[quote=""jacekszymek1""] jak bym miał kupić 1,4 TDI to wolałbym już 1,9 SDI lub 1,9 tdi. poważnie sie zastanów zanim kupisz ten motor[/quote]
jacekszymek1 - Nie wiem dlaczego wszyscy tak się boją 1.4 TDI i tych trzech cylindrów... Że silnikiem majta jakby na sznurku wisiał? A niech sobie nim majta... Nie zależy mi na tym... Pięciocylindrowce też nie mają zbyt wysokiej kultury pracy i też nimi "robi"... Triumph od dawien dawna wypuszcza motocykle z trzema cylindrami i jak czytuję dobrze się miewają i nikt na nie nie narzeka... Piszesz że wolałbyś 1.9 SDI

SDI żeby "zarobić" 75 KM musiałoby mieć ze 3.0 litra pojemności.
Przy zakupie mojego 1.4 TDI kierowałem się przede wszystkim niskim przebiegiem. Nie zależało mi jakie to będzie auto, jaki kolor, jaka pojemność czy jaka marka. Chciałem coś "nie wylatanego". Padło na Polo i nie żałuję. I może obalę tutaj mit jaki krąży o trzy cylindrowym silniku 1.4 TDI ale powiem Wam wszystkim że jeśli będę kupował drugi samochód to kupię właśnie taki sam. No może ten po lifcie ale z tym właśnie silnikiem.
Zrobiłem nim już od stycznia 39 000 km i silnik tylko sobie mruczy... Żadnych usterek, przyspieszenie dosyć dobre, spalanie w okolicach 5 litrów, fakt sporych rozmiarów dół turbinowy między 1.800 a 2.000 obrotów ale idzie to przeżyć.
Latam nią na trasie PL - Luxembourg - 1300 km w jedną, a i tutaj przebywając też się niemało robi. W PL jestem mniej więcej co miesiąc, po każdej takiej wycieczce +2600 na blacie.
Całkiem zwinne autko w mieście, na trasie też nic nie ma do zarzucenia, oleju nie bierze, jeżdżę na Castrol-u 5W30 do Turbo Diesla.
Przesiadłem się na Polo z o wiele większego auta ale nie za bardzo odczułem różnicę w jego gabarytach, no może w mieście podczas parkowania
Kończąc ten spam chciałem powiedzieć że oceniam 1.4 TDI w samych superlatywach i nie bądźmy "horągiewkami", nie powtarzajmy bzdur z ust do ust... Przetestujmy najpierw...