Witam
Chciałbym się dowiedzieć którędy są poprowadzone przewody doprowadzające prąd do światła cofania??
Za każdym razem gdy włożę nowy bezpiecznik od razu się on przepala. Domyślam się że jest to spowodowane zwarciem w instalacji gdyż problemy zaczęły się po zamontowaniu podłokietnika (montaż polegał na przykręceniu go do tunelu środkowego za pomocą blachowkrętów :glare: ) Dlatego biorę pod uwagę możliwość przewiercenia tego przewodu.
Z góry dzięki :piwo:
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 17:25 przez Sniaku, łącznie zmieniany 1 raz.
[quote="Sniaku"]
Dlatego biorę pod uwagę możliwość przewiercenia tego przewodu.[/quote]
Technicznie niemożliwe, idzie po progu; jaki to rocznik, bo inne urządzenia były łączone z cofaniem przed "litem" i po "lifcie".
Prawdopodobnie przeciął Kolega przewód, ale nie cofania lecz tego co na tym samym bezpieczniku "wisi".
A odkręcić podłokietnik i sprawdzić co się "zbroiło" - to taka trudność?
Może ma Kolega automatyczną skrzynię?
[quote="bialy0666"]w tunelu jest przewód od sygnalizacji ręcznego.[/quote]
I... zaświeciłaby się kontrolka ręcznego, nic więcej - ten włącznik kontrolki łączy do masy.
[quote="Zico63c"]
Technicznie niemożliwe, idzie po progu; jaki to rocznik, bo inne urządzenia były łączone z cofaniem przed "litem" i po "lifcie".
Prawdopodobnie przeciął Kolega przewód, ale nie cofania lecz tego co na tym samym bezpieczniku "wisi".
A odkręcić podłokietnik i sprawdzić co się "zbroiło" - to taka trudność?
Może ma Kolega automatyczną skrzynię?[/quote]
Jest to rocznik 98, skrzynia manualna. Podłokietnik odkręcałem i sprawdzałem, przechodzi tam jakiś przewód ale nie byłem pewny czy od wstecznego i czy go uszkodziłem.
Sprawdzę za co odpowiedzialny jest jeszcze ten bezpiecznik i będę szukać dalej.
To jest więc nowa, 32-bezpiecznikowa skrzynka. Jest do tego bezpiecznika podpięte cofanie i podświetlenie wybieraka automatu (dlatego pytałem).
[quote="Sniaku"] Podłokietnik odkręcałem i sprawdzałem, przechodzi tam jakiś przewód [/quote]
A jaki jego kolor?
Do ręcznego jest niebiesko-brązowy i jego masa - brązowy; myślę, że Kolega trafił przewód do trzeciego światla STOP. Nie wiem jak w 98r. idzie ta wiązka, dziwne że nie po progu - lecz ten kolor w VW to STOP. Albo to wypustka do tego automatu - VW zostawia przewody, mimo niezamontowanego wyposażenia!
W każdym razie - zaizolować, poprawić, sprawdzić.