[6n] Problem z drzwiami-zawias drzwi(sworzen)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
KoStEk
Administrator
Administrator

[6n] Problem z drzwiami-zawias drzwi(sworzen)

Post autor: KoStEk »

Panowie mam problem, szukalem na forum ale moze malo intensywnie wiec jesli nie w odpowiednim dziale ten temat to z gory przepraszam i prosze o przeniesienie. . Polo 6N. W sobote robilem przeglad, po ktorym opaldy mi drzwi od kierowcy. Juz wczesniej zauwazylem ze cos dzieje sie z dolnym zawiasem, ale teraz po przegladzie jak Pola wytrzeslo to drzwi opadly tak ze przy zamknieciu gorny rog drzwi haczy o drzwi pasazera. Jest luz na sworzniu. Teraz pytanie czy mozna ten mechanizm jakos rozebrac i wymienic sworzen czy trzeba szukac gdzies na szrocie uzywanego zawiasu? Mial ktos taki problem? Dodam ze pytalem o to mechanika ktory stwierdzil ze jest to rozbieralne i ze wystarczy wymienic miedziana tulej w ktora wchodzi sworzen. Tak czy inaczej nie mam o tym pojecia. Na szrocie za uzywany zawias wolaja 100zl.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, 21:54 przez KoStEk, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje byłe POLO 6N KOSTEK
----------------------------------------------------------------
Ślesin 2012, 2013, 2014
II miejsce Turniej Tenisa Stołowego-2013
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Jak otworzysz szeroko drzwi widac "zawias drzwi" i "zawias karoserii", one są połączone tym sworzniem i z przodu jest... powinna być taka mała srubka przytrzymująca ten sworzeń, spróbuj ją dokręcić na górnym i dolnym zawiasie.

Jesli myslimy o tym samym to powinno pomóc :grin:
Awatar użytkownika
KoStEk
Administrator
Administrator

Tak jest zaslepiona jakas oslona. Czy ten sworzen nie jest dodatkowo w tuleji? Na dolnym zawiasie jest straszny luz jak ruszam drzwiami gora dol.
Moje byłe POLO 6N KOSTEK
Ślesin 2012, 2013, 2014
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Kurcze z tego co kojarze to tam tulei nie ma, dokręc poprostu srubke kontrującą i zobacz czy dale jest luz :D
Awatar użytkownika
KoStEk
Administrator
Administrator

Jest pod zaslepka sruba na normalny klucz, po pracy sprobuje sie tym pobawic czy da sie wyregulowac albo dokrecic. Po zdjeciu tego kapturka ochronnego na niej zadnych luzow nie ma takze zobaczymy.
Moje byłe POLO 6N KOSTEK
Ślesin 2012, 2013, 2014
M
Marcin3450
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Marcin3450 »

Witam kup nowy zawias wASO koszt to 32zl ja kupowalem mialem ten sam problem.
Awatar użytkownika
KoStEk
Administrator
Administrator

32zl nowy zawias w ASO? Nie chce mi sie wierzyc, jak na szrocie wolaja 100zl. W jakim ASO T kupywales gdzie?

Marcin miales racje. Tylko dziwna sytuacja. Dzwonilem do ASO w Słupsku i gosciu zawolal 100zl i 3 dni czekania, a zadzwonilem do ASO w Koszalinie i gosciu mowi ze w Polsce sa niedostepne, koszt 30 zl i 14 dni roboczych az sprowadza.
Moje byłe POLO 6N KOSTEK
Ślesin 2012, 2013, 2014
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="kostek23"]ASO w Słupsku i gosciu zawolal 100zl i 3 dni czekania[/quote]
[quote="kostek23"]a zadzwonilem do ASO w Koszalinie i gosciu mowi ze w Polsce sa niedostepne, koszt 30 zl i 14 dni roboczych az sprowadza[/quote]
Jeżeli sprowadzają to ciągną to z Niemiec. Normalna procedura w ASO. nikt nie będzie sponsorował zakupów. ale 14 dni to stanowczo za dużo, ponieważ zamówienia na części z magazynu VW są dość częste. myślę że dłużej niż tydzień czekać nie będziesz.
A róznica w cenie: może ten w Słupsku źle sprawdził część w ETKA, albo chciał zarobić. Generalnie jest topik na forum w którym możecie pytać o numery części i ich ceny z ASO.
M
Marcin3450
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Marcin3450 »

ASO w Lodzi BURSIAK czekalem ze 3 godz
Awatar użytkownika
KoStEk
Administrator
Administrator

Marcin powiedz jeszcze bo dopiero teraz zauwazylem ze chyba bez sciagniecia przedniego lewego blotnika nie ma innej mozliwosci demontazu starego zawiasu?

Jeszcze jedno pytanko, bo znalazlem szrot na ktorym zawolali 40zl a w ASO 30zl tylko trzeba troche poczekac, wiec mysle ze nie ma co sie bawic w uzywki, brac z ASO i mozna pozniej przemalowac.
Moje byłe POLO 6N KOSTEK
Ślesin 2012, 2013, 2014
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="kostek23"]Marcin powiedz jeszcze bo dopiero teraz zauwazylem ze chyba bez sciagniecia przedniego lewego blotnika nie ma innej mozliwosci demontazu starego zawiasu?[/quote]
Jest taka możliwość, ale to będzie gimnastyka.
Z kolei żeby zdjąć błotnik, trzeba zdjąć zderzak, wyjąć lampę z kierunkiem, odkręcić nadkole oraz naruszyć uszczelnienie między błotnikiem a słupkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”