[6n] wyciek ze skrzyni foto

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kln
Początkujący
Początkujący

[6n] wyciek ze skrzyni foto

Post autor: kln »

Mam problem - wyciek ze skrzyni. Jestem na tym punkcie uczulony i jak widzę gdzieś jakąś kroplę to mnie krew zalewa.
Czerwona strzałka na zdjęciu oznacza kroplę. Skąd to cieknie? da się to cudo dokręcić ?(cokolwiek to jest) widać że jest tam jakiś gwint...
Wiem że ciężko powiedzieć na podstawie 1 zdjęcie ale czy możliwe że krople z tego czegoś wędrują po łączniu?
Bo jak widać na łączeniu całe jest mokre. Czy raczej to z niego także cieknie?
Możliwa jest naprawa bez rozbierania skrzyni?

Obrazek
p
pinio-78
Początkujący
Początkujący

Post autor: pinio-78 »

Czy nie cieknie ci przypadkiem ze spustu oleju?
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

to nie jest korek spustu oleju, z tego co pamiętam jest to aluminiowy element przytrzymujący mechanizm zmiany biegów wewnątrz skrzyni. Czy to się wykręca czy wybija i czy jest to bezpieczne nie pamiętam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Element zaznaczony jest wbijany znajduje się w mim gwint M7. Ale można go przerobić na M8 i wkręcając w niego śrubę z nakrętką a pod nią podkładka i tulejka większa od wyjmowanego elementu. Wkręcamy śrubę do oporu a następnie przytrzymujemy śrubę kluczem i kręcimy nakrętką . Powstała dźwignia wyciągnie tulejkę ze skrzyni. Przed tym należy spuścić olej ze skrzyni
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

temat stary jak świat i lepiej nie rób nic co Ci napisali poprzednicy, na pewno cieknie z uszczelniacza wybieraka, olej masz w takim miejscu ponieważ ścieka on po skrzyni do najniższego punktu i tam się skrapla, co do likwidacji wycieku to jest opis w manualach.
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

Jabolek
brak słów..

przyjrzyj się foto i zobacz ze na wysokości wybieraka skrzynia jest sucha.......
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja tam powiem co zaobserwowałem na przestrzeni lat :)
wybierak to taki chochlik naprawiamy co kilka lat i znów cieknie, taki mały syzyf,
ja już przestałem sobie tym zawracać głowy, i póki nie cieknie mocno, to co roku przy wymianie oleju, stawiam auto na podjeździe i dolewam jakieś 150-200ml na rok tego oleju do skrzyni i jest git, nawet po roku ucieknie tyle oleju że kiedy auto ustawione jest w poziomie oleju jest ponad max.
Mogę bez problemu wymieniać ten simering ale problem i tak będzie wracał jak bumerang. Teraz pytanie po co?
Jabolek ma świętą rację, polać mu :mrgreen:
Możesz na początek wymienić simering, i co roku obserwować poziom oleju i ewentualne wycieki i uzupełniać.
Taka przypadłość...
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”