[9n] Rozrząd 1,4 TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mtom
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Rozrząd 1,4 TDI

Post autor: mtom »

Witam
Chciałbym sie dowiedzieć czy rozrząd w tym silniku to bardziej skąplikowana rzecz(jakieś specjalne klucze). Podobno po wymian należy podpiąć pod kompa i coś ustawić(ale co), a może to tylko blef w ASO bo można to zrobić u normalnego mechanika i nie podpinać tego ich VAG'a.
Czy wymiana paska i dwuch rolek wystarczy? czy jest tam jakiś napinacz? Czy wymieniać pompę wody - przebieg 88tyś.
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

Jak dobrze zablokujesz koła to nie trzeba podłączać pod kompa, przy nie zablokowanych kołach przy niewielkim przesunięciu już trzeba. Do blokady koła rozrządu nadaje się doskonale wiertło fi5 :-D wał korbowy ciężko przestawić.
Ja bym wymienił cały komplet łącznie z pompą wody
Awatar użytkownika
Trancer_GTR
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Trancer_GTR »

Rozrządzik raczej mało skomplikowany, tylko bez specjalnych narzędzi i dobrego manuala nie radzę samemu wymieniać. Co do tego podłączania do kompa to bzdura, nie ma takiej potrzeby. Ważniejsze, żeby podczas wymiany nie kręcić wałem korbowym w przeciwną stronę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
polo_9N
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polo_9N »

Mam pytanie, po widziałem na allegro kompletne częsci do wymiany rozrządu które pasują niby do vw polo z silnikiem 1,9tdi i silnikiem 1.4 tdi
http://allegro.pl/item658437111_rozrzad ... _audi.html
Dzisiaj po rozmowie z mechanikiem, usłyszałem ze mój model polo 9N (2003r) 1.4 TDi jest najdroższym w utrzymaniu i że części są strasznie drogie. Za częsci: pasek, rolka napinacza, rolka prowadząca, pompa wody, olej 4l, filtry powietrza i oleju wyjdzie ponad 1000 zł.
Na wszytkie czesci dostaje fakture zakupione w inter-cars (śląsk)
Analizując ceny z allegro koszt czesci wyszedłby ok 600 zł.
Dodatkowo mówił mi ze w tym silniku 1.4 tdi nie ma takiej mozliwosci zeby pasował z 1,9, bo w nim jest szersza rolna, pasek ma wiecej zebów itp. to znaczy ze te ogłoszenie z allegro jakieś lipne ????

A jak to było u was ?
Polo 9N TRENDLINE 1.4 TDi 75 KM
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Kurcze, z tego co wiem to 1.4 TDI to "wykastrowany" na 3 cylindry 1.9 TDI. Wg. mnie rozrząd będzie ten sam, ale to niech wypowiedzą się eksperci.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

po pierwsze - jakiej marki są części wchodzące w komplet rozrządu w InterCars, a jakiej marki są na Allegro. Na allegro tańsze, a nie zawsze lepsze ;) Na rozrządzie nie powinno się oszczędzać bo to może się zemścić. Nie chodzi mi o reklamowanie sklepu/części tylko chcę doradzić, żebyś później nie żałował.
C
Ciastek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Ciastek »

Ja kupiłem taki zestaw http://moto.allegro.pl/item634663297_ro ... 9_tdi.html plus pompa wody DOTZ , dodam że zestaw tych firm śmiga mi seacie już 3 lata i jest :oki: Zadzwoń do gościa i podaj model silnika to się wszystkiego dowiesz.

-- Śro Cze 17, 2009 7:27 pm --

A oto koszty jakie poniosłem :
rozrząd + pompa wody - 530zł
pasek klinowy - 45zł
wkład filtra olejowego - 30zł
olej silnikowy z beczki Mobil1 5w/50 - 140zł
filtr powietrza - 50zł
wymiana rozrządu (u znajomego mechanika) - 120zł
SUMA - 915zł
ZIELONE TDI - ECO 137KM/307NM
YAMAHA R1
Awatar użytkownika
polo_9N
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polo_9N »

Dziekuje za odpoiwedzi.
Z tego co mi mówił mechanik, to powiedział ze na częsciach nie bedzie oszczędzał i zrobi to tak jakby to było jego auto i robił dla siebie. Nie lubi się pakować w tanie częsci bo kiedys na życzenie kiljenta zakupił najtańsze i to się zemściło.

Ogólnie widze ze nie posniosłeś takich dużych kosztów.
Tylko, że masz silnik 1.9 TDi, podobno tam są różnice tych elementów, np rolka napinajaca czy prowadząca jest 30 mm większa w przypadku 1.4 TDi i kosztuje ok 110 zł a do 1.9 TDi kosztuje 60 zł.

Trochę mnie to martwi, bo wszyscy mówili ze VW Polo to takie nie dorgie w utrzymaniu autko i oszczędne z tym silnikiem 1.4 TDi. Może warto było kupic tego 1.9 :(
Polo 9N TRENDLINE 1.4 TDi 75 KM
x
xtreme
Newbie
Newbie

Post autor: xtreme »

Witam, proszę o info czy w polo 9n3 1.4TDI rozrząd to łańcuch czy pasek?
C
Ciastek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Ciastek »

Mój wybór był świadomy wchodził w grę tylko silnik 1.9 :grin: .Powymieniaj co trzeba i ciesz się świetną POLÓWKĄ :yahoo:
ZIELONE TDI - ECO 137KM/307NM
YAMAHA R1
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

pasek
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Pasek.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

silniki diesla są droższe w utrzymaniu, ale za to żywotniejsze ;) Rób rozrząd na dobrych częściach i bij kilometry ;)
F
Ferguss
Newbie
Newbie

Post autor: Ferguss »

[quote=""Ciastek""]Ja kupiłem taki zestaw http://moto.allegro.pl/item634663297_ro ... 9_tdi.html plus pompa wody DOTZ[/quote]
ODRADZAM TĄ FIRMĘ !!!
wysłali mi zły komplet do wymiany rozrządu, po miesiacu łaskawie odpisali abym odesłał towar i zwrócą mi kasę... minął ponad miesiąc i nadal nie mam kasy od nich. Patologia...
Awatar użytkownika
mtom
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mtom »

Ja kupiłem taki zestaw

http://www.allegro.pl/item647846030_roz ... _audi.html

jest wszystko wraz z pompą i kosztuje 455PLN + 17PLN przesyłka.
Części są markowe - Zestaw INA to pierwszy montarz w VW a DOLZ to firma z hiszpani która występuje również jako dostawca dla VW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”