siemka ja robiłem 3 dni temu we 2 osoby kupiłem klej za 15.50pln i materiał za 60pln (25.99pln za m2) a i jeszcze bardzo drobny papier ścierny za 2pln i nitro za 7pln i czas operacyjny z wyschnięciem wynosił 8h z demontażem i montażem jak ktoś chce to mogę napisać jakiś poradnik czy coś podobnego albo zdjęcia zrobić a tapicer chciał 250pln :shock:
Wiesz ja bym bardzo chętnie zobaczył sobie Twój poradnik, bo u mnie cała podsufitka usmolona czymś niezmywalnym. Jak koszt jest tak niski to ja bym bardzo chętnie to wymienił, albo chociaż wyjął i może jakoś to wyczyścił chemią porządną?
no to tak :
1. Wymontować podsufitkę (ściągnij wszystkie plastiki.odkręć śrubę od pasów przednich i tylnych żeby ściągnąć te plastiki na słupkach tą górną odkręć i wszystko co jest przykręcone do podsufitki,powinna opaś i wyciągniesz ją przez tylą klapę a jak nie to jest na cos przyklejona do dachu)
2. Zerwać stary materiał i dokładnie oczyścić wytłoczke z resztek starej pianki i kleju (ja miałem tak zniszczałą ze samo schodziło)
3. Wytłoczke należyzmatować papierem ściernym najdrobniejszym i od tłuścić
4. To powinien być punkt 1 - zakupić materiał (jest to welur podklejany pianką tak jak oryginalna tapicerka) ja kupiłem szerokość 150cm/190cm (spokojnie starczy i jeszcze troszkę zostanie ) z zapasem na podwiniecie, no i klej jest ich pełno jak będziesz kupował materiał to zapytaj się sprzedawce on Ci doradzi ja miałem budaprol czy coś takiego? ja klej nakładałem pędzlem bardzo cieniutko na podsufitke 2 razy a na materiał 1 raz i najpierw 1 połowę a potem 2 sklejałem (klej schnął prawie natychmiast możesz kleić od razu po nałożeniu go) to tyle jest to naprawdę proste a masz kogoś do pomocy?bo się przyda do klejenia 1 trzyma materiał a 2 klei i równomiernie przyciska go do wytłoczki ja to robiłem wałkiem do malowania (mi akurat tym pasowało) Pozdrawiam i powodzenia
U mnie odchodziła przy przedniej szybie. Użyłem zszywek do papieru i bardzo dokładnie i estetycznie powbijałem w miejscu gdzie dach łączy się z szybą przednią. Zabieg przeprowadziłem jakiś rok temu do tej pory wszystko się trzyma i wygląda bardzo dobrze.
A czy da rade podkleić np. taśmą dwustronną oryginalny material po uprzednim zdemontwaniu-odklejeniu całosci, kurka wypralem karcherem z rok temu w aucie rodzicow podsufitke i teraz cala obwisla, punktow ktore jeszcze trzymaja ją jest tyle co kot napłakał.