[6n] szarpanie po nagrzaniu sie silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Krasi120
Początkujący
Początkujący

[6n] szarpanie po nagrzaniu sie silnika

Post autor: Krasi120 »

Witam wszystkich forumowiczów po serii wymian i napraw pojawił się kolejny problem taki że gdy samochód jest zimny jeździ bez problemu ma dynamikę i ma ,,kopa,, ale gdy nagrzeje się silnik zaczyna się ostre szarpanie gdy ściągnę nogę z gazu ustaje ale gdy znowu przyśpieszam to szarpie oznaka jak by paliwa za mało dostawał pojechałem na komputer i pokazało że sonda ma za małą temp wymieniłem sondę ( silnik 1.4 16V sona firmy Bosch oryginalna 380zł ) nie pomogło dalej szarpie wymieniłem filtry powietrza ( stożek ) i filtr paliwa dalej nie pomogło dalej szarpie. Ładowanie prądu jest ok mam nowy akumulator Bosch i nowy alternator . Czy może to być coś z kolektorem albo ogólnie z układem wydechowym proszę o pomoc bo już nie wiem co jest grane ;( Silnik 1.4 16V AFH 101 KM
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2011, 21:53 przez Krasi120, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

A kable, świece, cewka, kopułka, palec? Sprawdzałeś te elementy?
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Dokladnie, sprawdz kable, swiece, kopulke oraz palec rozdzielacza. Ja bym zaczal od kabli, Bo w zasadzie ich stanu nie da sie sprawdzic. Kopulke i palec mozna sprawdzic wizualnie. Swiece niby tez ale moglo dojsc do pekniecia izolatora w srodku i bedzie miala male przebicia. Stad slaba iskra. A szarpie gdy sie nagrzeje bo dostaje mniejsza dawke paliwa, niz na ssaniu. Jakbys mial LPG to dopiero by Ci szarpalo silnikiem.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
Krasi120
Początkujący
Początkujący

Kable świece sprawdzone kable ok napięcie mają w porządku świece też są ok ( kable i świece firmy NGK wymienione w tamtym roku przejechane na nich 1500km ) kopułka ma kolor pomarańczowy nie widać w środku żeby sie przypaliła albo była okopcona jedynie paluch jest trochę okopcony jutro pojadę kupie nowy i zobaczę czy to pomogło . Rozgrzeje silnik do normalnej temp ( 90 ) i przejadę kilka km i zobaczę czy ustało a jeżeli nie pomoże to co zrobić ?? pozdrawiam
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

Weź pod uwagę także cewkę,najlepiej podmień na sprawną.
Sprawdź też czy twoja po kilku/kilkunastu minutach jazdy nie robi się gorąca.
Może też łapać lewe powietrze.Dolot ale wydech w sumie też bo może oszukiwać sondę :niewiem:
Awatar użytkownika
Krasi120
Początkujący
Początkujący

jeżeli to komuś pomoże samochód stracił moc nie ma takiej mocy jak przedtem dzięki kolego wezmę pod uwagę także cewkę . I zauważyłem że mam wycięty nie profesjonalnie katalizator ;/ jest wspawana metalowa rura ( nawet to nie jest z nie rdzewki albo niklu tylko jakaś stal bo jest zardzewiała )
Awatar użytkownika
SkoreK
Początkujący
Początkujący

Post autor: SkoreK »

Mi też szarpie :( Palec, sonda, kopułka wymienione. Świece Boscha 4k km przejechane, choć wydaje mi się, że to po ich wymianie i akumulatora tak szarpie. Ale jakby to były świece, to czy nie szarpało by też na zimnym? Kwestia jest też taka, że jak ruszę spod świateł dynamicznie, to wtedy głównie lubi poszarpać. Z wydechu często słychać lekkie strzelanie, jak w rajdówkach, może to za bogata mieszanka jest podawana, nie spala się całkowicie bo jest gdzieś za mała iskra, wybucha i spala się w wydechu i informacje są przesyłane z powrotem do sondy, o obniżenie mieszanki i przez to szarpie? Sam nie wiem, walczyłem z tym i dałem sobie spokój, ale jest to bardzo wkurzające :/
Polo XII.98r. 1.0 50KM AER
Obrazek
Awatar użytkownika
Krasi120
Początkujący
Początkujący

PROBLEM ROZWIĄZANY PROBLEMEM BYŁ CZUJNIK PODCIŚNIENIA KOMORY SILNIKA KOSZT 215 ZŁ + 200 ZŁ ROBOCIZNA
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”