[6n2] Kontrolka Poduch

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
digitalled
Newbie
Newbie

[6n2] Kontrolka Poduch

Post autor: digitalled »

Witam,
sprowadziłem autko z przepalonymi zegarami (działał tylko obrotomierz).
Elektryk w celu skontrolowania czy to tylko zegary czy coś jeszcze jest przepalone, podjechał ze mną na szrot gdzie mieli zegary tyle że z benzyny, po podłączeniu zegarów wszystko zaczęło działać (czyli okazało się że zegary są spalone) tyle że zaświeciła się na stałe kontrolka poduch. Zarzucliliśmy moje stare zegary (kontrolka dalej się paliła) - elektryk powiedział że komp mógł zapisać błąd bo odłączał i podłączał zegary na podłączonym akumulatorze), a wieczorem zamówiłem na allegro zegary z diesla, po zamianie kontrolka dalej się świeci.
Podłączyłem VAG-COM do sprawdzenia błędów, niestety przerwałem bo wyskoczył komunikat że w autach z 2000-2001 mógł siedzieć trefny sterownik poduch - więcej info:
viewtopic.php?f=14&t=3393&p=27743&hilit=6Q0#p27743

CYTUJE:
Michal 6n napisał(a):
nic nie trzeba robic normalnie odpinasz wtyczke pod fotelem i zapinasz nie ma prawa wystrzeli ja to robilem juz kilka razy i ani raz w czolo poduszka nie dostalem

pewno że można bez odłączania aku z tym że potem obowiązkowo VAG (sensor zanotuje błąd i kontrolka się świeci) , a nie każdy go posiada , następną rzeczą jest to że można trafić na sterownik 6Q0 909 605 A który bardzo łatwo można uwalić tylko przez podłączenie fejsu do niego

Cytuj:
UWAGA !!! Problem ze sterownikami AirBag.

Istnieje możliwość zablokowania sterownika w VW Golf, Jetta, Bora, Beetle oraz w odpowiednich modelach Seat i Skoda z roczników 2000 i 2001 !!!

Próba połączenia za pomocą programu DeltaScan (lub innego urządzenia diagnostycznego) ze sterownikiem AirBag (lub uruchomienie funkcji autodetekcji sterowników) w wyżej wymienionych samochodach może spowodować jego zablokowanie. Objawia się to zapisaniem w pamięci sterownika kodu błędu o numerze 65535 (oznaczającym uszkodzenie sterownika) oraz zaświeceniem na stałe kontrolki ostrzegawczej AirBag. Problem ten występuje tylko w samochodach wyposażonych w niektóre sterowniki o numerze 6Q0 909 605 A oraz 6Q0 909 605. Aby uniknąć kłopotów należy przed próbą połączenia ze sterownikiem AirBag sprawdzić jego numer zapisany na obudowie. Jeśli numer ten jest identyczny z powyższym jest duże prowdopodobieństwo uszkodzenia. W przeciwnym przypadku można bezpiecznie przeprowadzić diagnostykę. Z dostępnych nam źródeł wiadomo, iż problem ten może być spowodowany błędem w oprogramowaniu sterownika, czego dowodem może być fakt wycofania go ze sprzedaży i zastąpienie go sterownikiem o numerze 1C0 909 605 A, który jest pozbawiony omawianego defektu.

Jeśli w wyżej wymienionych modelach samochodów, z roku 2000 i 2001, nie świeci się kontrolka AirBag to najlepiej nie łączyć się z tym sterownikiem ani nie wykonywać autodetekcji sterowników. Jeżeli kontrolka AirBag w danym samochodzie świeci to możemy połączyć się ze sterownikiem i wykonać odczyt kodów błędów.

niestety te same sensory były montowane w 6N2 - to akurat wiem z autopsji

Okazuje się że ów trefny sterownik może siedzieć i moim aucie. Czy wymiana zegarów na włączonym aku może uszkodzić sterownik???
u
under
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: under »

