[6n2] Problem - nie moge zamknąć drzwi od strony kierowcy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mlodylbn
Newbie
Newbie

[6n2] Problem - nie moge zamknąć drzwi od strony kierowcy

Post autor: mlodylbn »

Witam ! kupiłem wczoraj polówkę samochodzik jest z 2000 roku 1.4 z komisu podjechałem do domu wysiadam zamykam drzwi wkladam kluczyk przekrecam i NIC ! kręce w lewo i w prawo nic zadnej reakcji i drzwi dalej otwarte samochod jest z centralnym zamkiem i nie było zadnej reakcji zamek w drzwiach kierowcy tez sie nie zamkną ?? poszedlem do drzwi pasazera włożyłem kluczyk przekręciłem i zamkneły sie wszystkie drzwi i bagażnik ... zadzwonilem do kolesia powiedział mi ze zapomniał mi o tym powiedziec i ze to trzeba jakąś wkłądke wymienić i teraz pytanie do was

1. co o tym sądzicie i czy łatwo tą wkładke wymienic ?
2. czy wogule od strony pasazera po przekreceniu kluczyka centralny zamknie wszystkie drzwi ??
Awatar użytkownika
DM91
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: DM91 »

Tata miał podobny problem w Seacie Toledo gdy go kupił. Centralny zamek na pilota. Problemem nie była wkładka, tylko pręt, który kończy się "guziczkiem" w drzwiach. Szorował o coś i uniemożliwiał zamknięcie. Z tym, że tam nijak nie udawalo sie zamknac drzwi. MOzna bylo kręcic kluczykiem i nic .

1. Wkładkę samemu możesz spróbowac wymienić, ale taka czynność do najłatwiejszych nie należy.
2. To czy centralny zamek od strony pasażera zamknie wszystkie drzwi to jest juz "indywidualne". Zależy od auta. W jednych zamknie, w innych nie.,
Obrazek

Moje Białe Polo Classic ]viewtopic.php?f=91&t=35161[/url]
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="mlodylbn"]1. co o tym sądzicie i czy łatwo tą wkładke wymienic ?[/quote]
To nie jest jakaś wielka filozofia. jak poszukasz na forum to znajdziesz czego to może byc przyczyna
[quote="mlodylbn"]2. czy wogule od strony pasazera po przekreceniu kluczyka centralny zamknie wszystkie drzwi ??[/quote]
no skoro ci zamknęło to znaczy że działa, czyż nie? Jeżeli jest tam master, a tak wychodzi skoro zadziałało, to zamknie wszystko.

Z twojego opisu wynika że złamało się "wiosełko" w zamku. Dletego kluczyk kreci się w koło i nie ma żadnej reakcji.
Ale o tym tez już było nie raz :)
[quote="DM91"]Wkładkę samemu możesz spróbowac wymienić, ale taka czynność do najłatwiejszych nie należy[/quote]
no nie przesadzajmy. jest opis jak to zrobić. jak się zastosuje to mu się uda.
[quote="DM91"]To czy centralny zamek od strony pasażera zamknie wszystkie drzwi to jest juz "indywidualne". Zależy od auta. W jednych zamknie, w innych nie[/quote]
Zgoda. Ale w tym przypadku rozmawiamy o 6n2 z ori centralnym zamkiem.
m
mlodylbn
Newbie
Newbie

czyli nie powinno tak być ? we wszystkich swoich poprzednich samochodach z centralnym zamkiem wszystkie drzwi kluczykiem moglem jedynie otworzyć od strony kierowcy a od strony pasażera mogłem otworzyć tylko drzwi od pasażera tak jakby ten zamek matka czy tam master ( nie wiem jak to sie fachowo nazywa ) był tylko po stronie kierowcy ... w polo przestraszyłem sie że to może byc jakas przekladka z anglika i ze zamka nie wymienili ale samochod sprowadzony z niemiec na niemieckich blachach mam wszystkie dokumenty także raczej nie ...
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="mlodylbn"]czyli nie powinno tak być ? [/quote]
Czyli może tak być że w obu drzwiach jest master. akurat jak było w 6n2 nie wiem jak było. ale to nie jest jakaś usterka czy odstęp od normy.
m
mlodylbn
Newbie
Newbie

ok to mnie troche uspokoiliście dziekuje a pomoc jutro zdejme boczek i zobacze ten zamek jak bede to napewno was zapytam :)
w
wacku
Początkujący
Początkujący

Post autor: wacku »

Miałem to samo,wymieniłem wiosełko i wszystko śmiga OK !!.Można to zrobić samemu ,ale powoli i bez pośpiechu.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="shaolin1"]Może ktoś się orientuje czy przekręcając kluczyk w klapie, powinny się zamykać wszystkie drzwi?[/quote]
Nie. Tam nie ma nawet jak zamontować mastera :)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="shaolin1"]
Podepnę się do tematu przy okazji...
Może ktoś się orientuje czy przekręcając kluczyk w klapie, powinny się zamykać wszystkie drzwi?[/quote]
Zamek w klapie nie podaje impulsu na central

[quote="shaolin1"]
(dodam że mam centralny z modułem komfortu - domykaniem szyb z kluczyka, bez pilota a auto to polo 6n2).[/quote]
Czyli nie masz modułu komfortu
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="shaolin1"][quote="turzol"]
Czyli nie masz modułu komfortu[/quote]
Więc co to w takim razie jest ten moduł komfortu?
Skoro kluczykiem w drzwiach mogę domknąć wszystkie szyby + szyderdach i zamknąć drzwi?
Moduł komfortu jest tożsamy z centralnym na pilota? :niewiem:[/quote]

Modul komfortu w 6N2 występował tylko w połączeniu z ori centralnym na pilota w kluczyku lub alarmem fabrycznym . Jeśli takowego nie posiadasz to nie masz fizycznie zamontowanego M.K.
Domykanie szyb czy szyberdachu to funkcje realizowane przez silniczki sterowania i nie ma to nic wspólnego z modułem komf.
Awatar użytkownika
kielon.91
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: kielon.91 »

Witam. Również się podepnę.
Można wymienić zamek tak, żeby mieć dalej tylko jeden kluczyk do samochodu? Ostatnio komuś za bardzo spodobał się mój samochodzik i w efekcie muszę wymienić zamek. Słyszałem o dorabianiu zamka pod klucz, ale nie wiem czy jest to możliwe u nas. Mam polo 3D, 6N, 1.4 benzyna.
J
Jastrzi

Post autor: Jastrzi »

[quote="kielon.91"]Witam. Również się podepnę.
Można wymienić zamek tak, żeby mieć dalej tylko jeden kluczyk do samochodu? Ostatnio komuś za bardzo spodobał się mój samochodzik i w efekcie muszę wymienić zamek. Słyszałem o dorabianiu zamka pod klucz, ale nie wiem czy jest to możliwe u nas. Mam polo 3D, 6N, 1.4 benzyna.[/quote]
Są magicy co robią kluczyk pod zamek albo zamek pod kluczyk, ale z tego co się orientuję to chyba nie jest do końca legalne - w tą drugą stronę.
Awatar użytkownika
kielon.91
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: kielon.91 »

Czyli generalnie albo wymieniam na nowy i mam dodatkowy kluczyk, albo musiałbym wymienić wszystkie zamki wraz ze stacyjką no i jeszcze do serwisu "zaprogramować" kluczyk. Innych opcji nie ma?
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”