Witam, od jakiegoś czasu borykam się z problemem mokrej podłogi za fotelem pasażera . Podczas deszczu , ulewy widziałem jak w rogu przy drzwiach wewnątrz po uszczelce pojawiała się strużka wody. Myślałem że kwestia niedociągniętych drzwi. W zeszłym tygodniu regulowałem je, dociągnąłem je bardziej, jednak dzisiaj okazuje się problem dalej istnieje... Wylałem na dach/drzwi miskę z wodą i o to jakie efekty się pojawiają po otwarciu drzwi :
Widać dokładnie jak woda się zbiera na tej czarnej uszczelce w rogu (z przodu bliżej zawiasów drzwi, uszczelka jest sucha) , przelewa się i mi wpada do środka na dywanik z tyłu przez co cała mata wygłuszająca pod tapicerką jest nasiąknięta wodą. Sprawdzałem również drzwi i to wygłuszenie czy tam nie cieknie czasem, jednak jest ono podklejono poliuretanem i to raczej nie stamtąd . Oceńcie zdjęcia, mam nadzieję że jakieś pomysły podsuniecie . Uszczelka drzwi sama w sobie nie wygląda na zużytą, sparciało , w zasadzie nie widzę różnic z tą po stronie kierowcy, a po tamtej stronie problem taki nie występuje, uszczelka jest sucha po próbie z miską wody.
Dzięki i pozdrawiam
Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych w Warszawie
Podepnę się do tego tematu. Mam podobny problem, w moim vw polo classic z tyłu za kierowcą pod nogami pasażera zbiera się ciągle skądś woda. Myślałem, że od podłogi ale sprawdziłem na kanale, podłoga ,,zdrowa" , korki są na miejscu. Uszczelka przy drzwiach dobra ( nie puszcza) a problem istnieje. Czy może ktoś się z tym spotkał ?, może z dachu jakoś w/po słupkach ?
[quote="mugol"]Podepnę się do tego tematu. Mam podobny problem, w moim vw polo classic z tyłu za kierowcą pod nogami pasażera zbiera się ciągle skądś woda. Myślałem, że od podłogi ale sprawdziłem na kanale, podłoga ,,zdrowa" , korki są na miejscu. Uszczelka przy drzwiach dobra ( nie puszcza) a problem istnieje. Czy może ktoś się z tym spotkał ?, może z dachu jakoś w/po słupkach ?[/quote]
[quote="krzychu20"][quote="mugol"]Podepnę się do tego tematu. Mam podobny problem, w moim vw polo classic z tyłu za kierowcą pod nogami pasażera zbiera się ciągle skądś woda. Myślałem, że od podłogi ale sprawdziłem na kanale, podłoga ,,zdrowa" , korki są na miejscu. Uszczelka przy drzwiach dobra ( nie puszcza) a problem istnieje. Czy może ktoś się z tym spotkał ?, może z dachu jakoś w/po słupkach ?[/quote]
Wszystkim, którzy maja szyberdach szczerze radzę raz na jakiś czas zajrzeć do rurek odprowadzających wodę (są takie 4 - 2 na przód i 2 na tył). Odpływy przednich znajdują się ponad zawiasami przednich drzwi, a odpływy tylnich, za zderzakiem (niewiele roboty ze zdjęciem zderzaka, zwłaszcza w porównaniu do np. Golfa 5). Odpływy są zakończone gumkami, które należy zdjąć i wycziścić, a rurki przetkać jakimś patykiem i przepłukać.
O ile pojawia się woda w kabinie, to możliwy jest 1 z 3 scenariuszy, z którymi miałem do czynienia:
1. rurka odprowadzająca wodę z dachu, zamiast na zewnątrz, odprowadza wodę wewnątrz profilu karoserii (dotyczy przodu). Woda leci do przestrzeni pomiędzy blachami i wylewa się pierwszą możliwą dziurą. Trzeba zdjąć gumową końcówkę z rurki, zobaczyć czy czasami nie spadła, przetkać ją i założyć gumkę tak, żeby woda spływała na zewnątrz
2. oderwała się folia (albo i pianka) stanowiąca uszczelnienie pomiędzy drzwiami a ich tapicerką, w wyniku czego woda z szyby bocznej zamiast spływać dołem drzwi przez otwory drenażowe, spływa po tapicerce i do wewnątrz. Tutaj trzeba zdjąć tapicerkę drzwi i dokładnie obejrzeć, czy pianka/folia nie maja pęknięć, przerwań itd.
3. wypaść lub skorodować mogła ledna z gumowych zaślepek znajdujących się w podłodze. Wilgoć wtedy zaciąga od dołu. Korek jak wypadł, należy wstawić nowy, jeżeli skorodowało, dziurę zaspawać a na koniec pociągnąć jakąś pastą głuszącą czy innym barankiem.
-EDIT-
4. jest jeszcze możliwość, że cieknie woda spod filtra kabinowego. Tutaj sprawa jest nieskomplikowana i wystarczy potraktować uszczelnienie silikonem i dociągnąć śruby obudowy filtra
Dzięki ,,sidewinder3 " . Muszę u siebie sprawdzić Twój pkt.2 bo w lecie zdejmowałem tapicerkę by dobrać się do zamka. Jak znajdę odrobinę czasu to sprawdzę i Was poinformuję
zeby nie zakladac nowego tematu chcialbym zapytac czym przykleic uszczelke taka piankowa ktora jest przyklejona na miedzy drzwiami a samochodem blache (ona biegnie dookola drzwi)
myslalem moze o tasmie dwustronnej dobry pomysl? jakies inne propozycje? pozdrawiam
W końcu znalazłem usterkę. Zauważyłem po zdjęciu dywanu skorodowanie na profilu zamkniętym w podłodze od strony progu i w czasie polewania tyłu samochodu przez to skorodowanie wychodzi woda (wprost pod dywan). Zlokalizowałem po zdjęciu tylnego zderzaka, że woda wpływa w otwór pomiędzy wpuszczony metalowy zderzak w podłużnicę i przez podłużnicę wpadała do tego nieszczęsnego profilu w podłodze (bo widać są połączone) aż skorodował górny płaszcz w podłodze i woda jak ,,fontanna" wydobywała się pod dywan. Po uszczelnieniu silikonem szczeliny pomiędzy wchodzącym zderzakiem a podłużnicą problem rozwiązany