[6n] Jaki wlać olej???

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""Dziadek13""]Castrol Magnatec 5W-40 to w pełni syntetyczny olej[/quote]
:mrgreen:
Pełnosyntetyczne 5w40 to mozna na palcach jednej ręki wyliczyć i napewno nie jest to magnatec. Ten ich 5w40 to zwyczajny HC (hydrokrakowany) czy powiedzmy wprost - "oszukany syntetyk".

Castrol Magnatec 5W-40
* HC-Synthese
* Für schnelle Durchölung beim Kaltstart
* Bietet hohe Sicherheitsreserven für starke Beanspruchung bei langen Autobahnfahrten
http://www.castrol.com/castrol/productd ... Id=7027193
który dzięki formule „Inteligentnych Molekuł” zapewnia ciągłą ochronę silnika już od chwili rozruchu.
weż mnie nie osłabiaj. Zwiększone zdolności przylegania do powierzchni metalowych na skutek polaryzacji cząsteczek są naturalne dla bazy estrowej i nie są wyjątkowe dla składu oleju Castrola.
Więc nie pisz bzdur że badziewie
Zapoznaj sie chociazby z TBN tego oleju (6,4) : Przypominam ze ten parametr spada w czasie eksploatacji (zuzycia) oleju i nie musze mowic co sie dzieje jesli juz na starcie TBN jest wyjatkowo niski (znacznie nizszy niz w Lotosie mineralym 15w40)
http://datasheets.bp.com/bpglis/lubtds. ... enDocument.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

a ja dodam to wody do oliwy....ale panowie nie kłóćcie się normalnie dyskutujcie :hello:

Prawda jest taka, że w Polsce nie istnieje takie prawo które reguluje takie kwestie jak opis na opakowaniu oleju vs zawartość,
są ludzie którzy skupują bańki po markowych olejach, a potem sprzedają i zachwalają markowe produkty..
Często i nagminnie producenci piszą, że jest na bazie syntetycznej a tak naprawdę są to hydrokrakowane oleje.
Ja zalałem 10W40 na bazie syntetycznej (petronas 1000) a jak znalazłem w necie kartę produktu i skład chemiczny to okazało się że jak byk napisane: Wysokiej klasy oleje parafinowemineralne i poddane obróbce wodorowej (hydrokraki) nie zdziwiło mnie to.
tutaj dowód na to:
http://www.najlepszyolej.pl/spec/1816_ssic_POL.pdf
Wg mnie trzeba zachować normę SAE czyli 10W40 czy 5W40 oraz ACEA/API i się tego trzymać, jeśli chodzi o benzyniaki bo to przecież niewysilone jednostki, więcej pod lupę trzeba brać przy skomplikowanych dieslach na common railu, które są wysilone i jakiekolwiek silniki z doładowaniem np turbina i wymagają naprawdę dobrego oleju i do tego LOW SAPS niskopopiołowego, żeby się to nie posypało dlatego mamy rekomendacje producentów. Dodam że niektórzy producenci do uturbionych silników zalecają wcześniejszą wymianę oleju np. co 7500 km.
Nie ma co sobie za bardzo brać do głowy, byle wymieniać co 10 tyś i nie oszczędzać na oleju.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
bazi

[quote=""rat4""]Prawda jest taka, że w Polsce nie istnieje takie prawo które reguluje takie kwestie jak opis na opakowaniu oleju vs zawartość,[/quote]
Nie tylko w Polsce.

Kod: Zaznacz cały

6. Olej syntetyczny

Skłonni jesteśmy zapłacić dużo więcej za oleje syntetyczne, które jak wiadomo mają lepsze własności niż oleje mineralne. Niestety bardzo często w butelce z napisem "olej syntetyczny" otrzymujemy produkt, który ma pochodzenie mineralne. Taka sytuacja jest zgodna z prawem od 1999 roku, kiedy to amerykański sąd rozwiązując spór pomiędzy Mobilem a Castrolem orzekł, że dozwolone jest nazywanie wysokorafinowanych olejów mineralnych syntetycznymi.

Część producentów nazywa takie oleje "hydrosyntetykami", inni stosują hasło "technologia syntetyczna", jednak są też tacy, którzy stosują po prostu nazwę "syntetyczny". W rzeczywistości jednak prawdziwymi syntetykami są oleje będące mieszaninami PAO (polialfaolefin), bądź estrów. Te jednak z racji kosztownej technologii produkcji są dość drogie. Warto też zwrócić uwagę, że oleje nazywane półsyntetykami (często mają napis "semisynthetic") w rzeczywistości zawierają zwykle nie więcej niż kilkanaście procent syntetyku, reszta to olej mineralny. Teoretycznie prawdziwy syntetyk może mieć napis typu "fully synthetic" jednak i to nie zawsze musi być regułą. Tu wszystkie chwyty są dozwolone. 
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ji,1440189

Castrol nie wydobywa sam ropy , tylko kupuje bazy od innych i bełta w fabryce na jednej taśmie z BP , a potem zeby to jakoś sprzedać to sie puszcza ogłupiające reklamy w TV i stad tez sie biorą oleje o cudownych nazwach - magnatec , edge , itp.
Awatar użytkownika
drago
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: drago »

to ja z innej beczki.. to jakie oleje 5w40 polecacie w takim razie (jakiś mały ranking)? jeśli sprawa się nie rozwiąże chyba zostanę przy shellu/ :buba:
Jadac droga, mysl o innych..

Moje maleństwo...http://r18181.ovh.net/forum/viewtopic.p ... 95d9aa018d
Awatar użytkownika
bazi

[quote=""drago""]to ja z innej beczki.. to jakie oleje 5w40 polecacie w takim razie[/quote]
Valvoline synpower 5w40
Liqui moly synthoil high tech 5w40

Oba sa dostepne w Intercars.
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcinnn »

ja powiem tak mialem zalany Shell Helix Plus 10W-40 przy wymianie kolesie namowili mnie na Castrol Magnatec 10W-40,
moral jest taki ze wracam do Helixa i przy nim zostane. Valvoline, Mobil nie probowalem. Castrola raczej nie polecam.
d
daleki_pablo
Newbie
Newbie

Post autor: daleki_pablo »

Cześć nie chcąc tworzyć nowych wądków mam pytanie

kupiłem moją pole 6n z 1995 roku
i spostrzegłem iż oleju jest trochę mniej niż minimum no właśnie dolał bym jak bym wiedział co było wlane do niej ale nie wiem
wiem natomiast że niestety muszę wymienić cały olej
facet z warsztatu powiedział mi że to stary silnik zalej mu minerał
ja się nie znam na olejach a nie chciał bym rozszczelnić silnika
a też widzę że dużo osób poleca mobil formula 10w40
chciałbym usłyszeć opinie na ten temat aha przejechane ta polówka ma około 240 000
a silnik 1,3 benzyna
Awatar użytkownika
dziurekxx
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dziurekxx »

Lej 15w40 marka bez znaczenia .
Dziurekxx
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”