[6n] Kontrolka rezerwy paliwa w 6N ? - EDIT: DZIAŁA !!! :)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
DM91
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Kontrolka rezerwy paliwa w 6N ? - EDIT: DZIAŁA !!! :)

Post autor: DM91 »

Witajcie.
Doznałem dziś małego szoku. Ponoć liczniki w Polo 6N nie posiadają tzw. "Żyda" tylko wskaźnik paliwa i z niego trzeba odczytać kiedy nam juz zaczyna brakowa paliwa.
Dziś wymontowałem licznik chcąc zmienić podświetlenie i natknalem sie na dolnym panelu na ikonkę "dystrybutora". Oczywiście bez żarówki. Szybko wymontowałem żarówkę z innego miejsca i:

Obrazek

Szok!
Kontrolka zapala mi się raz po podłączeniu licznika dopóki nie minie czerwonego pola, przy następnych próbach się nie zapala, bo prawdopodobnie licznik "odczytał" już zawartośc zbiornika, a może się myle i to nie bedzie działać ?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2011, 16:39 przez DM91, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Moje Białe Polo Classic ]viewtopic.php?f=91&t=35161[/url]
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

wyjeździj paliwo :) czekam na rezultat :D
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
x
xdavvex
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: xdavvex »

swoją drogą bardzo ciekawe czy to działać bedzie.. przydatne troszke jest.
daj znac jak wyjedziesz paliwo czy kontrolka sie zapala.
Mój kawałek szarej blachy

Gdzie zaczyna się pasja tam kończy się ekonomia.

----------------------------------------------------------------------------------------------
Ślesin 2012
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Kolega ma classika a tam ten bajer występuje po zamontowaniu żarówki i variantach chyba również.
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

Michał88
no właśnie na ile jest to pewne ? czemu tylko classic i variat ?
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
DM91
Raczkujący
Raczkujący

Mam nadzieję, że będzie to działać. Wyjeżdze wache i powiem. :)
Obok jest jeszcze kontrolka zapięcia pasów ale ta małpa nie chce działać. :D
Obrazek

m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

U Siebie mam kontrolke rezerwy. Ale nie mialem jej wczesniej, tzn zmuszony zostalem do wymiany zegarow bo stare nie dzialaly (obrotomierz i predkosciomierz). Gdy wymienialem licznik zerknolem na niego pod swiatlo i ukazala mi sie kontrolka rezerwy. Przelozylem zarowke pierwsza lepsza ze starego licznika i dziala juz przeszlo rok czasu. Zapala sie gdy wskazowka wejdzie na to zolte pole. Nie sprawdzalem ile na tym zrobie kilometrow. W kazdym razie jak sie zapali to jade na stacje.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Fajnie, ale... to już było i nikt tu ameryki nie odkrył. Trzeba było tylko poszukać :)
Ale tak jak słusznie zauwazyliście bajer ten działa w Classicach i Variantach. W hatchbacku, w liczniku który ja miałem, nie było takie możliowści. Tzn. miejsce było ale w miejscu na żarówkę nie było w płytce wyprowadzeń do kontrolki. Także to tylko w licznikach Varianta i Classica.
Acha, niezależnie od licznika i wersji nadwoziowej, rezerwa w Polo to 7 litrów i zależy od silnika i spalania ile na tym przejedziecie. Natomiast, pompy w grupie VW nie lubią jeździć na "oparach" więc sami sobie odpowiedzcie ile mozna jeździć na rezerwie :)

pozdro
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

mam hatchbacka i tzw żyd świeci od 4 lat i wydawało mi się iż tylko golfy nie mają żyda
Awatar użytkownika
DM91
Raczkujący
Raczkujący

Więc jest duża szansa, że będzie dzialac . Ale dziwne, że VW nie wkładał małej głupiej żaróweczki ...
Obrazek

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""DM91""] Ale dziwne, że VW nie wkładał małej głupiej żaróweczki [/quote]
Różne dziwne rzeczy robią producenci samochodów. VW nie jest wyjątkiem. Poza tym to były inne czasy.
A z innej beczki to ciekawi mnie podejście do tej kontrolki - po co jeździć na oparach. Wchodzi wskazówka na czerwone pole to tankuje. Nie mam na tankowanie = nie jeżdżę autem. Proste.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

żyd u mnie zaczyna mrugać wskazówka przed czerwoną kreską , oczywiście nie jak kierunkowskaz ,na czerwonym świeci,non stop, a jeśli chodzi o;
[quote=""czaja""]
Różne dziwne rzeczy robią producenci samochodów. VW nie jest wyjątkiem. Poza tym to były inne czasy.
A z innej beczki to ciekawi mnie podejście do tej kontrolki - po co jeździć na oparach. Wchodzi wskazówka na czerwone pole to tankuje. Nie mam na tankowanie = nie jeżdżę autem. Proste.[/quote]
to może diesel ma żyda , u mnie trochę kłamie wskaźnik paliwa tzn po odpaleniu rośnie i po kilku kilometrach lekko jeszcze się podniesie ,oczywiście żyd nie mruga , a po odpaleniu np rano , żyd mruga lub świeci i wskazówka na czerwonym a wczoraj była przed i zauważyłem to 4 lata wstecz.a ostatnie zdanie kolegi nawet nie skomentuje[milczenie jest złotem] ;) .
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""bialy0666""]a ostatnie zdanie kolegi nawet nie skomentuje[milczenie jest złotem] [/quote]
A dlaczego :piwo: Po to jest forum żeby wyrażać opinie. Nie oszukujmy się, ale jakby nie było samochód jest dobre luksusowym. Nie lubię tłumaczyć co ma oznaczać dana moja wypowiedź, ale - w tym wypadku chodzi o to że większość aut nie lubi jeździć na tzw. oparach. Jak wiadomo paliwa nie są super czyste i z czasem w baku odkłada sie syf, który może zostać zaciągnięty przez pompę paliwa i będą kłopoty z jazdą i dodatkowe koszta. Dlatego jak nie mam żeby zatankować to nie biorę auta.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

wiem o co chodzi kolego a zwłaszcza jak się ma diesel silnik . uważam odwrotnie samochód to już nie luksus i jeśli stać mnie na niego to i na jego utrzymanie , dlatego mam poline a nie porsche , corvette ,itd.... :grin:
Awatar użytkownika
ruwado
Początkujący
Początkujący

Post autor: ruwado »

Ja mam od niedawna (właściwie to żona ma) 1,4 APQ 5 drzwi - i ikonka rezerwy się świeci.
...pierwsze Polo... nowa przygoda
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”