Witam wszystkich ,
Byłem dzisiaj na przeglądzie , oddelegowali mnie z kwitkiem , (Luz lewy sworzeń wahacza ) ,
proszę powiedzcie mi , co może być przyczyną , jestem "lajkiem" w tym temacie , a wiem że są tu ludzie którzy "zjedli zęby " za tych samochodach , jak się do tego zabrać , co wymienić ? proszę o pomoc .
przyczyna - stan polskich dróg, musisz kupić nowy sworzeń i wymienić. Taki sworzeń z 30-50zł wymienił bym w jakimś warsztacie, bo później musisz zbieżność zrobić jeśli dobrze pamiętam.
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
wesol staram się omijać dziury , kwestia jest taka że że dziury swoją drogą a to jak położony jest asfalt koleiny , wybrzuszenia , to inna sprawa , nie ma co gdybać , auto ma 16 lat takie elementy się zużywają , http://allegro.pl/sworzen-wahacza-vw-po ... 63315.html , znalazłem taki o to sworzeń .
Może lepiej kupić oryginał , orientujecie się ile może kosztować ORI ? , i ile kosztuje ustawienie zbieżności ?
Ustawienie zbieżności to "obowiązek" po wymianie sworznia, w moim mniemaniu
Zbieżność max 100zł
O sworzeń zapytaj kolege icegoranet, firma Lemforder - to szło na pierwszy montaż. Z ceny bedziesz zadowolony :oki:
przy wymianach łozyska czy calej piasty, sworznia nie ma potrzeby. Jedynie przy wymianie koncowki drązka, drązka kierowniczego, ruszaniu ławy( ramy silnika) i to nie zawsze, ruszaniu przekladni kierowniczej, wymianie amorka tez nie zawsze.
Tak sie robi w ASO czy innych warsztatach z jakimi mialem stycznosc. Prawda jest tez niestety to ze nawet nie majac jakichs przygód z kraweznikami czy duzymi dziurami to po roku geografia wyjdzie niestety juz inaczej. Nie jest to niestety parametr powtarzalny mimo iz kolizji nie było. z tym ze sa auta ktore juz nowe nie trzymaja parametrów i jakos sie nikt nie przyczepia.
Siema.
Sworzeń wahacza to koszt rzędu 40-50zł za Lemfordera, wymiana jest całkiem prosta można zrobić samemu, sworzeń przykręcony jest do wahacza 3 śrubami "13" oraz jedną nakrętką samokontrującą do zwrotnicy. Sworzeń może być zamontowany w różnych pozycjach "przesunięcia" względem wahacza jest tam mały zakres regulacji, więc jeśli nie ustawisz nowego w dokładnie takiej samej pozycji jak stary ucieknie ci "kąt pochylenia sworznia zwrotnicy", a jeśli ucieknie kąt to ucieknie również zbieżność. Nie będzie to duża zmiana ale jednak. Koszt pełnej geometrii 160zł, samej zbieżności 100zł.
Wesol, chyba nie wiesz jak wygląda kolumna Mac Phersona skoro twierdzisz, że po wymianie amorka nie trzeba robić geometrii. Bezwzględnie trzeba bo są nikłe szanse abyś zakręcił nowy amorek w dokładnie tych samych ustawieniach, a są to ułamki stopni. Mi się nie udało, a osobiście wymieniałem komplet amorów z przodu. Nie rozumiem natomiast co ma wspólnego ława (rama silnika) do geometrii zawieszenia, ale ok nieważne.
Reasumując, możesz wymienić sworzeń samodzielnie, dokładnie zakręcając go w to samo miejsce jak ten zużyty i sprawdzić podczas jazdy czy nie przestawiłeś zbieżności i/lub kąta. Poznasz to po "jaskółce" kierownicy lub "ściąganiu" auta na równej drodze. Osobiście podjechałbym mimo wszystko na sprawdzenie geometrii kół.
Pozdrawiam.
Napisalem ze jesli sa fasolki na uszach amortyzatora( e jego dolnej czesci gdzie montujemy zwrotnice) lub w samej zwrotnicy sa fasolki. To wtedy raczej trzeba zrobic geometrie. Trzeba czytac uwaznie to co pisze. Nawymienialem sie sporo amorkow w zyciu a ile geografi robilem to juz nie wspomne. Inna sprawa jest tez fakt taki ze nawet w autodacie masz napisane ktore parametry da sie ustawic i nie zawsze jest regulowane to co podajesz czyli kat nachylenia kola, wyprzedzenie sworznia zwrotnicy i podobnie na tyle. Co ma rama? ano w wiekszosci aut na ramie sa duze otworu na sruby ja mocujace do karoserii a na ramie sa zamocowane wahacze. Wiesz juz oco kaman??
przyda sie tutaj http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63291 mi pomogło. rzecz nie trudna. strasznie was za zbieżność zdzierają u mnie koło tarnowa liczą za zbieznosć 50zł na profesjonalnych maszynach a ustawienia kątów kół drugie 50zł .
Ja u siebie sworznie po obu stronach wymieniłem na nowe Febi. Zbieżności nie robiłem bo nic się nie przestawiło i samochód dalej jechał prosto a kąty też były ok. Wizytę na ustawienie kółek zaliczyłem troszkę później po wymianie amorków na nowe koszt ustawienia 90zł razem z kontami
kolego wesol piszą tu o polo i przy wymianie sworznia wahacza jeśli nie zaznaczy się położenia starego na wahaczu [ czasami widać odcisk starego sworznia na wahaczu] to na pewno zmienia się kont pochylenia koła i zbieżność tylko może się mieścić w granicy błędu 0' +- 10' i pochylenie koła -25'+- 20' , oraz nigdy nie mamy pewności czy zmieściliśmy się w tych granicach , może tak ustawienie zbieżności około 100 zyli[ u nas 50 zyli bez rachunku] a ile kosztują dwie opony jak je zjedzie z jednej strony ? dochodzi jeszcze najważniejsze bezpieczeństwo przy złej zbieżności.
Witam Panowie , MAm spory problem , z tym sworzniem za cholerę nie moge go wybić zapiekłą cię chyba , Co robić może macie jakieśzposoby na wybijanie tego cholerstwa , siedzi jak zaspawane by było . Proszę o szybką rade po auto stoi na kołku Pozdro
WhitePolo
zwykle udaje się sciągnac bez ściągacza metodą prostacką czyli nawalając młotkiem w ucho zwrotnicy w którym siedzi bolec sworznia. Druga osoba musi napierać na wahacz do dołu najlepiej jakąś długą, zaklinowaną np o sanki rurą. Mi np. pomógł tata włażąc nogą na wahacz podczas gdy ja działałem młotkiem