[6N] zawieszenie/gwint

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
knapior
Raczkujący
Raczkujący

[6N] zawieszenie/gwint

Post autor: knapior »

Witam skladam powoli pole i mam pytanko jesli chodzi o zawieszenie przod kupilem poduszke zalozylem na gwint i na auto lecz pod poduszka niezalozylem lozyska jakie sa konsekfencje?
podbij na gg 7339526 niemoge odpisywac na priv
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Będzie bardzo trudno skręcić ponieważ guma będzie musiała się obrócić w kielichu co jest wręcz nie wykonalne . A kierownica nie będzie sama wracała na miejsce.
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Zaloz lozysko, po cos ono jest. Zajedziesz gume, zniszczysz ja po prostu. Kup lozysko i je zamontuj. Wydasz raz, a tak za daje gora 2 tygodnie jazdy i bedziesz musial wymieniac tez poduszke.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
fisitko
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: fisitko »

ciekawi mnie dlaczego w momencie kiedy miałem skręcony gwint na ok. -40/40 czyli wyżej niż obecnie miałem beton nie do wytrzymania i auto skakało (sprężyny utworzyły jakby komin) a w momencie kiedy opuściłem budę niżej to było bardziej miękko i dało się posuwać po drogach, jakieś sugestie?
Moja była buteleczka] http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=27647

Pasja to brak limitów!
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

fisitko
to oczywiste, krecisz wyzej gwint to sprezyny sie bardziej sciskają, pod naciskiem auta na dołkach są tak twarde, ze tloczysko amorka nie pracuje w pelnym zakresie bo trzymają go sprezyny, przy skreceniiu nizej sprezyny sie rozluzniają, nie potrzeba wtedy tyle siły zeby "ugiąć" sprezyny i amorek pracuje swobodnie
m
marcin86
Swój
Swój

Paffcio, tylko ze sprezyny sa ciagle tak samo sciskane... przez wage samochodu (niezaleznie od wysokosci). Co najwyzej amortyzator pracuje w innym miejscu, nie u gory cylindra tylko w srodku jego wysokosci. Pewnie tak maja gwinty bez regulacji twardosci, bo zapewne takiej nie masz.
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""marcin86""]Paffcio, tylko ze sprezyny sa ciagle tak samo sciskane... przez wage samochodu (niezaleznie od wysokosci). Co najwyzej amortyzator pracuje w innym miejscu, nie u gory cylindra tylko w srodku jego wysokosci. Pewnie tak maja gwinty bez regulacji twardosci, bo zapewne takiej nie masz.[/quote]

Kolego bierzesz pod uwagę tylko masę auta która działa na amortyzator ze sprężyną. Dodatkowo musisz wziąć pod uwagę nakrętki ustawiające wysokość które im wyżej tym bardziej ściskają sprężynę bez obciążenia i analogicznie im niżej tym sprężyna jest bardziej rozciągnięta i działa na nią tylko waga auta.
Awatar użytkownika
Lodzio525
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Lodzio525 »

No ko wage ktora na nie naciska jest taka sama ale przy maksymalnym skreceniu w góre ta waga pracuje na (załóżmy) 8 cm a przy rozkręconym na 14 cm z tąd ruznica twardosci chodzi i o swobodna prace zawieszenia skracajac sprezyne utwardzasz, tyle
[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 28&t=14553]Moje Tornado Red/Black Polo ]
-------------------------------------------------------
Kozienice 10r.
Wilcze Laski 10r.
Pławniowice 10r.
Ślesin 11r.
Przełazy 11r.
Dzierżązna
m
marcin86
Swój
Swój

Ok macie racje zakrecilem sie...
Awatar użytkownika
fisitko
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: fisitko »

nie mam regulacji twardości, jedynie regulację wysokości.
myślałem o takich właśnie powodach twardości, ale odrzuciłem to rozwiązanie problemu bo jak może być, że im wyżej gwint tym twardszy:)
czyli jedyna opcja, żeby mieć "miękko" w gwincie to maks w dół?
dzięki za pomoc i podpowiedzi :hello:
Moja była buteleczka] http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=27647

Pasja to brak limitów!
L
Lozek
Newbie
Newbie

Post autor: Lozek »

[quote=""fisitko""]nie mam regulacji twardości, jedynie regulację wysokości.
myślałem o takich właśnie powodach twardości, ale odrzuciłem to rozwiązanie problemu bo jak może być, że im wyżej gwint tym twardszy:)
czyli jedyna opcja, żeby mieć "miękko" w gwincie to maks w dół?
dzięki za pomoc i podpowiedzi :hello:[/quote]

Jak sie ma duże wymagania co do twardości to się albo kupuje gwint z regulacja twardości, albo gdy jest kupiony bez tej funkcji to się pisze do np dystrybutora Eibacha/KW/H&R by dobrać i kupić sprężyny wg potrzebnej nam twardości.
Awatar użytkownika
bicker83
Początkujący
Początkujący

Post autor: bicker83 »

Panowie tak zeby nie zkaldac nowego tematu podlaczam sie do tego z pytaniem o gwint. CHce wrzucic do go auta tylko mam problem z wyborem. Jaki gwint polecacie i czy FK AK Street sie nadaje? Zalezy mi zeby auto poszlo duuzo na glebe a przy okazji bylo jak najbardziej twarde zeby mi oponki nie tarly bo mam szerokie felgi. Dajcie znac jaki gwint najlepiej wrzucic do 6N?

POZDRO
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”