moze przy takich małych silnikach nie widać róznicy ale ja jak zalałewam nieraz bio do scanii 470KM albo do 420KM i ciagne 24T to na tym bio mnie szlak trafia bo nie idzie pod góre wyjechac ;/ na zwykłym ON idzie o niebo lepiej. inny kierowca w firmie powiedział ze jak jeszcze raz mu szef zaleje tego szajsu to zostawi samochód na srodku drogi i pojedzie do domu
Zgadzam się, bo wszystko zależy od silnika. Jedne mogą na tym pracować, a inne nie. I właśnie te najnowsze silniki np. z CR nie powinny na tym chodzić i dlatego polecam zaglądać do instrukcji obsługi (najnowsza polówka na tym nie pójdzie, ale 6N2, czy 9N jak najbardziej powinna).
Dokładnie jak mówi przedmówca. Radzę sprawdzić czy możecie na tym jeździć bo to strasznie agresywne jest. BIO ma tendencję do rozpuszczania plastików i uszczelnień więc przy plastikowych przewodach i bakach te muszą być przygotowane na kolegę BIO. Uszczelniacze w pompach paliwowych mogą tego nie przetrwać. Dodatkowo paliwo to ma niską wartość opałową w porównaniu do ON przez co silnik wciąga go więcej. Przy zatankowaniu BIO powinno się zmienić filtr paliwa bo potrafi rozpuścić osady w filtrze i póścić dalej.
Ogólnie suma summarum średni biznes i spore ryzyko. Nie zalałbym tego do silnika PD. Ewentualne naprawy systemu paliwowego i wątpliwe oszczędności nie przemawiają do mnie.