[6N] od czego podpasuje zestaw 5go biego do 1.9D AEF

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maniek375
Newbie
Newbie

[6N] od czego podpasuje zestaw 5go biego do 1.9D AEF

Post autor: maniek375 »

Witam. NUrtuje mnie od kilku dni temat wymiany 5tego biegu w moim polo jak w tytule 1.9d 98r
AEF. WYskakiwał do tej pory piaty bieg.Na początku czasami teraz jest juz troche gorzej. Za poźno na rady bo koła 5tki nie maja juz kilku zębów , synchronizatory takze w bardzo złym stanie ogolnie szukam takiego kąpletu do poli i stad moje pytanie .OD czego ewentualnie taki zestaw mogę dopasowac moze jakiegos vw lupo?seata arosy? oczywiscie pomińmy skrzynie benzynowe.. z gory dziekuje za odpowiedz
m
maniek375
Newbie
Newbie

ktoś podpowie? nie chcem wierzyc sprzedawcom z allegro
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

jeżeli już szukasz to od takiej samej skrzyni. pronblemem nie są same łożyska tylko niedobór oleju w skrzyni.
m
maniek375
Newbie
Newbie

Przecieki sa własnie naprawiane dokladnie powodem tego byl niski stan oleju w skrzyni piatka ciagnie ale wyskakuje.Po zdemontowaniu dekielka w skrzyni i wyciagnieciu zestawu na trybach sa wyłamane zeby i z tego co mechanik mowi synchronizatory w kiepskim stanie. A widzisz chodzi generalnie o te aukcje z czesciami
http://allegro.pl/vw-polo-arosa-lopo1-4 ... 94427.html
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Post autor: pinio-78 »

Najwyższy bieg - W polo to Piąty bieg pracuje najwyżej i jeżeli brakuje oleju to elementy w skrzyni które są wyżej są mniej smarowane bo olej rozbryzgując się nie dociera tak wysoko i intensywnie jak powinien.
Jednak tak jak pisze mój poprzednik istotny jest też olej, musi mieć odpowiednie parametry, czyli głównie lepkość i właściwości w niskich oraz co też ważne w wysokich temperaturach.
Tryby, synchronizatory, wałki i ułożyskowania obracają się miliony razy. Zniszczenie poprzez zatarcie lub też inna awaria łożyska to najczęściej efekt braku smarowania lub jego wielokrotne przerwy nawet chwilowe (wynikające z braku odpowiedniej ilości oleju). Pomijam już katowanie skrzyni przez ciągłą jazdę z nogą w podłodze lub też inna skrajność na piątce i niecały tysiąc obrotów na obrotomierzu. Należy też pamiętać o tym że zdarzają się defekty jakości materiału czy też nie do końca sprawdzające się konstrukcje...
Sam miałem przeboje ze skrzyniami i powiem tak jeżeli zmiana oleju to tylko na taki jak zaleca producent (mam na myśli rzecz jasna parametry). Np kilka dobrych lat temu miałem toyotę corolle wersja G6 silnik 1,4 i skrzynia 6 ka. I tam wymiana oleju była cyklicznie zaplanowana przez producenta i wydaje mi się że to było najlepsze rozwiązanie, a skrzynia była po porostu superrrrrr, czego nie powiem o jednym z moich obecnych samochodów jakim jest :-).

Ale wracając do tematu, poszukaj skrzyni takiej jaką masz, najlepiej na wymianę z gwarancją i od pewnego sprzedawcy.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="maniek375"]Przecieki sa własnie naprawiane dokladnie powodem tego byl niski stan oleju w skrzyni piatka ciagnie ale wyskakuje.Po zdemontowaniu dekielka w skrzyni i wyciagnieciu zestawu na trybach sa wyłamane zeby i z tego co mechanik mowi synchronizatory w kiepskim stanie. A widzisz chodzi generalnie o te aukcje z czesciami[/quote]
Moim skromnym zdaniem, jeżeli już masz wymieniać 5 bieg, powinieneś kupić nową część. nie żadna używka. Co prawda pewnie trochę więcej wyjdzie, ale... skrzynia to wrażliwa część w Polo więc warto o nią zadbać.

Co do wymiany skrzyni - wszystko zależy na ile ktoś chce mieć dane auto. jeżeli robi dla siebie to zainwestowałbym w regenerację. nigdy nie wiesz co kupisz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”