Dowiedziałem się w ASO, że u mnie to jest nie do zakodowania. Nie byli pewni a nie chciałem nadmiernie głowy zawracać ale w grę wchodzi albo wymiana sterownika boardnetz albo jakiegoś dodatkowego przekaźnika. Samym kodowaniem nie da się tego ustawić.
Ostatnio spotykam coraz więcej 9n-ek ze światłami do jazdy dziennej w miejscu fabrycznych świateł przeciwmgielnych. Czyżby na rynku pojawiły się światła do jazdy dziennej, dedykowane dla 9n? :scratch:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
[quote=""Piecia1022""]witam nie mam fabrycznych świateł przeciwmgielnych a bym chciał z
sobie zrobic SWIATLA DZIENNE JAZDY DZIENNEJ OKRĄGŁE. http://allegro.pl/swiatla-dzienne-jazdy ... 89074.html czy warto?? Pozdrawiam[/quote]
niewiem czy dobrze mówie ;p ale fajna sprawa, wstawisz je sobie tam gdzie powinny być przeciwmgielne no i chyba bedziesz musiał zakupic kratki do zderzaka na halogeny
Fikor ja bym tych nie brał. Są na żarówkę p21y czyli 21 wat na lampę. Diody mają kilka wat na lampę (poniżej 5). Z doświetlaniem zakrętów łatwo nie będzie.
Długie kodowanie jest w sterownikach od gen. piątej Polo oraz Golfa. Polo 4 i 4FL nie maja dlugiego kododwania, bynajmniej nie w sterowniku zarządzania energią.
Trzeba by sprawdzić wpierw w częściach VW, czy fabryczne włączniki z pozycją auto do Polo 4 i 4FL występowały. Moża też sprawdzić, czy występowały czujniki zmierzchu. Jeśli zmierzchu były, to z auto tez powinny byc przelaczniki. Jesli byly przelaczniki to trzeba schemacik elektryczny znalezc i podpiac dzienne pod ledy.
Pozostaje jeszcze kwestia jakie kodowanie musialoby byc i ktore sterowniki maja(ewentualnie) funkcje DRL.
[quote=""cruz""]Długie kodowanie jest w sterownikach od gen. piątej Polo oraz Golfa. Polo 4 i 4FL nie maja dlugiego kododwania, bynajmniej nie w sterowniku zarządzania energią.
Trzeba by sprawdzić wpierw w częściach VW, czy fabryczne włączniki z pozycją auto do Polo 4 i 4FL występowały. Moża też sprawdzić, czy występowały czujniki zmierzchu. Jeśli zmierzchu były, to z auto tez powinny byc przelaczniki. Jesli byly przelaczniki to trzeba schemacik elektryczny znalezc i podpiac dzienne pod ledy.
Pozostaje jeszcze kwestia jakie kodowanie musialoby byc i ktore sterowniki maja(ewentualnie) funkcje DRL.[/quote]
Ja mam zwykły włącznik, bez auto. Przekładałem nawet z innego polo, nic to nie zmieniło w moich dziennych.
Muszę przejrzeć ELSĘ i znaleźć w schematach jakis sterownik czy inne cudo.
Przyznam, ze nie wiem jakie cuda masz zrobione. Przyciemnianie swiatel masz w sterownikach od golfa 5 np, gdzie jest dlugie kodowanie. Z tego co ostatnio sprawdzilem, to w Polo nie ma swiatel do jazdy dziennej, nie ma przelacznika z AUTO do Polo, chyba ze ktos poprawi mnie. Mowimy o modelach przynajmniej do 2007 roku Polo 4 FL.
W Polo byly czujniki deszczu, ale oswietlenia nie... W wykazie kodowan nie ma rowniez mowy o opcji zwiazanej ze swiatlami, nie lcizac kierunkowskazow.
Dodam jeszcze, ze kiedys mowilo sie, ze po zapaleniu swiatel mijania dzienne maja gasnac, a tymczasem na drodze widze nowe auta jak np Insignia, Mercedesy, Porsche gdzie ksenony palą sie z ledami, ktore w nocy poprawiaja zarys pojazdu i ladnie wygladaja. Wiec w takim wypadku, wystarczyloby po prostu podlaczyc pod jakis przekaznik (gniazdo przekaznikow ma bezpiecznik), jak zapalimy silnik, to zapala sie ledy. Pewnie jest jakis uniwersalny schemat montazu do firmowych LEDow.
cruz ano właśnie jest. Moje to rozwiązanie fabryczne. Mam to wypisane w kodach wyposażenia.
Nie podam teraz kodu wyposażenia ale jak wrócę do domy to postaram się wygrzebać.
Mój jest modelowo 2007. Miałem zerknąć w schematy ale jakoś z głowy wypadło.
Chcesz powiedziec ze masz sterownik z dlugim kodowaniem tak?
Jesli tak to moze zmienili sterowniki po 2007roku.
Swoja drogą, czy ma ktos Ledy do jazdy dziennej Philips Daytime4 czy jakos tak? ponoc są zawodne, a zeby bylo ciekawiej kosztują ok 3 razy mniej niż zestaw ledów Hella,któe maja w sobie diody.... Philipsa.