[6n] Problem z odpaleniem, dziwne zachowanie elektryki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dworak
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Problem z odpaleniem, dziwne zachowanie elektryki

Post autor: dworak »

Witam, Miałem ostatnio pewien problem, ale zacznę od początku,
mam polo 6n 1,6 benz
auto postało w garażu 3 dni, 4 dnia chciałem odpalić i był problem, za 1. razem tylko 'burknęło', za 2. odpaliło ale ku mojemu zdziwieniu, skasował się zegarek, licznik kilometrów i pamięć z radia, Objawy typowe dla odłączenia aku chociaż nic z nim nie robiłem. Pojechałem do mechanika sprawdzić ładowanie i mam 14 V przy odpalonym aucie, czyli takie jakie może być. Ostatnio zdarzyło mi się identycznie. Co może być przyczyną?
Pozdrawiam :grin:
"To prawda, że większość ludzi zmienia się za kierownicą. Silnik ma niesamowitą władzę nad duszą człowieka."
Jean Baptiste Delacour
k
kombis
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kombis »

Najprostszym rozwiązaniem jest sprawdzenie klem. Może gdzieś sa luźne i prąd ucieka. Miałem tak w moim pierwszym aucie:) A jeśli to nie to może masz już padnięty na maxa akumulator i pora go wymienić.
d
dworak
Raczkujący
Raczkujący

klemy sprawdzałem, trzymają się solidnie, nie ma na nich żadnego nalotu co by mogło powodować mniejsze przewodnictwo, aku ma gdzieś z 1,5roku. Dziwny przypadek ;/ nie pozostanie mi chyba nic innego jak odstawić auto do elektryka ;/
"To prawda, że większość ludzi zmienia się za kierownicą. Silnik ma niesamowitą władzę nad duszą człowieka."
Jean Baptiste Delacour
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

Sprawdź masę na silnik,tą plecionkę
d
dworak
Raczkujący
Raczkujący

ale na co zwrócić uwagę? jakiś nalot czy na to jak jest podłączona??
Jean Baptiste Delacour
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Ogólnie styk między plecionką a silnikiem/budą.
Odkręć i przeczyść miejsce styku.
Czasem zdarza się że jest przerwana/naderwana bądź wisi na kilku włoskach,wtedy wymiana
d
dworak
Raczkujący
Raczkujący

ok, lecę to sprawdzić. Dam znać co i jak.

edit.
Może wyda się do dzwine i głupie ale nie umiem tej plecionki zlokalizować oO powinna być gdzieś na wierzchu prawda? :banghead:
Jean Baptiste Delacour
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

W 6n na łączeniu silnika i skrzyni,bardziej z prawej strony patrząc od przodu samochodu
poniżej aparatu zapłonowego.
Chyba że ktoś przemontował w inne miejsce :scratch:
d
dworak
Raczkujący
Raczkujący

Nie widzę tego nigdzie, trudno, Po weekendzie pojadę do elektryka i zobaczę co mi powie. Tak czy inaczej dzięki za pomoc ;]
Jean Baptiste Delacour
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”