[6N2] Czasami odpala za drugim razem (nie kręci rozrusznik)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

[6N2] Czasami odpala za drugim razem (nie kręci rozrusznik)

Post autor: gokart »

Witam wszystkich mam pewien problem. Pierwszy raz zauważyłem tą przypadłość 2 tygodnie temu.

Odpalam auto a tam cichy metaliczny brzdęk i nic rozrusznik nie kręci próbuje jeszcze raz i odpala bez problemu.

Akumulator mam nowy.

Zdarza się to raz na 100-200 odpaleń. Może wilgoć albo jaki diabeł ?

temat poprawiłem, tak na przyszłość rozrusznik a nie alternator odpowiada za rozruch :)

bleah
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

To jest pojedyncze uderzenie, czy jednostajny dźwięk? Jeśli to ta druga opcja, to prawdopodobnie wina bendixa rozrusznika, mechanizm odpowiedzialny za zazębianie się zębatki rozrusznika i koła zamachowego. W moim polo to bardzo częsty przypadek, średnio co 2, 3 odpalenie silnika jest dopiero za drugim razem, bo się zębatki nie zazębiły.
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

no fakt rozrusznik :banghead:

No nie dam sobie głowy obciąć czy dźwięk jest krótki czy jednostajny wydaje mi się ze krótki .

Jak tylko się znowu sytuacja pojawi to zwrócę na to uwagę i napiszę w 100% jak sprawa wygląda.
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

U mnie ten dźwięk trwa tak długo, jak długo trzymam kluczyk w pozycji odpalenia silnika. Jeśli u Ciebie będzie tak samo, to zainteresuj się bendixem.
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Elektromagnes do wymiany...
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

Bendinks rozrusznika się zawiesza. Mialem to samo. Na początku za drugim odpala potem juz za 4 pożniej wcale :)
Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

Czyli jest to bendiks bo dzisiaj ponownie był problem jednostajny dźwięk był przy próbie odpalenia.

Mam wobec tego pytanie :

1) Czy sam mogę wymienić to ustrojstwo bez kanału

2) jaki numer ma ta część czy wystarczy ze w sklepie podam model auta,rocznik i model silnika

3) gdybym podjął się tego samemu ile czasu mi to zajmie (moze zająć) i czy potrzebuje jakieś specjalistyczne klucze.

Dziękuje
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

1 - ja swoj rozrusznik wyciągałem z kanału (jest wygodniej) ale osoby na forum pisały że poradziły sobie bez kanału ale powiem szczerze że jest to dosyć trudne ze względu na umiejscowienie rozrusznika. nie wiem jak jest w twoim silniku poczytaj o tym gdzie jest i jaki jest do niego dostęp
2 - wystarczy ze podjedziesz tam gdzie regenerują rozruszniki i alternatory bedą już napewno wiedzieli, wystarczyło że podałem model samochodu i kod silnika i wiedział ktory bendinks do mojego rozrusznika pasuje. cena ok 40zl
3 - jeśli masz już wyciągnięty rozrusznik to już wiele roboty nie ma. jeśli jesteś kumaty nie powinieneś mieć problemu, musisz rozpołowić rozrusznik i wyciągnąć mechanizm i włożyć nowy, możesz od razu nasmarować środek ale TYLKO TULEJE NIE SMARUJ TRYBÓW bo się będzie ślizgał, jeśli nawet nie dasz sobie rady poproś znajomego żeby podjechał z tobą tam gdzie regenerują rozruszniku i wymienią to za ciebie. nie będzie to aż taki duzy koszt bo najwięcej biorą za wyciagnięcie rozrusznika z auta
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”