łożysko

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

łożysko

Post autor: ncbmaniak »

mam pytanie odnośnie łożyska w przednim kole, czy da sie to samemu wymienić? jak nie to jeaki to sa koszty? z góry dziei za odpowiedzi.
pozdr
zapraszam serdecznie na moje forum dla Gaduł! www.gaduly.forumex.pl
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

normalnie się to wymienia używając prasy hydraulicznej.
Samemu też można dużym młotkiem celować i ładować w łożysko tyle że istnieje małe ryzyko uszkodzenia.
Zmieniałem ostatnio rok temu z przodu, trzeba odkręcić piastę wyczepić z mcpersona i na stół :D
Wybijasz łożysko, wbijasz nowe i zakładasz piastę z powrotem. Dużo siły w to trzeba włożyć i nerwów, masa przekleństw przy tym idzie ale to wliczone... :victory:
koszt nie pamiętam chyba ~35 złotych łożysko ale nie są jakieś kosmicznie drogie rzeczy.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
ql89
Początkujący
Początkujący

Post autor: ql89 »

[quote="rat4"]normalnie się to wymienia używając prasy hydraulicznej.
Samemu też można dużym młotkiem celować i ładować w łożysko tyle że istnieje małe ryzyko uszkodzenia.
Zmieniałem ostatnio rok temu z przodu, trzeba odkręcić piastę wyczepić z mcpersona i na stół :D
Wybijasz łożysko, wbijasz nowe i zakładasz piastę z powrotem. Dużo siły w to trzeba włożyć i nerwów, masa przekleństw przy tym idzie ale to wliczone... :victory:
koszt nie pamiętam chyba ~35 złotych łożysko ale nie są jakieś kosmicznie drogie rzeczy.[/quote]
cena łożyska, jak wielu elementów zależy od jego producenta ja naprzykład opitmala kupiłem za 40 zł ale koleś w sklepie źle je dobrał i musiałem zmienić na inne już za 59 zł...
A wymiana u mechanika to koszt w granicach 50 zł przynajmniej w Łodzi...
Awatar użytkownika
krzzbi773polo
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzzbi773polo »

ja zalozylem kiedys optimala lozysko i po 2 miesiacach sie rozsypalo!
teraz mam zalozone firmy SKF cena okolo 100zl. i sprawuje sie bardzo dobrze.niewarto zaoszcedzac bo traci sie dwa razy.
wymiana okolo 50 za robocizne
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Tylko SKF lub ew. FAG, nie ma sensu oszczędzać i kupować taniego szajsu który rozleci się po 5tys km.
Wymiana łożyska na stronę nie kosztuje więcej jak 50zł. Lepiej dać to fachowcowi który posiada prasę niż wbijać samemu młotkiem .
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

No jak przypominam sobie to było łożysko SKF takie niebieskie pudełeczko działa do dziś,
jeśli chodzi o łożyska to polecam też firmę TIMKEN. Mam takie w skrzyni :butcher:
Racja nie ma co oszczędzać no chyba że się lubi często zajeżdzać do pitstopu....
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
ZEN
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ZEN »

Wymieniałem kilka dni temu dwa łożyska,koszt 100zł + robocizna, koleś wciskał na prasie. :bb:
Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: ncbmaniak »

dzięki za rady, kupie faktycznie te droższe ,
a zna ktoś dobrego wulkanizatora w bielsku? takiego co od razu ma tanio opony bo musze tylnie wymienić :)
zapraszam serdecznie na moje forum dla Gaduł! www.gaduly.forumex.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”