[6n] Praca silnika po ustawieniu gazu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Messiash
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Praca silnika po ustawieniu gazu

Post autor: Messiash »

Witam, mam taki problem

Chciałem zejść z spalaniem gazu przez moją Polówkę i pojechałem do mechanika aby zmniejszył dawkę (odrazu filterek wymienił) samochód na gazie był za wolny - mół wręcz. Mechanik wrócił podobno do poprzednich ustawień i na gazie chodzi ok. Jednak jak się skończy gaz samochód chodzi dziwnie na benzynie jakby mocy nie miał wcale i szarpie.

Jak jeszcze jest gaz i przełączę na beznynę to wydaje się, że normlanie chodzi.

Gaz - sekwencyjny założny w 22.04.2011 przejachne 21.000 Polo 1.4 8v 1998r.
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Już to gdzieś pisałem ale możliwe ze adaptacja ECU Pb sie rozjechała. Przydało by sie zresetować ECU Pb pojeździć chwile na benzynie i do takich nastawów ECU Pb ustawić instalacje LPG.
Obrazek
M
Messiash
Raczkujący
Raczkujący

czy taki reset mogę zrobić sam?

pojeździć to znaczy 10km ? 100km?
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Możesz. Ściągnij na noc klemy z akumulatora ( w niektórych autach trzeba je po odłączeniu razem złączyć) rano odpalasz na PB i jeździsz ze 100km. Później po takiej jeżdzie tylko na PB, jedziesz do gościa od LPG zeby od nowa zrobil auto-kalibracje LPG, bez niej sterownik po dłuższej jeździe na LPG znów źle się ustawi. Wynika to z tego ze w sekwencji to komputer PB steruje wtryskami gazowymi, komputer LPG sluży tylko do odpowiedniego wydłużenia lub skrócenia czasu wtrysku ( z reguły służy do tego tzw. mnożnik) otrzymanego od ECU Pb . Chodzi o to aby ECU PB nie zauważył różnicy miedzy różnymi paliwami. Jeśli ona występuje ECU PB dostosowuje sie do "nowego paliwa" przez co po powrocie na PB pracuje niepoprawnie. Oczywiście ten zabieg pomoże jeśli u Ciebie występuje ten właśnie problem.
Obrazek
M
Messiash
Raczkujący
Raczkujący

dzięki sprawdzę i dam znać
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”