[6N2] Opinie o silniku 1,4 16V 75KM AUA

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
egon920
Newbie
Newbie

Post autor: egon920 »

Też mam polo 1.4 16V z silnikiem AUA 75KM. Rok prod. 2001 r, przebieg 80tys.
Przez 10 lat terminowe wymiany płynów, filtrów, świec, rozrządu itp. spraw wymaganych wg harmonogramu (jak w każdym aucie) i póki co nic się złego nie działo z silnikiem. Padł mi jedynie czujnik prędkości pojazdu, ale to duperel.
W tym modelu przed zimą obowiązkowo należy pamiętać o:
1. czyszczeniu odmy (ja to robie przeważnie przy okazji wymiany opon na zimowe),
2. nasmarowaniu uszczelek w drzwiach, a w szczególności spryskaniu smarem w sprayu mechanizmu klamek przez otwory znajdujące się pod czarnymi zaślepkami na bokach drzwi (to sprawi, że drzwi otworzą się nawet w największe mrozy),
3. zaklejaniu taśmą otworów zamków podczas mycia auta pod ciśnieniem w zimie (inaczej wskazówka dot. nasmarowania zamków pójdzie się paść i może nas czekać przykra niespodzianka w postaci wsiadania tylnymi drzwiami lub bagażnikiem w wersji 3 drzwiowej).
R
Ranalf
Newbie
Newbie

Post autor: Ranalf »

No niestety mnie też zatarł mi się ten silnik i to nie dawno.Pech bo rok temu zima była gorsza i wszystko było ok a teraz pierwsze większe mrozy i silnik do wymiany.Teraz mam pytanie odnośnie zmiany silnika.Czy po wymianie będę widział stary przebieg 135 tys a może ten z tego nowego silnika niby 65 tys.Jak nie to czy da się zmienić na ten aktualny ?
Awatar użytkownika
gronio
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gronio »

witam moje polo jeżdzi w prawdzie na1.6 16 AUA praktycznie jest to samo.dwa miesiące temu robiłem kapitalny remont silnika. całkowity koszt naprawy 2600 zł. ale z tego co sie dowiedziałem od kilku mechaników na temat silnika to że jest to bardzo delikatna jednostka ale jeśli sie dba w odpowiedni sposób to polata trochę. Na razie jestem bardzo zadowolony. pozdrawiam
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Heh czytam i czytam i az sam w to nie wieze. Mam nastukane juz 250 tys od nowosci co 10 tys olej zmieniany na 0W40 i od nowowsic dogrzewany łądnie silnik i caly czas mam do dechy wstawiane. Obecnie ma moc 120KM dla mnie bardzo podatna jednostka i wogole go nie oszczedzam. przez 6 lat awari w silniku hmm nie wykryto :D Jedyne co naprawialem to uszczelniacz walu czujnik temperatury i czujnik podcisnienia. Poprzedni wlasciciel nic nie dotykał wiem bo ot moj kumpel. przezyl nawet wbicie 1 przy 90 :) Dla mnie to tylko skrzynie sa porazka ale to nie tylko w AUA lecz w kazdym polo.

Uwazam ze to jedna z lepszych jednostek VW i dosc nowoczesna konstrukcja :)
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
gronio
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gronio »

ja teraz na swojego też nie narzekam widocznie tak mi sie trafiło. a co do skrzyni to racja jest delikatna i tez ostatnio wymieniłem. poszło trochę kasy ale warto. pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”