[Classic] 1,4 AUD - Jerek_

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
jerek_
Raczkujący
Raczkujący

[Classic] 1,4 AUD - Jerek_

Post autor: jerek_ »

Witam wszystkich.

Mam na imię Jarek i mieszkam Bochni.

Od pół roku jestem użytkownikiem forum oraz posiadaczem Polo Classic. Postanowiłem się nią pochwalić bo mało coś jest classiców, więc trzeba dołożyć jeszcze jeden :).
Parę słów o moim autku:
- Rok produkcji: 2000 (dokładnie to listopad 2000r. a wg VIN rok modelowy 2001)
- Kolor - LB5N czyli Indigo Blau Pearl Effect
- Kolor wnętrza: szaro - niebieski, co widać na fotkach
- Przebieg - w tym momencie ok. 118 000 km
- Silnik: 1,4 AUD 60 KM

Wyposażenie:
- Poducha powietrzna kierowcy i pasażera
- Elektryczne szyby, dach, lusterka
- Halogeny przeciwmgielne
- ABS
- Centralny zamek z pilota
- Regulacja wysokości siedziska
- Wspomaganie kierownicy

Posiadaczem polówki stałem się całkiem przypadkowo. Wcześniej miałem zamiar kupić Hondę Civic Coupe z około 1997 r. a skończyłem z moją kochaną poli. Wiem, inne auto, inna klasa i inny typ samochodu. Ale od kiedy zobaczyłem Polówkę z bliska to powiedziałem że ją chce mieć, a na Hondkę może czas przyjdzie później.

Co zrobiłem w moim aucie:
Więcej niż planowałem, ale myślę, że pomału dochodzę do porozumienia z autkiem:
- standard pozakupowy czyli kompletny rozrząd, filtry itp.
- wymieniłem przednie klocki i tarcze, prawy przegób
- wymiana przednich sprężyn
- wymiana skrzyni biegów
- założenie nowej listwy na tylną klapę nad rejestracją
- załatanie dziury w lewym progu pod drzwiami kierowcy
- wymiana prawego przedniego błotnika, naprawa drzwi i malowanie całego prawego boku wraz z tylnym zderzakiem po przygodzie,
- nowe kołpaki (oryginalny popękał podczas przygody, a bez jednego głupio jeździć, może uda mi się kupić identyczny)

Co mam zamiar zrobić:
- Alu (już miały być, ale to skrzynia, to blacharz i kasa się skończyła)
- Ledy do jazdy dziennej (poszukuję odpowiednich żeby je ładnie wkomponować, nie chcę aby coś mi sterczało z przodu)
- Posadzenie go o jakieś 30 mm w dół
- Odświeżenie całego lakieru (czyt. malowanie) bo strasznie porysowany przez poprzednią właścicielkę, a dodatkowo dzieci na masce "wymalowały" gwoździem jakiegoś monstra czy pokemona aż do podkładu więc malowanie trzeba przeprowadzić.
- konserwacja przedzimowa musi być
- reszta części mechanicznych czyli hamulce tył, łożyska itd.

Ogólne polóweczką mi się bardzo dobrze jeździ. Niestety po wymianie skrzyni stała się trochę mulasta, bo skrzynka jest z przełożeniami od silnika 1,6, więc trochę silnikowi mocy brakuje, ale tragedia to to nie jest.

Wszelkie sugestie stylingu autka mile widziane, ale z góry uprzedzam, że interesuje mnie delikatny tuning. Podoba mi się już seria, ale chciałbym coś jeszcze poprawić ;)

Poniżej fotki.
Autko zaraz po zakupie:
Obrazek Obrazek Obrazek

Poli obecnie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

(zdjęcia trochę słabo, ale cyfrówka odmówiła posłuszeństwa, więc został tylko telefon). Jak będę miał możliwość, to wrzucę nowe foty.

Nowe foty z dnia dzisiejszego :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, 15:54 przez jerek_, łącznie zmieniany 1 raz.
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: xdavvex »

Bardzo ładny Classic. widac ze sie starasz ogarnac mechanicznie autko zeby bylo wszystko cacy.
dbaj o nią:) Kolorek tez ładny.
powodzenia w dalszych planach :piwo:
Mój kawałek szarej blachy

Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ślesin 2012
Awatar użytkownika
jerek_
Raczkujący
Raczkujący

Up zdjęć i dopisałem wyposażenie :)

Zastanawiałem się dzisiaj nad ledami do jazdy dziennej i mam w sumie taki pomysł:

Obrazek

Tylko nie wiem, czy tak będzie pasować i czy w ogóle uda się tak zrobić, bo nie wiem jak jest mocowana ta ramka atrapy chłodnicy.

