[6n] Elektryczne lusterka? Montaż

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

v
varales
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Elektryczne lusterka? Montaż

Post autor: varales »

Witam, zakupiłem nowe el. lusterka
Montaż ich w sumie nie był taki trudny jednak mam problem z zamontowaniem kierunkowskazów które się w nim znajdują.
Zostały mi 2 przewody biały i czerwono-czarny (Z kostki) z lusterka zostały trzy Czarny, biały i Niebieski
Czarny (-) masa
biały(+) Kierunkowskaz (Pomarańczowy Led)
nieieski (+) kierunkowskaz (Biały Led)

Czy jest Opcja podłączenia by migały na przemian tak jak powninny?
Jeżeli tak to jak powinienem je podłączyć? :bow:

Pytam bo nie chcę niczego spalić i uszkodzić
v
varales
Raczkujący
Raczkujący

up@

Nikt nie jest w stanie mi pomóc?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

elektryka nie jest moją mocną stroną. trzeba by na schematy popatrzeć. wieczorem mogę coś pogrzebać w manualach. teraz jestem poza domem.

edit

może by te kierunki z lusterek podłączyć równolegle do kierunków w błotnikach?? to najlbiższa wiązka od kierunków.
v
varales
Raczkujący
Raczkujący

[quote="czaja"]elektryka nie jest moją mocną stroną. trzeba by na schematy popatrzeć. wieczorem mogę coś pogrzebać w manualach. teraz jestem poza domem.[/quote]

szukałem, ale nie mogłem znaleść, jak byś był tak dobry i mi pomógl :D :bow: :bow:
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Białe ledy w tych lusterkach to są chyba pozycyjne, moim zdaniem ;)
Poza Tym pokaż co to za lusterka
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

czy to są m3 look ?
v
varales
Raczkujący
Raczkujący

v
varales
Raczkujący
Raczkujący

czaja i jak widziałeś ten schemat? :aniolek:
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Jeżeli chodzi o wybór lusterek, to słaby, bo one nijak nie wyglądają, to raz. Dwa, że w podobnej kasie można często kupić komplet oryginalnych lusterek elektrycznych, co jest o wiele lepszym rozwiązaniem :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
v
varales
Raczkujący
Raczkujący

[quote="JuStIcE"]Jeżeli chodzi o wybór lusterek, to słaby, bo one nijak nie wyglądają, to raz. Dwa, że w podobnej kasie można często kupić komplet oryginalnych lusterek elektrycznych, co jest o wiele lepszym rozwiązaniem :)[/quote]

tobie się nie muszą podobać :)

Sprawa gustu i wyboru :) Mi sie one podpobały, więc sobie je kupiłem
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

mam schemat ale pod ori lusterka. a w ori lusterkach nie masz kierunkowskazu.
v
varales
Raczkujący
Raczkujący

[quote="czaja"]mam schemat ale pod ori lusterka. a w ori lusterkach nie masz kierunkowskazu.[/quote]

hm nie ma tu zadnego elektryka :D Co się tym zajmuje ?? Kurczę nie umię nigdzie tego znaleść :/

Gdzie bym mógł to podłączyć :/
g
grzesiek80
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grzesiek80 »

Jeśli chodzi o diody pomarańczowe to trzeba to podłączyć do przewodów zielono-czarnego i czarno-białego, które są w czerwonym złączu ośmio konektorowym w pobliżu kolumny kierownicy. Musisz tylko sprawdzić, który jest od lewego, a który od prawego kierunku.
Białe diody najlepiej gdzieś przy włączniku świateł na przewodzie zasilającym postojówki. Miernik w ręce i do roboty.
Powodzenia. :D
v
varales
Raczkujący
Raczkujący

[quote="grzesiek80"]Jeśli chodzi o diody pomarańczowe to trzeba to podłączyć do przewodów zielono-czarnego i czarno-białego, które są w czerwonym złączu ośmio konektorowym w pobliżu kolumny kierownicy. Musisz tylko sprawdzić, który jest od lewego, a który od prawego kierunku.
Białe diody najlepiej gdzieś przy włączniku świateł na przewodzie zasilającym postojówki. Miernik w ręce i do roboty.
Powodzenia. :D[/quote]

U troche roboty :) To zajmę się tym po świętach, dzięki
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

Tak sobie przeglądam forum i trafiłem na "perełkę".
Ten wybór w/g mnie to katastrofa; zarówno wizualna jak i legislacyjna: brak homologacji i możliwości składania (uszkodzenie pieszych!) - no ale "de gustibus non est disputandum".
Ponieważ są to tylko LED'y - nic Kolega nie spali. Co mam rozumieć pod "naprzemienne miganie"? Czy to, że jeśli migacz fabryczny świeci to lustro nie, a gdy jest przewa w świeceniu migacza fabrycznego - lustro się zaświeca? To dodatkowa nielegalność, trudna do osiągnięcia bez przekaźników. Lepiej jest podłączyć je "w fazie" czyli razem.
Kierunkowskaz LEWY ma kolor (jak w każdym VW) czarno-biały, prawy - czarno-zielony, do odszukania na manetkach, w skrzynce bezpieczników i w wiązce na lewym progu.
Przewód świateł pozycyjnych to (znów w wiązce progu lub - lepiej - we wtyku włącznika świateł) szaro-czarny - LEWE; szaro-czerwony - PRAWE. Masa to metal nadwozia lub spotkane przewody BRĄZOWE (to w VW zawsze masa).
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”