[9n] Rozterki nowego użytkownika - sprzęgło ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
Jamal
Newbie
Newbie

[9n] Rozterki nowego użytkownika - sprzęgło ?

Post autor: Jamal »

Jako, że jestem nowym użytkownikiem polówki oraz pryz okazji userem tego forum, chce sie wpierw przywitać. Od kilku tygodni pomykam takim właśnie wozem i jak to bywa z nowicjuszami mam kilka pytań. Wcześniej jezdziłem Seatem Toledo II z silnikiem diesla i bardzo sobie go chwaliłem. Wymiana na mniejsze była koniecznością ze względu na małżonkę dla której Seat był olbrzymem ;) Nie żałuje bo polówką tez sie super jezdzi i nawet ja dostrzegam plusy jazdy mniejszym gabarytem.
Ale do rzeczy. W moim autku zaobserwowałem dziwny objaw. Chodzi o sprzęgło. Nie wiem od czego to zależy, ale czasem moje sprzęgło jest bardzo, bardzo niskie i bardzo krótkie. Tzn ze samochód rusza jak tylko odrobinkę odpuszczę pedał sprzęgła. Dodatkowo skok sprzęgła na którym mogę "regulować" ruszanie samochodu jest bardzo krótki. Niekiedy jest znów tak, że sprzęgło bierze dużo wyżej i jest znacznie dłuższe. Czytajac posty na tym forum jak i innych podejrzewam pompę sprzegła lub wysprzęglik - czy coś takiego. Może ktos z was miał podobny problem lub spotkal sie z czymś takim.
Dziekuje wszystkim za ewentualną pomoc.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam.
Ja Ci nie odpowiem, ale podepnę się pod temat. Mam też wydaje mi się problem ze sprzęgłem i również chciałbym wiedzieć o co chodzi. Otóż u mnie sprawa wygląda tak, że sprzęgło łapie bardzo wysoko. Praktycznie pod sam koniec auto zaczyna ruszać. Przez to mam również, jak to kolega wyżej napisał, mały "skok", w którym mogę regulować ruszanie. Co jest tego powodem? Kończy się tarcza? Docisk? Czy może da się to jakoś wyregulować?
Pozdrawiam
J
Jamal
Newbie
Newbie

No ja zauważyłem zależność, że pedal sprzęgła rośnie i podnosi się oraz wydłuża ( bez skojarzeń :lol: ) jak je troche podpompuje. Kilkanaście razy wcisnę sprzęglo i robi się bardzije normalne.
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

Jamal
spróbuj najpierw odpowietrzyć sprzęgło,taka sama zasada jak przy hamulcach a odpowietrznik powinien być na wysprzęgliku.
bęzdie potrzebna pomoc drugiej osoby
J
Jamal
Newbie
Newbie

Dzięki wielkie za podpowiedź. Wczoraj przypadkowo rozmawiałem z kolesiem który jest mechanikiem i on także wzmiankował o zapowietrzeniu sprzęgła. Tak, że spróbuje i jak usune usterkę dam znać.
J
Jamal
Newbie
Newbie

No i po usterce. A przynajmniej brak jej objawów od kilku dni napawa mnie optymizmem.
Problem prawdopodobnie był wypadkową innej usterki, a mianowicie przetartych przewodów od alternatora do Akumulatora. Objaw był wtedy taki ze altek nie ładował mi bateryjki, i po chwili system odłączał kolejne układy pobierające prąd: ABS, Wsp. Kierownicy, Poduszki, nawiew, lampy itp. Po zlokalizowaniu przetartego przewodu ( pod akumulatorem) wszystkie usterki odeszły w niepamięć. Zastanawia mnie jeszcze sprawa silniczka V68 odpowiedzialnego za zamykanie i odmykania klapy nawiewu zimnego i ciepłego powietrza. Czasem się blokował i grzało aż miło ;). Ciekawe czy też było to spowodowane za niskim napięciem w samochodzie. Dziękuje wszystkim za posty i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”