Tak w ogóle to co sądzicie o takim czymś?
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 20:48 przez jerek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
comandos19
Początkujący
Początkujący

Post autor: comandos19 »

miałem takie ledy u siebie i jak szybko je kupiłem tak szybko je ściągałem z auta one poprostu nie świecą i w ogóle ich w dzień nie widać no chyba że takie powiedzmy za 400zł z dwoma lub trzema rzędami diod firmy hella . co do mocowania ramki to jak otworzysz maske to grill trzyma sie na 3 wkrętach , potem wyjmij kierunki (trzymają sie na zatrzaski przy lampie , dostęp od komory silnika ) tam masz po jednej śrubie na klucz 10mm z tego co pamiętam i jak odkręcisz pociąg ramke (tą malowana ) do siebie i powinna puścić jak nie to w okolicy grilla trzeba 2 zatrzaski podważyć i już :grin: zawile napisałem ale czynność jest prosta :blush2:
d
darek-vw
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: darek-vw »

jak dla mnie ledy to kompletny niewypał stylistyczny jak i przepisowy ;)

musisz być świadomy, że ich używanie wiąże się z mandatem za jazdę bez obowiązkowych świateł przez 24h, ponieważ tanie zestawy nie posiadają homologacji
10\' VW Polo Classic Coupe R36

[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=185&t=26509]Wszystko o modyfikacji VW Polo Classic / Variant 6KV 1995-02
Awatar użytkownika
jerek_
Raczkujący
Raczkujący

darek-vw dla mnie też ten pomysł przepisowy jest do czterech liter. No ale co zrobić, dali a my maluczki musimy cierpieć. Co do ledów, to tylko z homologacją. Innych nie ma sensu kupować. No, a żeby mi autko za bardzo nie zbrzydło to kombinuję jakieś fajne miejsce na te ledy.

comandos19 dobre ledy kosztują swoje, no ale za jakość się płaci. Przyglądałem się tym Helli z trzema rzędami diód, ale straasznie duże są. No ale świecą tak jak powinny. Widziałem też fajne ledki (nie pamiętam jakiej firmy) oparte na diodach SMD. Są fajne, małe i zgrabne. Miały bodajże 4 rzędy i świeciły niewiele gorzej od tych Helli, no ale cena mnie zwaliła, jakieś 700 złotych za nie liczyli.

No ale póki co daje sobie spokój z ledami. Muszę autko oddać do konserwacji i przyglądnąć się skrzyni biegów :banghead: Wytrzymała zaledwie 3 miesiące i zaczynam słyszeć dziwne odgłosy z okolic skrzyni, podobne jak przy starej. Teraz tylko nie wiem czy to znowu skrzynia czy łożysko sprzęgła, bo głośnie nie jest, a i słychać tylko jak się dobrze rozgrzeje i póki co tylko na 2 biegu. Simmering wybieraka chyba do wymiany, bo jak patrzyłem to trochę oleju na nim jest. Zebrało się przez tydzień tyle, że na palcu czuć, ale jeszcze nic nie kapie. Na szczęście już niedługo będę miał swoją starą skrzynię naprawioną. Właśnie oddaje znajomemu szpecowi od skrzyń, który już parę naprawił. Mam tylko nadzieję że koszty mnie nie zjedzą :crazy: Nie wiem, może przewrażliwiony jestem, ale lubię jak wszystko jest w autku cacy.
Awatar użytkownika
DM91
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: DM91 »

Hmm. Uważam, że Ledy w samochodzie powinny się ograniczyć do wnętrza i ewentualnie tablicy rejestracyjnej tak jak u mnie ale NIGDY jako światła w samochodzie, jeśli są "dokładane" a nie oryginalne. Takie coś w znacznej wiekszosci przypadków skutkuje pogorszeniem widoczności na drodze.. Jesli chodzi o LED i jazdę dzienna to juz nie raz migałem ludziom na drodze zeby włączyli światła, a gdy bylem juz na ich wysokosci okazywalo sie ze siedza tam jakieś ledy ktorych nic a nic nie widac...

