[9N] Piszczenie przy dodawaniu gazu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
damian_s
Newbie
Newbie

[9N] Piszczenie przy dodawaniu gazu

Post autor: damian_s »

Witam,

W czasie jazdy gdy dodaję gazu (rozpędzam się) słychać dziwne piszczenie z silnika, ciężko powiedzieć z której strony, jest to na tyle ciche że nie potrafię stwierdzić. Przy puszczeniu gazu i hamowaniu silnikiem, oraz na postoju nic nie słychać.

Co to może być? Dodam że czasami mam problem z odpaleniem, bardzo rzadko ale czasem odpala za 4 razem.
Z reguły odpala od razu. Zdarza się że po zapłonie słychać jeszcze przez chwilę rozrusznik, z tego co wyczytałem to wina Bendixu. Czy to może też być powodem piszczenia, tzn rozrusznik?

Proszę o poradę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

zapewne pasek alternatora
d
damian_s
Newbie
Newbie

Dziękuję za odpowiedź ale wiem jak piszczy pasek i to jest okropny dźwięk, nie raz mnie budzący gdy sąsiad odpala i startuje swoim samochodme ;) Chyba że mylę paski? :) To co jest u mnie jest bardzo ciche i tylko przy dodawaniu gazu, nawet to nie jest pisk... ciężko to nazwać, coś jak bym miał rój z osami i by bzyczały wszystkie... ;)
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

może być rolka cieżko powiedzieć coś czego nie widać i nie słychać
wróżenie z fusów
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

[quote="damian_s"]Dziękuję za odpowiedź ale wiem jak piszczy pasek i to jest okropny dźwięk, nie raz mnie budzący gdy sąsiad odpala i startuje swoim samochodme ;) Chyba że mylę paski? :) To co jest u mnie jest bardzo ciche i tylko przy dodawaniu gazu, nawet to nie jest pisk... ciężko to nazwać, coś jak bym miał rój z osami i by bzyczały wszystkie... ;)[/quote]
Nagraj może filmik i wrzuć na YT będzie ludziom łatwiej coś Ci podpowiedzieć, bo może być wiele przyczyn: pasek rolka czy też łożysko w skrzyni
d
damian_s
Newbie
Newbie

Nagrywałem ale nie da sie tego usłyszeć na zwykłym nagraniu. Mam też problem z klimatyzacją, jak jest włączona to rzęzi. Może to ma wszystko wspólny mianownik a mianowicie napinacz paska wieloklinowego...?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

co do piszczenia to nie wiem, mogą być takie możliwości jak piszą koledzy. Chciałbym Cię zapytać o tę klimę... Masz coś takiego jak ja? Filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=eFAC93l_5r0

u mnie rzęzi tak. Już po nagraniu tego filmiku wymieniłem pasek i napinacz paska. Klima rzęzi dalej. Chyba to będzie jakieś łożysko kompresora...

Pozdrawiam
g
gucia89
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gucia89 »

Witam was.
auto narzeczonej to polo 9n 2002 rok 1,9 tdi
problem taki ze piszczy pasek lub jego osprzet i teraz pytanie ,hm jak sprawdzic lub jak zrobic i wiedziec co piszczy?czy to pasek czy rolka czy jakis osprzet?
gdzies czytalem na forum zeby plakiem psiknac pasek i zobaczyc czy dalej piszczy,ale co to da ze psikne plakiem tym paskiem jesli juz?
pasek piszczy na wolnych obroitach i podczas jazdy(nie piszczy caly czas tylko co jakis czas mu odbija i piszczy sobei a pozniej znow cisza i tak w kolko)
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Jak piszczy pasek to po psiknięciu plakiem ucichnie na dzień dwa. Jak rolka będzie piszczeć dalej.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Musisz ściągnąć pasek i pokręcić, poruszać rolkami. Mi piszczalo i oprócz zuzytego paska pompa wody poszła w kosz. Pasek sprawdzisz zginając go z wyczuciem i zobaczysz czy nie jest spękany jak sie napręży.

Takie dorazne sposoby to jeszcze slyszalem o smarowaniu paska kreda, ale to nie rozwiązuje problemu.
Pozdrawiam
g
gucia89
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gucia89 »

oki sprawdze na weekend plakiem lub kreda i dam znac.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”