[9N3] Komputer pokładowy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tropical
Newbie
Newbie

[9N3] Komputer pokładowy

Post autor: tropical »

Witam wszystkich :) Nie jestem pewien czy w tym dziale, ale pytam. Czy w każdym Polo z silnikiem 1,4 benzyna (80 KM) jest seryjnie montowany komputer pokładowy (pokazujący średnie i chwilowe spalanie)? Zastanawiam się nad zakupem Polo z 2006 roku z tym silnikiem. Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam :)
P
Pawco
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawco »

To nie należało do standardowego wyposażenia.Za komputer pokładowy jak dobrze pamiętam była dopłata 600zł
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Ja mam od nowości benzynę 1,4 80kM i wersję Q-line ale za komputer pokładowy żądano 700 pln i nie wziołem,mam za to elektrykę z przodu,lusterka ustawiane i podgrzewane elektrycznie,centralny zamek,radio i felgi alu.Silnik jak dla mnie wystarczy a jest naprawdę oszczędny,choć 100 kM by nie zaszkodziło.
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Z tego co wiem to najlepiej kupować od razu to co potrzebne bo przy dodatkowym montażu ceny są wysokie.Ja w pakiecie za 3050 zl dokupiłem,alufelgi,radio+głośniki,centralny zamek,elektryczne lusterka i szyby z przodu.Natomiast z dodatkami trzeba uważać bo jeśli instalacja jest na canie to moąna narobić bałaganu w elektryce.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2009, 8:08 przez krzysztof65, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Opisane wielokrotnie na 9ninfo.de i innych stronach o MKVI

Licznik z MFA/FIS lub 1/2 FIS
Manetka z MFA
3 (dosłownie 3) przewody

i troche wolnego czasu

Reszta w linku
http://www.pimpowski.de/mfa_nachruesten.htm
Awatar użytkownika
Piecia1022
Początkujący
Początkujący

Post autor: Piecia1022 »

Witam :D Mam polo 1.2 2008 r nio nie mam Komputera pokładowego szkoda troche ze VW nie daje Komputera pokładowa. chciałem dopłacic to bym musiał czekać ok 2 miesiec na auto jestem ciekawy turzol czy u mnie mozna zrobić komptuter jak bym kupił wszystkie częśći?? jechałem ostatnio Fiatem Putno i tam jest juz komputer :-D .Pozdrawiam!!!!
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="Piecia1022"]Witam :D Mam polo 1.2 2008 r nio nie mam Komputera pokładowego szkoda troche ze VW nie daje Komputera pokładowa. chciałem dopłacic to bym musiał czekać ok 2 miesiec na auto jestem ciekawy turzol czy u mnie mozna zrobić komptuter jak bym kupił wszystkie częśći?? jechałem ostatnio Fiatem Putno i tam jest juz komputer :-D .Pozdrawiam!!!![/quote]

wszystko jest opisane w linku powyzej. Jezeli dokupisz manetke i tacho z funkcją komputera i zamontujesz to będziesz miał identyczny komp. pokładowy jaki montowała fabryka
Awatar użytkownika
Pita_600
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pita_600 »

Jezeli dokupisz manetke i tacho z funkcją komputera i zamontujesz to będziesz miał identyczny komp. pokładowy jaki montowała fabryka

jaki jest koszt takiego komputera, i gdzie mozna sie za nim rozgladac ?
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Pare postow wyzej kolega podal link i jest napisane tez co potrzeba.
Manetka z obsluga komputera pokladowego, licznik z mfa i wiazka miedzy licznik, a manetke.
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
Pita_600
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pita_600 »

Dzięki Marianoo za uwagę ; ))

szczerze wszedłem wcześniej w tego linka, z uwagi na to że bylo po niemiecku to nie chciało mi sie tego czytać dokładnie.
Ale translator zdał egzamin i juz wszystko wiem :)
P
Pawel19833
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawel19833 »

Pita_600 pisze:
Jezeli dokupisz manetke i taho z funkcją komputera i zamontujesz to będziesz miał identyczny komp. pokładowy jaki montowała fabryka

jaki jest koszt takiego komputera, i gdzie mozna sie za nim rozgladac ?
Witam

Ja mogę ci powiedzieć z własnego doświadczenia,że pytając nie dawano w Serwisie Vw w Rzeszowie gość stwierdził że koszt,czegoś takiego o co ty pytasz waha się od 2 tyś wzwyż!,osobiści mu podziękowałem :amen:
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Ja właśnie podjąłem się operacji dodania mfa i tempomatu. Zakupiłem licznik 6q0 920 822k i manetkę ze sterowaniem mfa i tempomatem. Koszty jak na razie to 150 PLN za licznik i 100 za manetkę. Kabelkologia jest opisana szukam natomiast opisu kodowania licznika i pewnie modułu komfortu do tempomatu.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote="Wolga85"]Ja właśnie podjąłem się operacji dodania mfa i tempomatu. Zakupiłem licznik 6q0 920 822k i manetkę ze sterowaniem mfa i tempomatem. Koszty jak na razie to 150 PLN za licznik i 100 za manetkę. Kabelkologia jest opisana szukam natomiast opisu kodowania licznika i pewnie modułu komfortu do tempomatu.[/quote]

Za tempomat nie odpowiada żaden moduł komfortu. Tempomat musisz tylko aktywować. Nie musisz zmieniać żadnego kodowania. Wchodzisz w VAG-COMem w sekcję silnika, tam wybierasz LOGIN - 11 i wpisujesz tam 11463. Klikasz "Do it!" i po sprawie :)

Co do MFA, to Ci nie pomogę, bo nie wiem :)
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Czyli koduje się moduł pod adresem 11.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
Marianoo

Post autor: Marianoo »

Tak. Wchodzisz w sterownik silnika (01-engine) tam w logowanie (11- login) wpisaujesz 11463 i klikasz ok. Juz tempomat jest aktywny. TEmpomat z modulem komfortu nie ma nic wpsolnego. Na alledrogo sa wiazki do 9N, poza alletaniej :)
[size=12px][/size]
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”