Ps. Czy tylko ja na tym forum mam Classica w dieslu ? :D
Obrazek

Moje Białe Polo Classic ]viewtopic.php?f=91&t=35161[/url]
Awatar użytkownika
yoker1988
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: yoker1988 »

Autko fajne kolorem tez fajny. fotele mi się bardzo podobają szukam takich do mojej 6N2 . chyba ze nie znajdę to chyba się skusze na kubły . powodzenia w modach
Awatar użytkownika
arczyk17
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: arczyk17 »

no to ladnie co raz wiecej classicow pojawia sie :D a autko ladne gwint i ladne kolo a bedzie miodzio
viewtopic.php?f=29&t=20117

VI ZLOT ŚLESIN 2011
Awatar użytkownika
jerek_
Raczkujący
Raczkujący

Trochę czasu minęło od ostatniego posta, a w Poli podziało się kilka rzeczy. Nie robiłem na razie nic wizualnego, raczej skupiłem się na bezpieczeństwie i usunięciu rudej z paru miejsc.
Co do bezpieczeństwa ty wymieniłem sobie płyn hamulcowy. Podobnoż stary już był poniżej wszelkich norm i nie było co czekać.

A walka z rudą? Pozbyłem się jej (mam nadzieję) z rogów drzwi, rancie maski i innych takich miejsc, gdzie lubi się pojawiać. Powiem szczerze, że i tak jestem zaskoczony stanem blachy, bo pojawiła się tylko tam, gdzie był ubity lakier.

Dzisiaj właśnie skończyłem trzydniową pracę nad zakonserwowaniem podłogi i progów autka :D. Starałem się to zrobić jak najdokładniej i mam nadzieję, że jest dobrze. Początkowo chciałem oddać komuś do zrobienia, ale cierpię ostatnio na straszny kryzys finansowy i sam podjąłem się tej pracy. Wydałem jakieś 60% mniej, aniżeli bym musiał zapłacić tam komuś. Przy okazji wyszło parę niepokojących rzeczy, ale odpowiednie prace i wszystko powinno być w porządku. Dodatkowo zauważyłem, że Polówka musiała dostać w lewe drzwi kierowcy, bo pół progu jest nieoryginalne (brak fabrycznego baranka), było o wiele więcej rudej z tej strony a i podłoga nosi ślady prostowania. Na szczęście tylko przy lewej krawędzi widać, że coś było z nią robione. Dodatkowo znalazłem wewnątrz w zakamarkach kawałki bocznej szyby (niedokładnie posprzątane, a i tak dopiero zauważyłem jak dobrze się przypatrzyłem tym wszystkim szczelinom i zakamarkom). Ostatecznie stwierdzam, że strzała musiała dostać, ale magicy dobrze wykonali swoją robotę i z zewnątrz (poza barankiem) nie widać aby coś było nie tak. Prowadzi się super, nic nie ściąga, tylko trochę plastiki wewnątrz trzeszczą, ale to wina bardziej naszych dróg i dziur (chyba powinienem napisać dziur i dróg, bo tych pierwszych jest o wiele więcej) aniżeli dzwona.

O zmianie opom nie wspominam, bo to chyba naturalne, że się je teraz zmienia.

Muszę powiedzieć, że poprzedni właściciel autka w ogóle o nie nie dbał. Miejscami konserwacja pod spodem była zdarta do blachy, wspomniany wyżej płyn hamulcowy miał chyba jakieś 6-7 lat i jeszcze jest parę innych rzeczy, które świadczą tylko o wymianie oleju w silniku i laniu paliwa do baku przez poprzedniego właściciela. A, że ja chcę mieć autko w super stanie, no to czeka mnie przy nim duuużo pracy.

Aaa i najważniejsze, wlepa klubowa już na klapie jest, ramki także, więc Pola coraz lepiej wygląda ;). Fot nie robiłem bo strasznie brudne jest moje maleństwo, ale jak tylko umyję postaram się jakieś strzelić, zwłaszcza tylnej klapy ;).

To na razie tyle, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jerek_
Raczkujący
Raczkujący

Mała rzecz a cieszy :)

Zdjęcie ramek i wlepy:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Zdjęcie z komórki, i auto świeżo po myciu, więc wodę jeszcze widać.
K
KoKo

Post autor: KoKo »

to już trzeci classic w tym kolorze :)
Awatar użytkownika
jerek_
Raczkujący
Raczkujący

Trzeci?
Wydaje mi się, że tylko arczyk17 ma jeszcze w tym samym lub podobnym kolorze.
Ale mogłem nie znaleźć tego trzeciego.
To któż to ma takiego trzeciego?
K
KoKo

Post autor: KoKo »

jerek_
a tego trzeciego posiadam ja osobiście :grin: tylko chwilowo nie ma o nim tematu
znaczy ja mam w podobnym LN5Y arczyk 17 chyba też ma LN5Y
Awatar użytkownika
jerek_
Raczkujący
Raczkujący

Ahaaaaaaa, to dlatego nie widziałem :)
Fajnie, fajnie, że jest następny Classic. A nasze kolory są naprawdę ładne, tak uważam.
Tylko utrzymanie czystości karoserii masakra... Wszystko widać...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Classic/Variant”