[6N2] Czy ET będzie dobre pod moje opony?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Tyrael_90
Newbie
Newbie

[6N2] Czy ET będzie dobre pod moje opony?

Post autor: Tyrael_90 »

Witam!
Mój problem dotyczy felg chcę zmienić opony z letnich na zimowe, ale brakowało mi 2 felg i za każdym razem musiałem jeździć do zakładu specjalizującego się oponami aby robić przekładkę. Postanowiłem że kupię 2 nowe felgi zamówiłem sobie przez allegro 2 nowe felgi ale tu pojawił się problem fabrycznie mam 2 felgi 5,5 Jx13 H2 ET38 4x100 a te które przyszły przesyłką mają ciut większe Et tzn. ET43. I teraz mam pytanie czy mogę założyć z tyłu te z mniejszym Et a z przodu te z większym te które kupiłem i czy jest to zgodne z prawem tzn. czy nie doczepią się stróże prawa do mnie i czy auto przejdzie przegląd bez problemu z powodu tych felg??
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, 21:05 przez Tyrael_90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Nie będzie żadnego problemu. Nie sądzę nawet żeby ktoś to zauważył poza tobą.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
sebeq
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: sebeq »

tak jak pisze madmax nie zwracają uwagi na to tylko sprawdzają opony czy masz dobre na et nie sprawdzają,nie mają czasu na takie pierdołki :grin: :oki:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2015, 11:37 przez sebeq, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=12px]http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 29&t=19398[/url]
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Sprawa numer 1 - jest temat o doborze felg i opon, a więc tam powinien się ten post znaleźć, bo robi się bałagan.
Ale pomijając to, ET to osadzenie osi felgi od płaszczyzny piasty, wyrażone w milimetrach. Według mnie lepiej felgi z większym ET założyć na tył. Na przeglądzie nie mają prawa Ci się do tego przyczepić, możesz mieć różne opony na obu osiach, ważne, żeby był ten sam bieżnik na każdej osi.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

[quote=""JuStIcE""]Według mnie lepiej felgi z większym ET założyć na tył[/quote]

chyba z mniejszym na tył a z większym na przód
Awatar użytkownika
mari88
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mari88 »

[quote=""mario""]chyba z mniejszym na tył a z większym na przód[/quote]

Dokładnie, im mniejsze ET tym koło jest bardziej wysuniete a im wieksze tym bardziej chowa sie w nadkole,na tyl z mniejszym ET i tyle.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

temat śmieszny
5,5 z et 38 na tył
5,5 z et 43 na przód
wystawać.... felgi nie będę
ważne że na osi ma być ten sam bieżnik opony ze względów prawnych i ze względów bezpieczeństwa gdyż na przedniej osi inaczej zużyte czy też inne opony mogą wywołać nadsterowność a o konsekwencjach nie muszę mówić
Awatar użytkownika
sebeq
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: sebeq »

a jesli bym chciał serducha załozyc od mk3, 15'' to jakie szerokie bym musiał szukac aby wystawały chociaz 1 cm lub równo z błotnikiem, 8''czy 8,5'' ???? prosze o szybką odpowiedz z góry dzieki :piwo:

http://imageshack.us/f/338/img0048c16.jpg/

sorki nie zauwazyłem tu chodzi mi o 6N do mojego auta :oki:
[size=12px]http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 29&t=19398[/url]
q
qK.
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: qK. »

[quote=""sebeq""]a jesli bym chciał serducha załozyc od mk3, 15'' to jakie szerokie bym musiał szukac aby wystawały chociaz 1 cm lub równo z błotnikiem, 8''czy 8,5'' ???? prosze o szybką odpowiedz z góry dzieki :piwo:

http://imageshack.us/f/338/img0048c16.jpg/

sorki nie zauwazyłem tu chodzi mi o 6N do mojego auta :oki:[/quote]

Sebek zdecyduj sie czy chcesz do Mk3 czy do Polo, bo tak pokręciłeś ze nie wiadomo o co chodzi.
Napisz dokładnie to coś sie zaradzi :)
Polo 6N by qK.
Szuraj wahaczem, a nie dokladką jak byle pi**a!!!
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

sebeq czy ty czytasz w ogole o czym jest temat ?

Wiem, jestem przypierd@#$%.... Ale na choinke powtarzasz w nowym poscie to co napisal poprzednik ?:|

[quote=""madmax""]Nie będzie żadnego problemu. Nie sądzę nawet żeby ktoś to zauważył poza tobą.[/quote]

[quote=""sebeq""]tak jak piszemadmaxnie zwracają uwagi na to tylko sprawdzają opony czy masz dobre na et nie sprawdzają,nie mają czasu na takie pierdołki :grin: :oki:[/quote]

Następna rzecz, temat czy ET bedzie dobre pod opony jest conajnmniej absurdalny. Co ma osadzenie koła do opony?

A co do Serduch z mk3. To możesz miec 8j, mozesz miec 8,5 albo 7j... kazda wyjdzie po za auto jak dasz dystansu, bo szeroka stal nie ma jednego ET kazdy komplet Szerokiej stali może miec różnie osadzony rotor :)
q
qK.
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: qK. »

Nie odbiegaj od tematu Sebek, rozmawiamy tu o felgach :)
Więc chcesz do Polo 8j? :scratch:
Polo 6N by qK.
Szuraj wahaczem, a nie dokladką jak byle pi**a!!!
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

[quote=""qK.""]A co do Serduch z mk3. To możesz miec 8j, mozesz miec 8,5 albo 7j... kazda wyjdzie po za auto jak dasz dystansu, bo szeroka stal nie ma jednego ET kazdy komplet Szerokiej stali może miec różnie osadzony rotor :)[/quote]
odsadzenie pozostanie raczej to samo, zazwyczaj poszerzają bęben od zewnętrznej strony. Kupisz felgę to dopiero wtedy możesz manipulować grubością dystansu żeby to ładnie zgać
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”