[9N] Coś rozładowuje akumulator???

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lisica
Newbie
Newbie

[9N] Coś rozładowuje akumulator???

Post autor: lisica »

Wiem , że to temat morze , rozładował mi się , fachowiec powiedział że mam złodzieja prądu , i tak :
prąd postojowy - 0,130 A , miernik wykazał pobór prądy tylko na wnętrze auta , radio wypięte .
nie widać żadnych świecących żarówek .
Zastanawiam się czy te 0.130A może rozwalić akumulator ? Upłynęły 4 dni bez jazdy .
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

130mA to duzo, wypinaj bezpieczniki i sprawdzaj po wypieciu ktorego spadnie pobor.
[size=12px][/size]
l
lisica
Newbie
Newbie

I tu mam problem odpinałam wszystkie po kolei bezpieczniki i wskazówka miernika nie drgnęła ,
tylko bezpieczniki na akumulatorze , po odpięciu przewodu nr 2 wskazówka padła ,
nr 2 to jak wyczytałam wnętrze samochodu.
Nie mam alarmu , nie bardzo wierzę że tyle pobiera stan spoczynkowy .
Gdzie jeszcze mogę szukać ?
Awatar użytkownika
Marianoo

Post autor: Marianoo »

No to idz dalej bo juz wiesz ze cos z wnetrza. A wiec odpinaj bezpieczniki we wnetrzu auta. Moze modul komfortu Ci duzo wcina
[size=12px][/size]
l
lisica
Newbie
Newbie

Bezpieczniki ze wnętrza odpinałam jako pierwszy krok , i jak wspomniałam przyrząd nie wykazał spadku ,
moduł komfortu ...mam go , bo domykam kluczykiem drzwi ...
Pytanie - jak go sprawdzić ?
Awatar użytkownika
Polok
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Polok »

Witaj lisica, sprawdź czy po wyjęciu kluczyka czasem nie pracuje Ci wentylator przewietrzania wnętrza. Pozostawiony na 1-ynce pracuje prawie bezszelestnie ale przysłuchawszy się idzie to wykryć, jeśli tak, zwarło Ci w stacyjce. Druga opcja może się świecić żarówka w bagażniku. Sam jeżdżę N serią i osobiście w bagażniku nie mam podświetlenia ale gdzieś coś mi się o uszy obiło że niektóre N-ki mają.
Pozdrawiam.
Pamiętaj ku przestrodze... Że nie jesteś sam na drodze.

Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote="Polok"]. Sam jeżdżę N serią i osobiście w bagażniku nie mam podświetlenia ale gdzieś coś mi się o uszy obiło że niektóre N-ki mają.[/quote]

dobrze Ci się obiło. Mają. Ja mam. Wątpię, żeby to było podświetlenie bagażnika, bo tam jest tak samo krańcówka w zamku jak w drzwiach. Ale można sprawdzić.
Co do wentylatora, możesz też sprawdzić. Jednak jeżeli zwarło by na stacyjce, to wentylator chodziłby i na pozostałych biegach... na 4 zdecydowanie łatwiej to sprawdzić :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Polok
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Polok »

Wątpię, żeby to było podświetlenie bagażnika, bo tam jest tak samo krańcówka w zamku jak w drzwiach. Ale można sprawdzić.
Co do wentylatora, możesz też sprawdzić. Jednak jeżeli zwarło by na stacyjce, to wentylator chodziłby i na pozostałych biegach... na 4 zdecydowanie łatwiej to sprawdzić :)

Zgadzam się w zupełności; Chodziło mi o to że kiedy nie potrzebuję dużej masy powietrza, wilgotność powietrza jest w normie i szybki nie parują, wentylator włączam na jedyneczkę, ustawiam na szybę i chyba nigdy nawet nie wyłączam na zero nawet po zakończonej jeżdzie. W ten sposób pozostawiony wentylator jeśli będzie pracował po wyjęciu kluczyka ze stacyjki może niechybnie okazać się złodziejem prądu, a ciężki jest do wykrycia bo pracuje niemal bezszelestnie.
Odnośnie oświetlenia bagażnika; Krańcówka włącza i wyłącza zasilanie oświetlenia biegunem minusowym. Plus jest na stałe, jeśli jakimś cudem styka jej minus do masy... Musi świecić. Nie ma innej opcji. A w bagażniku lampkę uszkodzić nie jest trudno. Przerabiałem już to w innym aucie, też miałem złodzieja, ile ja się wtedy nagłowiłem...
Pozdrawiam.
Pamiętaj ku przestrodze... Że nie jesteś sam na drodze.

Obrazek
l
lisica
Newbie
Newbie

Dziękuję za podpowiedzi , miałam problem z logowaniem - stąd moje milczenie , wentylator jest wyłączony , oświetlenia w bagażniku nie mam .
Czy jest możliwe że to winny jest centralny zamek ?
a
art123
Newbie
Newbie

Post autor: art123 »

Sprawdzasz pobór prądu przy otwartej masce, w zamku jest czujnik. W celu dokładnego pomiaru odłącz kostkę lub zamknij zamek (przechodziłem to kilka lat temu)
l
lisica
Newbie
Newbie

A niech mnie gęś kopnie , o tym nie pomyślałam , jutro sprawdzę .
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

[quote="lisica"]Wiem , że to temat morze , rozładował mi się , fachowiec powiedział że mam złodzieja prądu , i tak :
prąd postojowy - 0,130 A , miernik wykazał pobór prądy tylko na wnętrze auta , radio wypięte .
nie widać żadnych świecących żarówek .
Zastanawiam się czy te 0.130A może rozwalić akumulator ? Upłynęły 4 dni bez jazdy .[/quote]
u mnie w pierwszym momencie pobór prądu to nawet 178 mA a po chwili spada do do 35 mA jeśli nie spada to złodziej . zmierz napięcie na aku[ po powrocie z trasy lub po naładowaniu prostownikiem , może nie trzyma napięcia ,pomiędzy pomiarami przerwa z 2h ,oczywiście aku nigdzie nie podłączone i jeśli aku ma poniżej 12,3V naładuj lub wymień o ile ładowanie w porządku.
l
lisica
Newbie
Newbie

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi , jak powiedział art sprawdzałam przy otwartej masce , po zamknięciu pomiar spadł prawie do zera :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”