Nie może. Sprawdź lepiej czy masz poduszki i przetestuj je VAG-iem. Ja mam wystrzelone poduchy i na starym (przekombinowanym przez poprzedniego właściciela) liczniku, owa kontrolka się nie świeciła. Jednak gdy zmieniłem zegary, pali się cały czas, ponieważ komputer prawidłowo wykrywa brak poduszek i tego już wykasować nie mogę.
Obrazek
underside2nd -> under
Polo 6N2 1,4MPI 8V 2000r 15\'\'-195/45/15 & Golf MK4 1,4 16V 1998r 17\'\'-215/45/17
[color=
Awatar użytkownika
digitalled
Newbie
Newbie

[quote=""underside2nd""]Nie może. Sprawdź lepiej czy masz poduszki i przetestuj je VAG-iem. Ja mam wystrzelone poduchy i na starym (przekombinowanym przez poprzedniego właściciela) liczniku, owa kontrolka się nie świeciła. Jednak gdy zmieniłem zegary, pali się cały czas, ponieważ komputer prawidłowo wykrywa brak poduszek i tego już wykasować nie mogę.[/quote]

Hej, dzięki za "quick response" :)
A więc po włożeniu z powrotem starych spalonych zegarów - tych z Niemiec - nadal paliła się dioda (założyłem je do czasu otrzymania przesyłki z allegro z właściwymi dieslowskimi zegarami), tak więc momentem pojawienia się błędu który jest do tej pory było podłączenie zegarów z benzyny.
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Post autor: Klimator »

niestety ale kontrolka od poduch nie zniknie do czasu wykasowania bledu co do podlaczenia do Vaga to ci nie pomoge bo sam sie boje podlaczac w moim polo zeby czegos nie zepsuc chociaz kiedys koles mi podpinal i kasowal bledy bo sam mialem problem z poducha w kierownicy ( zerwana tasma poduszki ).
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

najlepiej wyskocz gdzieś na porządny tester koszt powinien zamknąć się w 50 zł , a będziesz wiedział wszystko , możliwe że tylko usuną błąd i będzie gitara , a jeżeli podpinasz samemu to jednak proponowałbym sprawdzić numer tego sensora tak dla bezpieczeństwa , wykasowanie 65535 to około 150zł i nie wszyscy to robią , a i tak nie będziesz miał gwarancji że ster będzie chodził prawidłowo
Obrazek
Awatar użytkownika
digitalled
Newbie
Newbie

Dzięki za cenne uwagi :piwo: W piątek jak będę miał wolne popołudnie poszukam nr sensora, a później jak nie będzie to "trefny" to wbijam do kompa.
m
maly2001
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maly2001 »

mozesz ne mic poduszek ja nie mam ale jest wstawiony przekaznik czasowy i gasi kontrolke...ale jak kupowałem wiedziałem ze poduszek nie mam
t
tg1973
Newbie
Newbie

Post autor: tg1973 »

witam
chyba uwaliłem sterownik airbagów. sprawdzałem VAG-iem błędy i po sprawdzeniu airbagów zaświeca mi się kontrolka na desce rozdzielczej i nie gaśnie. chciałem sprawdzić typ sterownika ale nie wiem gdzie jest . mam polo 6N2 2001r dwudrzwiowe.

-- Sob Cze 13, 2009 6:32 pm --

proszę o pomoc w temacie sterownika. jeśli okaże się że uwalony to czy tylko wymiana pomoże
Awatar użytkownika
ql89
Początkujący
Początkujący

Post autor: ql89 »

[quote=""tg1973""]witam
chyba uwaliłem sterownik airbagów. sprawdzałem VAG-iem błędy i po sprawdzeniu airbagów zaświeca mi się kontrolka na desce rozdzielczej i nie gaśnie. chciałem sprawdzić typ sterownika ale nie wiem gdzie jest . mam polo 6N2 2001r dwudrzwiowe.

