Po raz kolejny : Navi w telefonie...

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Makumb
Mały interesant
Mały interesant

Po raz kolejny : Navi w telefonie...

Post autor: Makumb »

Pytanie: meczy mnie to juz od baaardzo dawna. Nie jestem zapalonym podroznikiem wiec nie celuje w jakies super sprzetyz dvd, kamera i ekspresem do kawy, ale podobno nawigacje w telefonach sprawdzaja sie calkiem dobrze. W tym temacie jestem zielony wiec prosze nie bijcie;]
Z tego co wiem to do telefonow w ktorych seryjnie nie ma navi mozna dokupic modul gps , wgrac program i mozna jezdzic. Tak to wyglada? Czeka mnie wymiana komorki i w moim finansowym zasiegu jest Sony Ericsson C702 ( ten z reklamy z gps) i ostatnio widzialem Samsung Avila S5230. Jak myslicie? ma to sens? I czy to wogole moze dzialac?

pozdrawiam i z gory thx za odpowiedzi
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

Post autor: marianb31 »

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup telefonu z systemem operacyjnym "Symbian",
pod który jest pisany specjaly program "Route 66" do nawigacji; działa to bezproblemowo,
ale jak napisałeś należy dokupić specjalny moduł GPS ;)

Jedym z telefonów z Symbianem jest Nokia N73 (sam taką używam).
Pozdrawiam :)
Obrazek
Awatar użytkownika
michał25
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michał25 »

Wiesz co nie wiem czy opłaca sie takie coś teraz dobra nawigacja kosztuje koło 300 zł dlatego lepiej moze zabierz sobie dobra oferte minutowa jaka ci zaproponuje twoj operator i troche gorszy telefon a potem kup osobno nawigacje bo w telefonie szybko wykonczysz baterie przez cos takiego
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

Post autor: marianb31 »

jeszcze są ładowarki samochodowe, ale pomijając ten fakt, kupując urządzenie specjalne do navigacji, masz większy wyświetlacz :)
Obrazek
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

ja osobiscie uzywam N95 oraz McGuider i jestem bardzo zadowolony. Jeden z nielicznych ktory obsluguje wbudowany modul GPS a do tego ma aktualne mapy.
M
Makumb
Mały interesant
Mały interesant

No wszystko ladnie pieknie :) ale taki modul to 100zl a telefon jest za 1zl;p
poza tym z takimi navi za 300zl tez bywa roznie a nie swedzi mnie chwilowo ta kasa hehe.
A tak wszystko teoretycznie mam pod reka.

A jaki program mozna wgrac na taki telefon? kurde wiem ze to smieszne pytanie ale nigdy mnie to nie krecilo do tego stopnia, zeby byc "na topie" :P

thx za odp !!
Awatar użytkownika
szoqun
Newbie
Newbie

Post autor: szoqun »

Ja osobiście już od ponad roku używam Nokii n95_8gb z symbianem i wbudowanym gps. Do tego wgranego mam garmina wraz z aktualnymi mapami, i staram się w miarę na bieżąco mieć je aktualne. Wszystko mi chodzi bardzo ładnie, i jeszcze nigdy mnie w "maliny" nie wyprowadziło. Jedyny mankament to właśnie bateria, która faktycznie długo nie wytrzyma na ciągle świecącym wyświetlaczu ( mi ok 3 godzinki) - no ale jak napisał marianb31 są przecież ładowarki samochodowe..
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

a ja Ci powiem tak .. sam mam tela z navi , i antenka na BT .. odrazu napisze .. daruj sobie Symbiana i tak samo WM .. kup lepiej chdzby najtansza Mante i bedziesz zadowolony do tego zakup AM i juz :) ..mialem telefony z symbian s60 ( n-gage , sx ,6600 ..) ,s80 (9300,9500) s90 (e51 , e70 .. ) ,uiq (mota a925 - z wbudowanym gps) .. oraz Nokie 9300 .. symbian jest dobry do gier i rozrywki ( zreszta taki byl cel jego powstania ) z WM ..hp .. asus .. motke z klapka .. htc .. i wiele innych ( swojego czasu posredniczylem w handlu - bylem testerem) wm jest bardziej do zadan biurowych ale uwazam ze do navi jest lepszy .. pozatym wszystkie ,manty,larki ,mio itp sa na wm CE .. telefon to nie jest nawigacja i tyle ,pozatym trzeba patrzec do czego jeszcz sie chce ten tel uzywac ,do mp3 ,gier to symbian .. do pisania ,serfowania po sieci to wm ( nikt mnie nie przekona ze do sieci lepszy jest symbian ) zreszta wpadnij na spota albo na echo sie spotkamy to sbie potestujesz :)aha i na polske to tylko Auto Mapa
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
M
Makumb
Mały interesant
Mały interesant

nooo to chyba wszystko sie wyjasni ;] na spota to tylko piechtobusem bo polo odmawia wspolpracy... :/
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Przedmówcy napisali już chyba dość na ten temat. Jednym z lepszych rozwiązań będzie zakup osobno telefonu i nawigacji. Wbrew przypuszczeniom aż tak często nie będziesz używał nawigacji. A nawi na Win CE 5 jak znalazł - dużo więcej programów nawigacyjnych (AutoMapa, TomTom, Garmin, iGo itp.) będzie działać na systemie z rodziny windows (Win CE 5, Win 4.2 WM 5/6). Natomiast telefon na symbianie ograniczy cię do jednego góra dwóch programów. Bo w nawigacji liczy się głównie pokrycie i dokładność map i w tej chwili najlepsze są: AM i TomTom. Musisz sobie odpowiedzieć czego oczekujesz od urządzenia.
Powodzenia w wyborze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”