[6n2] Przyczyna sciagania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
pet07
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Przyczyna sciagania

Post autor: pet07 »

Witam
Co może być przyczyną lekkiego ściągania w lewą stronę w szczególności przy ruszaniu kierownicę ciągnie w lewo
Polo 6n2 1.4tdi 2000r
wymieniłem:
końcówki drążków
gumy w wahaczu
geometrię robiłem pare razy
jest troche lepiej jednak nadal jest to odczuwalne. Proszę o pomoc
pozdrawiam
TDI
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Łojek »

ja bym zrobił geometrie w innym zakładzie,
ale nie tylko zbieżność, kąty pochylenia również
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

ja mialem zalozone dwa prawe sworznie, jakis debil tak zrobil, dowiedzialem sie o tym przyoadkiem jak sie zuzyly, przez dwa lata jezdzilem samochodem z takim problemem jak ty, po wymiania sworzni na takie jak trzeba i zrobieniu zbieznosci jest juz wszystko ok, ale oczywiscie u ciebie moze byc inna przyczyna
Awatar użytkownika
pet07
Raczkujący
Raczkujący

Witam, dzięki za szybką odpowiedź, zbirznosc robilem chyba 8 razy więc jutro sprawdze te sworznie przyznam się że nawet nie wiedziałem że jest lewy i prawy więc jest to dla mnie cenne info za ktore dziekuje:) jak będę już wiedział to napisze co i jak aha i zbierznosc zrobie w innym zakladzie:P Pozdrawiam
TDI
n
noname
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: noname »

Spróbuj zmienić koła miejscami między sobą, czasem to pomaga.
Awatar użytkownika
Nikos15
Początkujący
Początkujący

Post autor: Nikos15 »

Jeżeli twoja pola w przeszłości to nabyła, nie za twojego użytkowania, i od początku jak ją kupiłeś cię ściąga, to coś z podłużnicami możesz mieć grzebane, w co trochę wątpię. najprawdopodobniej masz wsadzone dwa lewe sworznie.
Fiat Marea 1.8 16v + podtlenek LPG
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

pet07
1. pokombinuj z kołami
2. zmień mechanika, może nie umie ustawić
3. kierownicy nie ruszałeś ostatnio (np. taśma od poduszki), bo może jest przestawiona o ząbek lub dwa na wieloklinie?
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
pet07
Raczkujący
Raczkujący

Witam, dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Wymienilem oby dwa swożnie na prawidłowe, nowe.Stare prawdopodobnie oby dwa byly lewe (niewiem bo jeden byl prawie nie czytelny). Zbierzność była robiona dobrze byłem świadkiem i mechanicy powiedzieli że to nie wina geometri
Niestety to nie pomogło, tzn. jest lepiej ale nadal go ściąga wystarczy ze trzymam lekko kierownice nawet jednym palcem i jest ok, ale gdy tylko puszcze po chwili jedzie w lewo:( Jeśli chodzi o podłużnice to z tego co wiem są proste i nic nie było z nimi kombinowane (sprawdzone) w tym tygodniu jade jeszcze na szarpaki być moze chodzi o luz bo ostatnio zauwazylem ze przy szybkim ruszaniu kierownicą w lewo prawo go czuc. Co o tym myślicie?
Jeszcze raz dziękuje
TDI
Awatar użytkownika
saimon85
Newbie
Newbie

Post autor: saimon85 »

Witam. Też miałem problem taki. Po kupnie auta kierownica ściągała w lewo. Koleś od którego kupiłem założył nowe oponki i coś mnie naszło aby sprawdzić wyważenie kół i okazało się że nie był wyważone i po wyważeniu mam spokój jak na razie.
Awatar użytkownika
pet07
Raczkujący
Raczkujący

Witam problem czesciowo rozwiazany. Zamienilem kola wszystko posprawdzalem, geometria jest dobrze zrobiona ale nadal albo mam takie wrazenie albo go delikatnie jeszcze ciagnie w lewa strone moze to dlatego ze tyle z tym jezdzilem napewno jest o wiele lepiej. Dzieki wszystkim za pomoc
TDI
S
Santimu
Newbie
Newbie

Post autor: Santimu »

Niedawno miałem podobny problem, tylko że u mnie dodatkowo słychać było że łożysko pada, zapytałem faceta czy to możę być też związane ze ściąganiem w lewo, odp że być może tak, przy wymianie łożyska piasta, stwierdził żę przyczyną ściągania może być łożysko mcphersona ( które swoją drogą też było padnięte ) a że kosztowało jakoś 50 zł to wymieniłem i problem zniknął, ale to u mnie, nie chce sugerować i wprowadzać w błąd.
pozdr i powodzenia
Awatar użytkownika
50pln
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: 50pln »

a co to moze byc: jak jade sam albo z pasazerem z przodu kierownica prosciutko i jest ok. a jak zaladuje kogos dodatkowo na tyl od strony pasazera to mam wrazenie, albo tak jest, ze zeby jechac prosto kierownice musze trzymac lekko przekrecona w lewo. dodam jeszcze ze prawa opona z przodu jest lekko przytarta od zlej zbieznosci i katow, ale juz to jest ustawione.
oi! oi! oi!
K
Kuba87
Newbie
Newbie

Post autor: Kuba87 »

Cześć troszkę odgrzeje temat, również mam problem ze ściąganiem w lewą stronę, auto nie miało poważnego dzwona który uszkodził by podłużnice itp. Natomiast może nie zbyt dokładna jest to metoda ale zmierzyłem wahacze jeden i drugi w takich samych miejscach i ku mojemu zdziwieniu okazało się że lewy wahacz jest krótszy o ponad 1cm czy jest to faktycznie możliwe, i czy dało by się zamontować krótszy, lewe koło jest bardziej schowane w nadkole i cofnięte do tyłu przy pełnym skręcie obciera. Czy ktoś z was spotkał się z takim przypadkiem ?
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

a wahacz mierzyłeś z sworzniem ?
K
Kuba87
Newbie
Newbie

Post autor: Kuba87 »

Mierzyłem do sworznia, raczej ale tak czy tak to pomiar tych samych odcinków dał inne wyniki, i nie wiem co dalej z tym zrobić
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”