[6N] Prawidłowy Komputer Sterownik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Prawidłowy Komputer Sterownik

Post autor: djdanhill »

Witam

Jestem tu nowy i przeszukuje dosłownie cały net aby odpowiedzieć sobie na to pytanie i nigdzie nie mogę znaleść konkretnej odpowiedzi.
Posiadam VW POLO 96. 1.6 Benzyna 3 drzwiowy - od zakupu auto dość dziwnie sie zachowywało - podjechałem do elektrnika która na próbe zamontował mi inny komputer auto nie gaśnie chodzi w miarę równo - ale spalanie jest olbrzymie.
W aucie zmienione zostały:
1. termostat - wahler
2. filtry wszystkie
3. czujnik przy termostacie
4. wlany płyn chłodniczy koncentrat

Po zakupie posiadałem komputer o oznaczeniu 032 906 030 K - mechanik zmienił go na 032 906 030 AJ - z tego co znalazłem nie są to chyba komputery do VW POLO - i tu moje pytanie jaki powinien być komputer w tym aucie

Z góry dziękuje za pomoc.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a jaki dokladnie silnik ? jakie oznaczenie ?
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Silnik to 1.6 oznaczenie AEE - tak wynika z naklejki w bagażniku
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Witam

Pomoze mi ktoś z tym komputerem w POLO ?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""djdanhill""]mechanik zmienił go na 032 906 030 AJ [/quote]
Ciekawe. Oznaczenie które podałeś pochodzi ze sterownika stosowanego w Caddy. Ale jest przynajmniej dla silnika 1.6 AEE.
Ale trzeba by porównać wsady tego sterownika z tym co miałeś w swoim oryginalnym. Bo to właśnie stąd jest duże spalanie.
Ale co i jak dokładnie to juz musi się ktoś mądrzejszy wypowiedzieć.
[quote=""djdanhill""]Po zakupie posiadałem komputer o oznaczeniu 032 906 030 K[/quote]
To oznaczenie jest dla sterownika które stosowano w: Golfie, Golfie Variancie i Vento.
[quote=""djdanhill""]i tu moje pytanie jaki powinien być komputer w tym aucie[/quote]
Hmm... ciężko stiwerdzić. ETKA podaje dla silnika AEE kilka sterowników. Musiał byś podac VIN żeby coś dalej ogarniać.
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

VIN: WVWZZZ6NZTW109015

taki numer posiadam
t
tooma91
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tooma91 »

ja mam polo z 96r i mam 032 906 030 J albo N nie jestem pewien jak sprawdze to ci napisze ale na 99% mam J na końcu
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Z ETKA wychodzi mi że prawdopodobnie to będzie numer 032 906 030AB Ale to jeszcze trzeba potwierdzić.
djdanhill napisz skąd jesteś to może ktoś będzie znał jakiegoś mechaniora w twojej okolicy który zna się w temacie
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Mieszkam w koluszkach pod łodzią. Problem polega na tym że auto tak mi sie wydaje duzo zjada benzyny za jakies 50zł robie niecałe 100km odcinki po 5km do pracy. Ponoc mam do wymiany uszczelki pod kolektorem na wtryskach i przepustnicy - jeszcze jedna rzecz jaka zauwazylem to to ze mam dziurawy tłumik - bardzo dziurawy
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""djdanhill""]Problem polega na tym że auto tak mi sie wydaje duzo zjada benzyny za jakies 50zł robie niecałe 100km odcinki po 5km do pracy.[/quote]
Krótkie odcinki to nie dogrzany silnik co równa się wyższemy spalaniu. na szybko licząc łyka ci trochę więcej jak 9 litrów. Ale z takiego liczenia to nie zbyt dokładny wynik. Proponuję sprawdzić ile ci pali. Zatankuj do pełna (do pierwszego odbicia) potem jeżdzij normalnie i jak będziesz zbliżał się do przejechanych 100km zajedź na stację i dotankuj do pełna do pierwszego odbicia. tyle ile zatankujesz tyle ci pali na setke.
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Moze ktos ma wsad do sterownika od tego modelu AB jak pokazuje etka - takto moj elektronik powiedział ze to zaprogramuje :)
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Ktoś pomoże ?
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

chciałem sie dowiedzieć czy ktoś ustalił jaki dokładnie ma byc komputer w tym aucie albo moze posiada wsad do takiego komputera ????? `
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”