Wymiana szyby czołowej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
krzysiu
Raczkujący
Raczkujący

Wymiana szyby czołowej

Post autor: krzysiu »

Czy ktoś z Was wymieniał kiedyś sam szybę czołową? Chcę się za to zabrać ale potrzebuję jakiejś instrukcji jak to zrobić krok po kroku.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

lepiej się za to sam nie zabieraj, jeśli nie masz doświadczenia, to nie naklejanie naklejki na szybę...
szkoda twoich nerwów kasy i ewentualnych powikłań z nieprawidłowej instalacji.
Za założenie szybki biorą jakieś 70 zł razem z klejem.
Znam ten ból zmieniałem rok temu. Wyszło mi 410 zł.....za szybkę piklingtona zwykłą nie przyciemnianą :banghead: :banghead: :banghead: :bye:
a wszystko z głupoty.... zmieniałem pióra wycieraczek i niechcący mi spadło ramię i roz******* szybkę pęknięcie rosło i rosło aż doszło do połowy.....dlatego teraz podkładam coś pod ramie wycieraczek jak zmieniam.... :nhl2: :notme2: :notme: :close:
Ostatnio zmieniony 06 cze 2009, 18:25 przez rat4, łącznie zmieniany 1 raz.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

Post autor: marianb31 »

tak jak napisał rat4, i do tego jeszcze Oni przełożą Ci naklejkę z numerem rejestracyjnym ze starej szyby do nowej ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufur
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bufur »

[quote="rat4"]
a wszystko z głupoty.... zmieniałem pióra wycieraczek i niechcący mi spadło ramię i roz******* szybkę pęknięcie rosło i rosło aż doszło do połowy.....dlatego teraz podkładam coś pod ramie wycieraczek jak zmieniam.... :nhl2: :notme2: :notme: :close:[/quote]

to dokładnie jak u mnie , w zakładzie blisko Zabrza ( Paniówki) chcą 350 za szybe i 120 za załozenie razem 470
Awatar użytkownika
krzysiu
Raczkujący
Raczkujący

Szybę już kupiłem za połowę ceny a teraz potrzebuję wskazówek bo zabieram się sam za wymianę :crazy:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

naprawdę źle się to może skończyć, zapłać im te 70 zł w tej cenie jest klej, i miej święty spokój potem będziesz żałował....
tak BTW powodzenia jeśli mówisz serio.... :focus:
Demontaż najpierw wycieraczki, potem osłony plastikowe tam gdzie przeciwpyłkowy, następnie usuwa się żyłkę montażową,
następnie podważasz szybę z każdej strony i zdzierasz tak aby się nie pokaleczyć
Do zakładania używa się takich przyssawek
Obrazek
Klej np. ten:
http://www.allegro.pl/item647044323_kle ... ml#gallery
klej rozprowadza się tak jakby pionowo z tej tubki, tak aby było go jak najwięcej w pionie, czyli wąsko i wysoko,
po nałożeniu czyściutkiej odtłuszczonej szyby na klej i ramę, trzeba odczekać godzinę przynajmniej jak chcesz jechać dalej.
tyle i fajrant :brunette: z tego co widziałem jak to robił koleś..
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
krzysiu
Raczkujący
Raczkujący

o to mi właśnie chodziło :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”