[6n] czy padła sonda 1.0 AER ??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Sako11
Konkretnie zainteresowany

[6n] czy padła sonda 1.0 AER ??

Post autor: Sako11 »

Witam przepraszam jak zły dział albo był taki temat ale szukałem i nie znalazłem moje polo zaczeło dużo palić 12.3 L na setkę oto jest zrzut ekranu z kompa

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

nie wiem czy to oznacza że sonda padła czy co jest grane z góry dzięki za wskazówki
Było POLO 6N 1.0 1997r Yellow Bahama

JEST COŚ CO NIGDY NIE UMIERA TO MIŁOŚĆ DO VOLKSWAGENA!!!!!!!!!!!!!

Byłe Moje Polo >>> viewtopic.php?f=29&t=23723
p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pyc »

Witaj.
Jeśli napięcie z bloku Voltage gdzie masz 0.22V jest stałe lub nie zmienia się znacząco od 0.8V do 0V to sonda skończyła swój żywot. Bardzo często również rejestruje się błąd nieprawidłowej pracy sondy "lambda oxygen sensor-control limit surpassed".
Można jeździć na odpiętej sondzie do czasu wymiany, spalanie powinno spaść.
Awatar użytkownika
siwekk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: siwekk »

Witam,
podłączę się do tematu, mam model z 95r. silnik AEV, pojemność 1043cm, i postanowiłem jak kolega sprawdzić sondę ponieważ autko pali ok 8L(uważam, że za dużo jak na ten silnik), tylko że ja nie mam możliwości podpięcia auta do kompa. Odpiąłem sondę, zatankowałem do full i tu szok po przejechaniu 55km znów zatankowałem do full na tej samej stacji i z tego samego dystrybutora, wlało się tylko 2,37L, co daje 5L/100km, czy to realne by właśnie sonda powodowała większe spalanie i czy to może być właśnie ten błąd o którym piszesz PYC? Oczywiście sprawdzę jeszcze raz spalanie z podpiętą sondą, ale czym grozi jazda bez sondy? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
bazi

Post autor: bazi »

[quote=""siwekk""] po przejechaniu 55km[/quote]
rozumiem ze na trasie , bo po miescie w 5,0 l nie uwierze
[quote=""siwekk""] czy to realne by właśnie sonda powodowała większe spalanie[/quote]
tak
[quote=""siwekk""]czym grozi jazda bez sondy[/quote]
komp wchodzi w stala lambde. A na niesprawnej zbyt uboga mieszanka = wyzsza temp spalania. Zbyt bogata = niespalone paliwo idzie w olej i go rozrzedza + odbija sie to negatywnie na katalizatorze
[quote=""siwekk""]tylko że ja nie mam możliwości podpięcia auta do kompa.[/quote]
wystarczy zapytac kto ma Vag'a w okolicy na forum
S
Sako11

wykręciłem sondę i jest strasznie okopcona na czarno czy to jest normalne ??

Obrazek

Awatar użytkownika
siwekk
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""bazi""]rozumiem ze na trasie , bo po miescie w 5,0 l nie uwierze[/quote]

BAZI nie jeżdżę w dłuższe trasy, podany wynik spalania sprawdziłem na codziennej trasie do pracy i z pracy czyli rano ok 6km i to samo po pracy. W tym czasie nie pokonałem odcinków dłuższych niż 10km. Sam w to nie mogę uwierzyć, za parę dni podam wynik spalania z sondą. Znalazłem sondę BOSH do mojego modelu, będzie OK czy polecacie coś innego:
http://e-autoparts.pl/sonda-lambda-uniw ... p-566.html

[quote=""Sako11""]wykręciłem sondę i jest strasznie okopcona na czarno czy to jest normalne ?? [/quote]

Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że to normalne, wkońcu jest wkręcona w rurę wydechową przed katalizatorem.
Awatar użytkownika
bazi

