[6N] dziwne szur szur szur

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[6N] dziwne szur szur szur

Post autor: dumle »

mam taki dziwny przypadek, może ktoś pomoże szybciej zdiagnozować, bo dopiero w next tygodniu z tym pojadę do mechanika
mianowicie od niedawna zacząłem słyszeć takie szur szur szur (nierówne ocieranie), dzieje się to podczas jazdy i wzmaga wraz z prędkością(nie obrotami!), co ciekawsze po wciśnięciu sprzęgła czy też jazdy na luzie nic nie słychać, obstawiam póki co dwie opcje: wewnętrzny przegub lub mechanizm różnicowy. Może ktoś miał z tym styczność lub jest na 99% pewny co to może być?
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

a jakie masz opony zimowe i jak przeleżały lato ?
Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Marcinek »

[quote="bialy0666"]a jakie masz opony zimowe i jak przeleżały lato ?[/quote]

kiedy kolega napisał ze gdy wciśnie sprzęgło lub jedzie na luzie to nic nie słychac :) Opony można wykluczyć
Awatar użytkownika
pawellini
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: pawellini »

Mój ojciec miał tak w busie po xxx tys. pukało coś a jak wcisnął sprzęgło przestawało :grin: do roboty była skrzynia + nowe sprzęgło :)
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

dokładnie jak pisał Marcinek czytajcie co opisałem: żadna skrzynia bo to jest zależne od prędkości, teraz wyczytałem że jak mechanizm różnicowy się sypie to dźwięk ustaje jak się przyśpiesza lub hamuje silnikiem, więc już chyba na szczęście tylko przeguby zostają ufff :)

więc zapomniałem o jednym ważnym szczególe: słychać to po zapięciu skrzyni, ale przy obciążeniu, czyli jak przyśpieszam lub hamuję silnikiem
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

sorki pominąłem sprzęgło. a na wstecznym jak jest ? podobnie
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

w sumie to nie wiem, nie słyszałem nic ale się nie skupiałem nad tym, bo ten odgłos najlepiej słychać przy 40km/h
Awatar użytkownika
ruwado
Początkujący
Początkujący

Post autor: ruwado »

[quote="Marcinek"][quote="bialy0666"]a jakie masz opony zimowe i jak przeleżały lato ?[/quote]

kiedy kolega napisał ze gdy wciśnie sprzęgło lub jedzie na luzie to nic nie słychac :) Opony można wykluczyć[/quote]raczej tak. Sprzęgło, skrzynia biegów???

Napęd raczej.
...pierwsze Polo... nowa przygoda
A
ArtekNDM
Newbie
Newbie

Post autor: ArtekNDM »

Mialem identyczny przypadek tyle ze u mnie halas byl tylko przy jezdzie na biegu ale nie bylo go przy chamowaniu silnikem.Jak sie u mnie okazalo to mialem do wymiany lozysko drugiego biegu i mechanizm roznicowy.Kiedys w samochodzie innej marki mialem taki przypadek ze halasowalo przy przespieszaniu i hamowaniu no i do wymiany byl przegub wewnetrzny.Wiec w Twojwj sytuacji stawialbym na przegub wewnetrzny.
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

no i ja mam taką nadzieję że to przegub :) bo skrzynia spisuje mi się wzorowo i szkoda by było jakby zaczęło się coś dziać
w każdym bądź razie dzisiaj jadę do doktora i zobaczymy skąd dobiega te dziwne szuru szur :D
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

sprawdzone przez doktora, obsłuchane w stetoskopie, także wstępne oględziny mówią:
przeguby jak nówki - zero luzów
mechanizm różnicowy - cichy
odgłosy w skrzyni w okolicy łożysk na wale niestety....

także stało się, ostatnia rzecz nieruszana w moim aucie niebawem zostanie rozpołowiona i sprawdzimy co w trawie (skrzyni) piszczy ;)
Awatar użytkownika
J@ro
Początkujący
Początkujący

Post autor: J@ro »

Witam.
nie chce zakładać nowego tematu mam podobny problem.
hałas dochodzi z okolicy skrzyni i brzmi tak jak bym miał dosyc "gruby" /"szeroki" bierznik na oponie!

i teraz njistotniejsza sprawa: Przy skręcaniu autem w lewo hałas ten nasila sie zas przy skrecie w prawo cichnie/zanika.

wykluczono juz łozyska kół(wymienione)etc

pomoze ktos? mechanizm róznicowy? mam znajomego mechanika (szwagier :) ) ktory jak raz na skrzyniach tak bardzo sie niez zna.

pozdro
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

a przeguby były sprawdzane? bo to prawdopodobnie one, jeśli nie one, to z pewnością mechanizm różnicowy
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Sprawdz opony czy nie sa wyzabkowane. Roznicowka tak nie hałasuje. A przeguby jedynie przy pelnym skrecie beda grzechotac zewnetrzene a wewnetzrne beda ci buda rzucac.
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
J@ro
Początkujący
Początkujący

Post autor: J@ro »

no opony wykluczyłem (było tak zarówno na letnich jaki na zimowych) ogledziny letnich opon zrobilem zadnych zmian niepokojacych nie stwierdzilem.

hałas jest na kazdym biegu,na luzie, jak ham. silnikiem i jak rozpedzam. Olej w skrzyni byl i jest.

pozdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”