Olej poniżej minimum, brak kontrolki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jackwhiskey
Raczkujący
Raczkujący

Olej poniżej minimum, brak kontrolki

Post autor: jackwhiskey »

Witam, silnik wczoraj nieźle zaczął buczeć przy większych obrotach. Jak się okazało poziom oleju był poniżej minimum. Oczywiście poziom natychmiast zwiększyłem, lecz wcześniej zanim zaczął mnie ten hałas interesować trochę tak jeździłem. Kontrolka od oleju ani razu się nie zapaliła podczas jazdy a jest sprawna, przy odpalaniu świeci.

Samochód cały czas eksploatowany jest przez osobę, która raczej wyznaje zasadę: zepsuje się to naprawie. Osobiście staram się dbać o niego. Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Wy3
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Wy3 »

Jak się nie zapalała to jest ok, gorzej jak sie pali bo oleju już wtedy ni ma :bye:
KONI
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

[quote="Wy3"]Jak się nie zapalała to jest ok, gorzej jak sie pali bo oleju już wtedy ni ma :bye:[/quote]
no nie wiem czy tak jest, kontrolka oleju powinna się zapalać, gdy poziom oleju znacznie spadnie, bo wtedy zmniejsza się też ciśnienie oleju, a małe ciśnienie powoduje, że czujnik ciśnienia oleju zapala kontrolke w odpowiednim momencie...
gdyby się zapalała dopiero gdy oleju całkowicie nie ma to silnik dlugo by nie pożył :)
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

To jest kontrolka CIŚNIENIA oleju a nie ilości. Oleju może być za mało, ale jak jest ciśnienie to się nie zaświeci. Masz zdrową pompę oleju :mrgreen:
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

[quote="mmmarcin"]To jest kontrolka CIŚNIENIA oleju a nie ilości. Oleju może być za mało, ale jak jest ciśnienie to się nie zaświeci. Masz zdrową pompę oleju[/quote]
potwierdzam :oki:
smok pompy olejowej jest tak skonstruowany że nawet jakby było 0.5l oleju to olej dalej bendzie ssać i sie nie zatrze :grin:
oczywiście nie proponuje sprawdzać :commando:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
j
jackwhiskey
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jackwhiskey »

Dzięki za odpowiedzi panowie, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Wy3
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Wy3 »

[quote="mmmarcin"]To jest kontrolka CIŚNIENIA oleju a nie ilości. Oleju może być za mało, ale jak jest ciśnienie to się nie zaświeci. Masz zdrową pompę oleju :mrgreen:
[/quote]
Jak się zapali to oleju już praktycznie nie ma ciścnienie jest tak niskie że nie dochodzi kanałami i najwięcej dostaje po dupie wałek i popychacze, szklani.
KONI
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”