Jak zmniejszyć SWR?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
pawelek
Raczkujący
Raczkujący

Jak zmniejszyć SWR?

Post autor: pawelek »

Posiadam CB radio President Harry II Classic i antenę Wilson Little Wil. Na kanale 20 mam SWR 1.9, na 1-ce - 1.3, a na 40-tce - 2.5. Antena, za przeproszeniem, już głębiej nie wchodzi w podstawę magnetyczną. Czy jedynym sposobem na zmniejszenie tego SWR jest już tylko fizyczne przycięcie "bata" (o ile cm)? Czy ten zabieg ograniczy też słyszalność różnych szumów i gwizdów? Dziękuję za pomoc i dobre rady.
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Mark »

[quote=""rat4""]Porada dla nowych użytkowników CB radia
Lepsze zmasowanie anteny= lepszy wskaźnik SWR

słuchajcie może to nie jest nowość ale miałem dosyć duży swr około 1,7 i nie mogłem wystroić anteny
kolega podpowiedział żeby pomiędzy magnes a osłonę gumową magnesówki umieścić kółko z folii aluminiowej wyciętej z folii spożywczej
Efekt SWR na poziomie nie przekraczającym 1,3 .. polecam jak ktoś ma problemy z wysokim SWR

pozdrawiam
[/quote]

było, kilka tematów niżej pt: CB Radio - Porada
viewtopic.php?f=34&t=48
Było 6N jest 6R /// mp3432
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Czy jedynym sposobem na zmniejszenie tego SWR jest już tylko fizyczne przycięcie "bata"
tak to jest sposób na to tylko najpierw wyklucz resztę czyli poprawne zmasowanie anteny musi być,
nie wiem jak w wilsonie jest podkładka gumowa czy nie jeśli tak wytnij kółko z folii alu i wrzuć pomiędzy gumę a antenę,
taki zabieg robi się w antenie ML-145 w instrukcji jest napisane także może to pomoże.
Kiedyś stroiłem podobną antenkę gorszą trochę dziwkę czyli Hustlera IC-100 i trzeba było nawet bata przyciąć o 7 cm :!:
ale uważaj z tym przycinaniem bo w drugą stronę się nie da :mrgreen:
pozdrawiam
rat4
civic r18a2/407 1,6 HDi
h
hilan
Newbie
Newbie

Post autor: hilan »

Kolego z Twoich pomiarów wynika, że musisz przyciąć bata (pręta). Nie rób tego "na hura" tylko powoli po kilka milimetrów, ciągle kontrolując pomiary na swr-ce na pierwszym i czterdziestym kanale, aż do momentu gdy na tych kanałach osiągniesz takie same pomiary. Nie ważne jakie ale takie same. Według mnie będą w granicach ok. 1,7. Wtedy na środkowym kanale (19-tym) osiagniesz najmniejszą wartoś SWR. Antena będzie prawidłowo zestrojona. Te anteny Wilson tak "wąsko" się stroją na jednej 40-tce, ale naprawdę bardzo dobrze i długo działają o ile kupiłeś oryginał a nie podróbę. Pozdrawiam!!!!
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

ale kotlet odgrzany :|
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
h
hilan
Newbie
Newbie

...ale może jeszcze komuś się sprzyda, bo jakoś nie zauwazyłem aby problem został rozwiązany...
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

hilan
:agree: jasna sprawa :) ale wątek ma tyle że ho ho :)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
h
hilan
Newbie
Newbie

... no to zamknąc go i do kosza... Jak Kolego zauważyłeś jestem Nowym na tym forum i najpierw chcę coś "wnieść", w czymś pomóc ( o czym mam pojęcie), a nie tylko brać i korzystać... no i nie zauważyłem, że ten temat to taki zabytek...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”