Witam. Głowie sie z tym pytaniem czy wymieniac czy nie bo jedni mówią tak a drudzy nie. W książce obsługi nic o tym niepiszą a mam takie same objawy jak kolega w tym temacie: http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... hilit=olej. Rozrząd wymieniany kompletny itd i takie same dzwięki jak autor tematu ma. Temat też był poruszany tutaj ale niedoszli co może byc: http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =21&t=4347. I jeszcze jedno pytanie jak sciągne pasek alternatora w celu weryfikacji czy to pompa daje taki hałas odpale na chwile to nic sie niestanie???
Niewyskoczą błędy??? Pisze temat bo w zasadzie tyle mi pozostało do wymiany a stan płynu mam bliżej minimum oczywiscie przy wkręconym korku.
plyn we wspomaganiu jest zasadniczo longlife i nie podlega wymianie. Najlepiej wez strzykawke zassij troche plynu i jak nie bedzie jakis mętny i pływały w nim jakieś farfocle czy inny syf to mozna go zostawić.
[quote="Alone"] I jeszcze jedno pytanie jak sciągne pasek alternatora w celu weryfikacji czy to pompa daje taki hałas odpale na chwile to nic sie niestanie???
Niewyskoczą błędy???[/quote]
pompa w 6n2 jest napedzana mechanicznie paskiem alternatora , zadnych bledow nie bedzie. Mozna nawet tak dla testów pojezdzic z tym ze kierownica ciezko chodzi i akumulator po jakims czasie sie rozladuje.
na filmiku masz pasek altka założony . odgłos podobny do padniętego łożyska , a jaką rolkę masz na altku z sprzęgłem czy nie ? to buczenie to jakby altek i wydaje mi się iż padło sprzęgło rolki altka .
Tak jest pasek założony ale po sciągnięciu nic sie niezmienia tak samo tak jakby obcierało. A alternator jest od nowosci nierozbierany. Te filmiki były jakis czas temu nagrywane ale dla pewnosci dzisiaj sciągnąłem pasek ale to samo czy bez paska czy z paskiem. Kilka osób ma ten sam problem z tym odgłosem i niewiadomo co jest.
[quote="bialy0666"]na filmiku masz pasek altka założony . odgłos podobny do padniętego łożyska , a jaką rolkę masz na altku z sprzęgłem czy nie ? to buczenie to jakby altek i wydaje mi się iż padło sprzęgło rolki altka .[/quote]
no przecież Kolega pisze, że po zdjęciu paska odgłos jest dalej a pompa wspomagania jest na jednym pasku z alternatorem - więc i pompa i alternator odpadają.. a pasek rozrządu nigdzie nie ociera o obudowę? zaglądałeś do panewek wałka rozrządu?