-- Sob Cze 13, 2009 6:32 pm --

proszę o pomoc w temacie sterownika. jeśli okaże się że uwalony to czy tylko wymiana pomoże[/quote]
Miałem podobny problem z tym że w Astrze II, pomogła dopiero wymiana tego sterownika inaczej nie szło wykasować błędu...
t
tg1973
Newbie
Newbie

no i potwierdziła sie smutna prawda . sprawdziłem na VAG-u (sterownikowi juz nie zaszkodzę) mój sterownik airbag to felerny 6Q0 909 605 A. kodowanie programowe 12611 . czyli uwalony (kontrolka świeci błędów nie ma) trzeba kupić nowy tylko jaki, pomocy!!! moja polówka 1,4 MPI 2001 ,4poduchy .
na allegro są dostępne nastepujące
6N0 909 601 E,
6N0 909 603,
1JO 909 603,
1CO 909 605K,
jest też identyczny jak mój 6Q0909605A,
błagam pomóżcie ( auto żony od 3 miesięcy moze być lekki dym że cos zgrzebałem)
Awatar użytkownika
digitalled
Newbie
Newbie

Hej, u mnie w ogóle nie da się połączyć ze sterownikiem, tak jakby go nie było. Podłączali mi w Skodzie (w Siedlcach brak jeszcze VW), sprawdzali też "fizyczną" obecność sterownika, który jest na miejscu. W weekend z kumplem odkręcimy jeszcze raz zegary i posprawdzamy czy elektryk nie zruszył czegoś przy kierownicy.
Pozdro
a
andreus
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: andreus »

Hm, ja slyszalem kiedys o czyms takim jak naprawa sterownikow. Może zorientuj sie czy to naprawi problem hm? Kiedys szukalem sterownika do swojej polowki i nigdzie nie moglem niestety znalezc na 4 poduchy (bo tez mialem w fotelach). W kazdym razie powodzonka
t
tg1973
Newbie
Newbie

dzięki
Właśnie namierzyłem gościa który bawi się w te klocki.Pomęczyłem się i wymontowałem badziewkę i poszła do niego . Rozmawiałem z klientem i widzać że orzeł w temacie sterowników airbag.. czekam jak wróci a jak założę to napiszę jakie efekty.

-- Śro Cze 17, 2009 6:26 pm --

[quote=""digitalled""]Hej, u mnie w ogóle nie da się połączyć ze sterownikiem, tak jakby go nie było. Podłączali mi w Skodzie (w Siedlcach brak jeszcze VW), sprawdzali też "fizyczną" obecność sterownika, który jest na miejscu. W weekend z kumplem odkręcimy jeszcze raz zegary i posprawdzamy czy elektryk nie zruszył czegoś przy kierownicy.
Pozdro[/quote]
a ile masz poduch bo nie wydaje mi się żeby było coś pod zegarami sterownik steruje napinaczami pasów i poduchami . jeśli byś coś miał zmaszczone pod zegarami nie widział by tylko poduchy kierowcy. spróbuj z skontaktować się z gostkiem ztego linka on coś ci doradzi
powodzenia
http://aukcja.onet.pl/my_page.php?uid=3231478

-- Śro Cze 24, 2009 5:41 pm --

Dziś zamontowałem otrzymany wczoraj sterownik airbag.Wymontowałem swój i wysłałem do kolesia który odblokowywuje sterowniki airbag. Cała impreza kosztowała 100 PLN + koszty wysyłki 10 PLN. Polówka śmiga jak złoto i kontrolka airbag się nie świeci.
Poniżej namiary na gościa
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3231478
Awatar użytkownika
pieeetia
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pieeetia »

mam problem zaświeciła mi się kontrolka poszuszek i niewiem co mam zrobic. prosze o pomoc. Polo 2001 6N2
6N2 1.4 TDI - 2001r
86C2F 1.3 - 1993 r
Patrz w lusterka dwa razy. MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Brak komunikacji ze sterownikiem może być spowodowany że on sam niema masy. Może ktoś kiedyś grzebał przy nim i go nie przykręcił.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”