[6N2] odgłosy z komory silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
manierka
Newbie
Newbie

[6N2] odgłosy z komory silnika

Post autor: manierka »

Witam, jestem nowa na forum, polo to mój pierwszy samochód i nie znam się zbyt dobrze na mechanice :aniolek: i coś w nim ostatnio szwankuje. Mam zatem pytanie do forumowiczów, a nie znalazłam odpowiedzi w dotychczasowych postach mimo, że były podobne i prosiłam bym o radę.
Od jakiegoś czasu co rano jak zapalam silnik słyszę dziwne odgłosy z prawej strony (od pasażera) jakby obcieranie, które dobiega jakby z okolic alternatora i nasiliło się jak zrobiło się zimno. Odgłos ten ucicha po kilku minutach jazdy.
Ocieranie to jest cykliczne, cos jak szur, szur, szur i jego częstotliwość zwiększa się jak naciskam pedał gazu (ociera szybciej).
Czy może to być problem z rozrządem albo łozyskiem alternatora?
s
solus
Newbie
Newbie

Post autor: solus »

Mam podobny problem, który jednak nie został rozwiązany. Na pewno nie jest to pompa wspomagania, to pewne bo wymieniona po awarii i nadal mam taki sam dźwięk przy odpalaniu zimnego samochodu.
Osobiście podejrzewam łożysko alternatora ale na razie nie mam jak tego sprawdzić, a wymienianie wszystkiego na chybił trafił jest pozbawione logicznych podstaw.
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Albo zużyte łożysko w rolce napinacza paska alternatora daje taki efekt.
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

A sprawdziłeś czy z rozrządem ok? czy pasek nie trze o obudowę?
m
manierka
Newbie
Newbie

Post autor: manierka »

Zarówno pasek klinowy jak i rolka napinacza zostały niedawno wymienione przez mechanika, który twierdził, iż one są powodem tych odgłosów ale jak się okazało nie są one przyczyna gdyż ciągle słychać to obcieranie.
Pasek rozrządu również został sprawdzony i jest w dobrym stanie więc chyba nie obciera o obudowę bo zostawiło by to na nim ślad.
s
solus
Newbie
Newbie

Mam pytanie, a jak sprzawdzić czy przyczyną tego jest łożysko alternatora bez jego wymantowania?
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

[quote=""manierka""]Zarówno pasek klinowy jak i rolka napinacza zostały niedawno wymienione przez mechanika[/quote]
To może hałasować jeszcze pompa wspomagania, jeżeli olej nie był dawno wymieniany. A jak się rozgrzeje to ten dźwięk cichnie? Jeżeli tak wymień olej wspomagania. Na zimnym silniku i tak będzie hałasować, ale przedłuży na jakiś czas życie pompy.
k
kamil198888
Newbie
Newbie

Post autor: kamil198888 »

witam tez jestem nowy ... posiadam polo coupe... jak jade z gory na biegu t soc strzela caly czas a na luz jak dam to juz nie... niewiecie co to moze byc?
s
solus
Newbie
Newbie

Zarówno pompa wspomagania jak i płyn wspomagania były niedawno wymienione i nie miały one wpływu na te odgłosy, więc to raczej nie to.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”