[86c2f] Przekaźnik świateł - jakie maks. obciążenie ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
badgerman
Newbie
Newbie

[86c2f] Przekaźnik świateł - jakie maks. obciążenie ?

Post autor: badgerman »

Witam - mam taki problem - posiadam Polo 86c2F Kombi, 1.05. Żona urządziła sobie polowanie na sarnę co zakończyło się wgięciem boku, zbiciem kierunkowskazu oraz zbiciem halogenu przeciwmgielnego. O ile błotnik i kierunkowskaz to nie problem, o tyle halogen okazał się trofeum nie do zdobycia w oryginale - podróbek nie ma, na giełdzie cicho sza a oryginały 480 PLN/szt bądź po 50 Euro u Niemca.

W związku z powyższym niestety jedyna opcja to raczej zakup halogenów uniwersalnych (tym bardziej że i drugi halogen ma już delikatne pęknięcie). Nabyłem takie coś: http://allegro.pl/halogeny-dalekosiezne ... 12918.html

Teraz mam pytanie - bo chciałbym korzystać z obu świateł w taki sposób, że żółte przeciwmgielne zapalają się z przełącznika przeciwmgielnych, a te białe świecą razem z długimi (czyli załączam je wajchą przy kierownicy).

1. Czy takie coś jest legalne
2. czy przekaźnik świateł to wytrzyma ?
3. czy jeśli nie wytrzyma to co trzeba zrobić aby wytrzymał
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

orginalny halogen do 86c2f barwy białej jest nie dostępny ani w zamienniku ani w orginale pozostają tylko używki
są dostępne tylko barwy żółtej które wedle przepisów są nie legalne
jeżeli zakładasz coś już polecam zastosować przekaxnik uniwersalny do natężenia prądu ok 40 A
b
badgerman
Newbie
Newbie

Post autor: badgerman »

Czyli ten co chcę zamontować będzie nielegalny (szło białe, odbłyśnik żółty)?
Który przekaźnik jest od świateł długich i przeciwmgielnych w Polo 86c2F ?
Jaki numer przekaźnika muszę zakupić i zamienić w polówce ?
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Noooo fabrycznie to polówka ma jeden przekaźnik odciążający stacyjkę , na główne światła nie ma przekaźników cała robotę robi pająk pod kierownicą .
Do końca nie wiem jak z przeciwmgielnymi bo w moim nie było i nie ma , chyba jest wtyczka na podszybiu koło skrzynki bezpieczników a resztę wiązki trza dorobić/dokupić .
Nie wiem czy dalekosieżne mogą świecić razem z długimi jeśli tak to , pająk będzie miał ciężko 230 W to daje 19 Amper po mojemu trza dać przekaźnik .
Typów przekaźników to jest od cholery ciężko podać coś sensownego najprościej idziesz do sklepu i mowisz że chcesz przekaźnik świateł do poloneza .
Ważne by był zwierny na 12Volt 30 Amper i miał minimum cztery końcówki :'85''86''87''30''
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”