sprzęgło ciężko chodzi?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

c
cybertom
Raczkujący
Raczkujący

sprzęgło ciężko chodzi?

Post autor: cybertom »

Witam

Sprzęgło strasznie ciężko chodzi ale wystarczy ze jest wilgotn0 lub popada przez minute dosłownie i chodzi znakomicie leciutko. Na pewno tonie linka bo ją wymieniłem i to nie to. Łożyskowanie dźwigni sprzęgła ?Jakieś propozycje ?

CyberTom
Awatar użytkownika
Wy3
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Wy3 »

sprzęgło się może kończy albo linka kiepskiej jakości.
KONI
K
KoKo

Post autor: KoKo »

ja postawił bym na linkę ale szukaj aż znajdziesz :P
c
cybertom
Raczkujący
Raczkujący

Heh najciekawsze jest to : mam upal sprzęgło chodzi ciężko i trzeszczy jak diabli i zaczyna padać deszcz wystarczy pól minuty i chodzi jak złoto. nie rozumiem tego bo przecież woda się nigdzie tam nie dostaje . nie rozumiem tego.

CyberTom
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

mi sie też wydaje że to linka :)
spróbuj wyciągnąć i posmarować olejm
bo to nie jest dużo roboty :grin:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
p
painkiller
Newbie
Newbie

Post autor: painkiller »

Też miałem ten problem.Linkę wymieniłem i wielokrotnie smarowałem, bez rezultatu. Pomogło kiedy przy wymianie kpl. sprzęgła oczyściłem i nasmarowałem mechanizm poruszający łożysko oporowe i tarczę sprzęgłową. Myślałem, że przyczyną może być zużyta tarcza lub docisk, ale były jeszcze o.k. Na mechanizm ten osiada pył z zużytej tarczy sprzęgłowej, gdy pada deszcz pył pochłania wilgoć i wtedy działa podobnie jak smar. Być może uda się tam dostać bez zdejmowania skrzyni, rozłączając ją tylko z silnikiem, ale nie próbowałem tego.
L
Lessnik
Newbie
Newbie

Post autor: Lessnik »

1. Tak jak koledzy mówią ściągnij linkę wtryśnij najlepiej płyn cx o podobnym działaniu jak wd40 (ma lepsze właściwości),
2. odsuń fotel kierowcy do tyłu i pod spodem również przesmaruj tą dźwignie kusz w aucie tam się osadza,
3. sprawdź czy masz całą gumową osłonkę przy łączeniu się linki z dźwignią sprzęgła pod maską po prawej stronie. Często ona pęka i wystarczy mała dziurką dostanie się woda i wówczas linka zajdzie rdzą przy kolejnej porcji wody chodzi lepiej gdy upał cięzko.

To nie jest pracochłonne więc szybko się z tym uporasz :oki:
c
cybertom
Raczkujący
Raczkujący

Oki zrobię tak jeszcze raz aczkolwiek już tak robiłem. Wielkie dzięki za pomoc.

CyberTom
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

ja słyszałęm że zamienniki linek są kiepskie :( mają opory po jakimś czasie
ale miałem przypadek w seacie (identyczne rozwiązanie jak w polo) jakiś "spec" założył dłuższą linkę i do tego odwrotnie zamocował na skrzyni, tragedia była.
jak muwisz że jak dostaje wilgoci to łatwiej chodzi, to psiknij na linkę wodę i będzie wiadomo czy to ona czy coś inne .... :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”