik i ma plastikowy kolektor.

P.S. Jedna polówke juz gasiłem na stacji paliw bo sie instalacja gazowa paliła:D he
Obrazek
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

KondzioR.

Mam ten sam silnik i spalanie które podałeś jest wysokie - jeśli przeważa u Ciebie jazda miejska i krótkie odcinki rozumiem, ale jeśli jest inaczej to masz jakiegoś "pożeracza" paliwa - sprawdź.

Opłacalność sprawdzisz na wielu stronach, np.

http://www.kalkulatorlpg.pl/
http://www.gazeo.pl/kalkulator.php?kalk ... fAodLQvL5g

Czy jest możliwość ukrycia korka wlewu?
Chcesz kombinować z nielegalną instalacją? Można, nie powiem że nie ale pamiętaj, żeby ten korek schować pod klapkę albo widziałem patenty, że pod zderzakiem są schowane korki - nie widać z zewnątrz ale są. A do tego poblemy przy przegladzie i ewentualnej wypłacie odszkodowania.

A co rozumiesz przez nazwę zwykły?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Witam.
'zwykły' można mieć sekwencje za 2500 i można mieć za 2000.. ja mam za 1500 bo znajomy.
Gaz będzie jak najbardziej legalny,wbity w dowód, tylko nie chce żeby szpecił mi POLO i chciałbym schować pod klapkę.
Pali mi 8-9.. dużo? Przeważa jazda miejska no i nie jeżdżę do 2 tyś obr.. w trasie schodzę do 6/100.
i żeby weszło w koło chociaż te 32-35L (weszło, nie wielkość butli.)
Jeszcze przemyśle nad sprzedaniem może i zamiast tego jakiś TDI.

pozdróVWka.
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

kolego ja jak jeszcze pracowałem w serwisie lpg to w swoim założyłem gaz na Hana200 i Compakcie... (silnik AEE wiec podobny do twojego)

spalanie jakieś 0.5 do 1l więcej jak benzyny. kultura pracy i moc/przyspieszenie nie zmieniły się ani trochę o ile na gazie lepiej nie idzie...

Butle mam 600/200 to wchodzi 33l gazu tylko ze trochę dużo wystaje ale zrobiłem 2 podłogę i nie widać:)

wlewkę do gazu da się spokojnie zmieścić w klapce obok wlewu Bp ale jest trochę dłubania:/ gazownik pewno będzie marudził ale upieraj sie:D
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

8-9 spalanie? Kurde miodzio :D
W zimie moje polo potrafił do 10 dojść :D
Jak robisz ok 11 tys na rok to nie oplaca się. Zanim Ci sie zwroci to przy takim przebiegu wywieje Ci uszczelke pod glowica, świecie i tłumik.
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

hahaha jeszcze nigdy sie tak nie uśmiałem :D .... i do tego pewnie zniszczą się opony, przepali żarówka albo wytrą pokrowce na siedzeniach :D i to wszytko przez LPG! :D Ludzie pamiętajcie oszczędza się po montażu a nie na montażu. Jak komponenty są dobrze dobranie i najważniejsze gaz jest dobrze zestrojony powinniśmy spać spokojnie :) a takie rzeczy jak jak świece przewody czy nawet ten przegląd droższy o 60zł to ma sie nijak do oszczędności jakie wynikają z jazdy na LPG. Tankując gaz za 60zł pomysl ze PB musiałbyś zalać za okolo 120zł ( takie przybliżenie) czyli juz odrobiłeś ten droższy przegląd. To samo tyczy się innych rzeczy. Ja mam silnik AEX na blacie juz okolo 260tys km rocznie jeżdżę okolo 12 - 15 tys km na sekwencji juz prawie 2 lata i żałuje ze założyłem gaz, żałuje ŻE TAK PÓŹNO GO ZAŁOŻYŁEM! :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

Wiem to z doświadczenia innych osób. Może u ciebie akurat tak się nie stało ale tak sie dzieje. Zresztą bylo wiele tematów na ten temat wiec nie bede robił offtopa. Ja leje V-Power i nie szczedze na aucie bo mi się to zwróci w postaci przebiegu i kultury pracy :)
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Byłem już wczoraj u znajomego i rozmawiałem.. 1600 wyjściowa z ukrytym wlewem.. za 1500 zrobi. Ale powiedział mi jak jedno punkt to sekwencja nie podjedzie.. :/ a tą sekwencje co mi proponuje to sam ma w e36 2.8 .
Jakby taka butla 33L by wchodziło to gitara.. można liczyć że z 300km by przejechał :)
Miał racje mówiąc o tym że jedno punkt to sekwencja nie podejdzie? Jak tu kolega pisał że ma AEX'a i ma sekwencje.. Nie czaje i nie znam sie na tym kompletnie.

pozdróVWka !
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

przecież AEX to wielopunkt :blush2:
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Poważnie? jak podłączam VAG i pokazuje że to mono-wtyrsk o.O
Awatar użytkownika
qbeq
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qbeq »

Z tego co mi wiadomo to do jedno punktu da się wsadzić sekwencje tylko po co? 1.4 to sekwencja, 1.3 to monowtrysk.
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

no jak AEX to AEX :) . To więc jeżeli nie sprzedam jej do maja tak to chyba zainteresuję sie za tym LPG na wakacje.. mam w planie kilka wyjazdów..
j
jacekszymek1
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: jacekszymek1 »

wkładaj chłopie gaz i nawet sie nie zastawiaj napewno bedziesz taniej jeździł na każdych 100km zaoszczędzisz ja też do swojego AERA zastanawiam sie nad gazem ale boje sie że jak włoże gaz to bedzie straszny muł ale ty do 1,4 wkładaj braciak ma golfa mk2 1,6 i pali mu 9 na sto a ma już ponad 300tkm na budziku
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”