Ogólnie o to chodzi o czym piszesz...
Ale za nim do tego doszedłem trochę się pomęczyłem...
Na początku próbowałem zainstalować drugi system na laptopie, żeby potem wybierać (słyszałem, że da tak radę), który system uruchamiać. Jednak okazało, że jak zainstalowałem XP to już nie mogłem uruchomić 7 (oczywiście instalacja na innej partycji)... Ponadto wyszło, że do mojego laptopa nie ma sterowników ani pod XP 64-bit, ani nawet bądź tym bardziej pod 32-bit więc byłem w całkowicie czarnej du*ie.

Z racji, że był to nowy laptop, na którym poza Officem i Mozillą nic nie było, zrobiłem czystkę i od nowa zainstalowałem 7... MORAŁ: Sprawdzaj czy są sterowniki przed instalacją systemu

Robiłem to po to, ponieważ nie miałem i nie mogłem znaleźć sterowników do tego kabla KKL pod Win7 - jak podłączałem kabel totalnie nic się nie działo. Aż w końcu po ponownym zainstalowaniu Win7 w akcie desperacji podłączyłem kabelek... jakimś "cudem" system go wykrył i sam sobie pobrał sterowniki z neta i zakomunikował, ze sprzęt działa poprawnie

Szybko postanowiłem zainstalować VAG-COMa. Jednak i tym razem był problem... VAG-COM nawet w trybie zgodności z WinXP 32bit nie chciał się uruchamiać na Win7... Dlatego zainstalowałem program "Virtual Box" gdzie stworzyłem "wirtualną maszynę", na której postawiłem WinXP 32-bit. System ruszył w rozdzielczości 800x640 i zmienić jej nie mogę bo nie współpracuje on z kartą graficzną lapka - sterowników brak. W każdym bądź razie, tam VAG-COM mi się zainstalował, uruchomił. Kolejnym problem jaki miałem to przechwytywanie portu USB z Win7 do "wirtualnego" XP. Za cholerę nie chciał tego zrobić. Odpinał od Win7, ale nie łączył z XP. W końcu metodą "namacajewa" - wielokrotnej metody prób i błędów doszedłem, że port mi przechwyci tylko po "świeżym" uruchomieniu Win7 bez jakiegokolwiek przełączania w stan wstrzymania - czyli równoznaczne z zamknięciem klapy. W końcu ruszyło, port - kabel przechwyciło do XP, VAG-COM go wykrył, ale dalej nie mogłem połączyć się z POLO. Wyskakiwał jakiś błąd "baud" i długi czas nie mogłem znaleźć na to rozwiązania. Aż w końcu na jakimś zagranicznym forum znalazłem info, żeby zmienić właśnie parametr "Start Baud" z 0 na 9600 i dopiero wtedy wszystko zaczęło działać.
Męczyłem się z tym bardzo długo, bo problemy czasem się pokrywały. W końcu udało mi się jakoś podłączyć. Miałem już chwilę, że chciałem dać sobie spokój i powiedzieć "nie da rady", ale jakoś wydrążyłem rozwiązanie

Działa i to jest ważne.
Sorry za trochę długawą historyjkę, ale może komuś się to nada
Pozdrawiam