[6n2] Chcem kupic Polówke w SDI. Prosze o pomoc.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
Kaukaz
Newbie
Newbie

[6n2] Chcem kupic Polówke w SDI. Prosze o pomoc.

Post autor: Kaukaz »

Witam

Proszę o rady, czy warto kupić Polówke w SDi. Na co mam zwrócic uwagę. Czy jakies są wady silników SDi??

Z góry dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zaraz się posypie opinia co do tego silnika była podobna dyskusja i silniki SDI to najbardziej awaryjne i mułowate dizle,
z tego co polecali to najlepszy był 1,4 TDI albo 1,9 TDI. :-D
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Atrax
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Atrax »

A jak to warkocze :crazy:
Tak długo jak długo istnieją armie, każdy poważniejszy konflikt będzie prowadził do wojny. Pacyfizm, który nie przeciwstawia się aktywnie zbrojeniom, jest i w dalszym ciągu będzie bezsilny.
Awatar użytkownika
d4ri0
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: d4ri0 »

rat4
wcale nie. SDi wcale nie są bardziej awaryjne od 1,4 TDi. A 1,9 TDi były w tych latach montowane tylko w variancie. Co do awaryjności to mam takie Polo od półtora roku i jedyna poważna awaria to skrzynia biegów. Poza tym nic grubszego nie było. A jak wiadomo skrzynie w Polo to bardzo częsta usterka. Od razu po zakupie wraz z wymianą filtrów i płynów trzeba wymienić olej w skrzyni. Poza tym nie ma turbiny więc nie ma się co psuć. Silnik ogólnie dobry, ale jednak muszę zgodzić się z Ratem, że do wyścigówek ten silnik nie należy, aczkolwiek ja swoim wycisnąłem ponad 170:). No i spalanie...mój rekord to 4,54l/100km.
[size=12px]http]

[size=12px]viewtopic.php?f=58&t=61866[/url]
Awatar użytkownika
adas110780
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adas110780 »

mój ojciec jeździ od 3 lat golfem III variant, z 1,9sdi - żadnej awarii jeszcze nie miał, pali mu 5l i nie narzeka :)
gdy ja szukałem Polówki miałem dylemat czy 1,4tdi, sdi czy benzynę, kupiłem 1,4 16v (właśnie mi padła skrzynia - więc obowiązkowo w Polo sprawdzać trzeba poziom oleju), ale ogólnie mechanicy odradzają 1,4tdi, ponieważ to 3-cylindry itp., gdybym nie kupował dla żony to wziął bym 1,7sdi, jeśli nie potrzebujesz mega przyśpieszenia to jest mało awaryjny silnik i mało pali
Obrazek
moje POLO <a class=\"postlink-local\" href=\"http]Obrazek[/url]
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

:blush2: koledzy to nie była moja opinia tylko niektórych użytkowników na podobny temat,
ja z dizlem mam mało do czynienia, czasem się przejadę Lalką 1,9 dCi i tyle...
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

ja mialem okazje pojezdzic seatem ibiza z silnikiem 1.9 SDI z 2005r i musze przyznac ze to bardzo przyjemny w uzytkowaniu silnik. 75KM moze nie powala na kolana ale jest wystarczajace po miescie a nawet na trasie jest wystarczajaco zrywny do wyprzedzania.
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""suff""]a nawet na trasie jest wystarczajaco zrywny do wyprzedzania.[/quote]

Chyba nie w 6N ;) Posiadam Variata SDI 68 kunia plus "bitrubo nitro i w ogóle" :) Co do samochodu jestem zadowolony, niby to małe ale i się trosze zmieści. Silnik SDI - jak już wyżej napisałem do najszybszych nie należy ale jednak można jeździć, duża ekonomia to fakt, poza tym mała awaryjność jak dla mnie: auto mam od paź 2007 - ani jednej naprawy poza normalną wymianą pasków olei itd itd. Co do wad może jedna taka irytująca - nie tylko ja ale i kolega też z forum ją miał nie możemy puki co zdiagnozować - czasami jakby to nazwać ma swój dzień(jak to kobiety) i na ciepłym silniku nie chce palić bo nie grzeje świeć żarowych. Zdarza się to raz na jakiś czas może się powtarzać załóżmy przez tydzień co 2-3 dni a potem przez pół roku nic :). Jak zdiagnozuję tę usterkę na pewno napiszę gdzieś na forum o tym. To tyle ode mnie.

pozdrawiam
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
d4ri0
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: d4ri0 »

[quote=""rat4""]:blush2: koledzy to nie była moja opinia tylko niektórych użytkowników na podobny temat,
ja z dizlem mam mało do czynienia, czasem się przejadę Lalką 1,9 dCi i tyle...[/quote]
to po co się wypowiadasz? Jak piszesz czyjeś opinie to cytuj. Ale pamiętaj, że trzeba mieć swoje zdanie.
kolosensei mi też czasem nie chce palić, powód - czasem kostka przy silniku się wysunie. Trzeba podnieść maskę i ją docisnąć:)
[size=12px]http]

[size=12px]viewtopic.php?f=58&t=61866[/url]
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Post autor: ar1000 »

[quote=""rat4""]tego co polecali to najlepszy był 1,4 TDI albo 1,9 TDI. :-D
[/quote]
tylko 1.9TDI
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”