Witam prosze o pomoc w diagnozie- wymienilem silnik w vw polo z 2002 r 1.4 16v BBY na taki sam silnik z ibizy z 2005 r BBY wszystko pasuje i dziala silnik chodzi wszystko ok ,ale cos nie tak ze sprzeglem zamontowalem sprzeglo tak jak bylo w pierwszym silniku i teraz sprzeglo bierze na samym dole duzo za nisko w starym silniku bylo ok ledwo 1 bieg da sie wlaczyc choc bez zgrzytow ale na kazdym biegu pedal w podlodze i luz jaki mam to chyba pol czentymetra ,prosze o pomoc w diagnozie zaznaczam docisk i tarcza byla ok co moze byc nie tak , sprzeglo odpowwietrzalem ale nic to nie dalo bardzo prosze o wskazowke
[quote="Michał88"]Sprzęgło hydrauliczne czy na linkę.Jak z samoregulatorem to go sprawdzić czy kasuje luz a jak hydrauliczne to sprawdzić czy nie zapowietrzone.[/quote]
hydeauliczne odpowietrzalem 3 razy i nie ma powietrza a zmiany nie ma bierze w podlodze zaznaczam ze na starym silniku bylo ok.
a moze roczzniki silnikow roznia sie kolem zamachowym vw polo 2002 rok i ibiza z 2004-2005 rok silnik BBY bardzo prosze o pomoc moze ma ktos ETKE i pisze czy wprowadzili jakas modyfikacje.
Witam
Sprawdziłem w ETCE dział sprzęgła dla Polo 2002 i Ibiza 2005. Wszystko jest to samo. Fakt, że zarówno dla polo, jak i dla ibizy są podane po np. dwa numery docisku, albo tarczy sprzęgłowej, ale podejrzewam, że różnica pomiędzy nimi to tylko kwestia producenta.
Docisk dla obu samochodów: 036 141 025. Końcówka P lub PX
Tarcza 200MM: 036 141 032. Końcówka EX lub P lub PX
Numery łożysk i dźwigni wyciskowych mają numery jednoznaczne i takie same.
witam odpowietrzanie nic nie dalo -demontaz skrzyni i sprzegla ,niestety nic nie znalazlem [usterki] wiec zalozylem skrzynie i odpowietrzylem wysprzeglik [sam - na patyk] i o dziwo zadzialalo sprzeglo jest tak jak powinno dziwne ale nawet mechanik nie moze powiedziec co moglo byc nie tak ,wazne ze dziala mam prosbe czy moglby ktos sprawdzic jaki rozmiar ma w wysprzegliku , odpowietrznik ,niestety po walce z sprzeglem odpowietrznik sie zuzyl i niedadaje sie do niczego jest juz okrogly czym [jakim] odpowietrznikiem mozna go zastapic moze z jakiegos cylinderka prosze o wskazowke