[quote=""siwekk""]Znalazłem sondę BOSH do mojego modelu, będzie OK czy polecacie coś innego:[/quote]
e tam, ja jak mi padła sonda to spisałem numer ze starej i kupilem taka sama uzywana na allegro i śmiga juz pare lat. Koszt chyba był ze 40 zł :mrgreen: Tyle ze znajdz kogos z vagiem zeby ci sprawdzil czy druga dziala ok.
Awatar użytkownika
siwekk
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""bazi""]e tam, ja jak mi padła sonda to spisałem numer ze starej i kupilem taka sama uzywana na allegro i śmiga juz pare lat. Koszt chyba był ze 40 zł :mrgreen: Tyle ze znajdz kogos z vagiem zeby ci sprawdzil czy druga dziala ok.[/quote]
można i tak, ale chyba zainwestuję w nową, jeśli mam poprawić spalanie to na kolejne lata. Kupując starą nigdy nie wiadomo, przy nowej mam gwarancję :)
Awatar użytkownika
bazi

ta nowa z linka co podales jest uniwersalna i trzeba bedzie rzeźbić z kabelkami i wtyczką zobacz ile w starej jest kabli.
S
Sako11

ja koledzy zainwestowałem w nową a z spalaniem zobaczymy dzisiaj wymieniona

Awatar użytkownika
siwekk
Raczkujący
Raczkujący

Można zapytać gdzie i za ile kupiłeś?
S
Sako11

w Intercars kupiłem Bosch 0 258 005 081

271 PLN

p
pyc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pyc »

[quote=""Sako11""]wykręciłem sondę i jest strasznie okopcona na czarno czy to jest normalne ??
[/quote]

Nienormalne. Kolor osadu na sondzie (sprawnej) powinien być beżowy/jasno szary ale nigdy czarny, bo oznacza to bogatą mieszankę i uszkodzoną sondę.

[quote=""siwekk""]czy to realne by właśnie sonda powodowała większe spalanie i czy to może być właśnie ten błąd o którym piszesz PYC?
[/quote]

Jak najbardziej tak. Jazda bez sondy nie grozi niczym. Tak jak pisał bazi, ECU podstawia stałą wartość napięcia na 0,45V czyli mieszanka jest bliska stechiometrycznej (ani za uboga ani za bogata) w przeciwieństwie do bogatej gdy jeździmy na podłączonej uszkodzonej sondzie. Ponadto ECU wchodzi w tryb awaryjny i parametry czasu wtrysku bierze z wyuczonej mapy wtrysków na podstawie sygnałów z innych czujników.
S
Sako11

sonda wymieniona samochód wcześniej miał kopa ale teraz mam wrażenie jakby łapał drugi oddech jest dużo lepiej z przyspieszaniem zobaczymy jak z spalaniem

Awatar użytkownika
siwekk
Raczkujący
Raczkujący

Sako11 daj znać jak sprawdzisz spalanie.

[quote=""siwekk""][quote=""bazi""]rozumiem ze na trasie , bo po miescie w 5,0 l nie uwierze[/quote]
BAZI nie jeżdżę w dłuższe trasy, podany wynik spalania sprawdziłem na codziennej trasie do pracy i z pracy czyli rano ok 6km i to samo po pracy. W tym czasie nie pokonałem odcinków dłuższych niż 10km. Sam w to nie mogę uwierzyć, za parę dni podam wynik spalania z sondą. Znalazłem sondę BOSH do mojego modelu, będzie OK czy polecacie coś innego:
http://e-autoparts.pl/sonda-lambda-uniw ... p-566.html[/quote]

BAZI więc, sam już nie wiem o co chodzi, przejechałem dokładnie 50km i znów pojechałem na tę samą stację + ten sam dystrybutor, zatankowałem do pełna i pierwszego odbicia, wynik 5,04L, co daje 10L/100km, śmieszne ale prawdziwe. Jako, że teraz sam już nie jestem pewien, znów odpiąłem sondę i znów po 50km zatankuję, wtedy podam ostateczny wynik spalania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”