Witam mam pewien problem który poniekad rozumie i poniekąd niewiem czy to to... mam Polo 86C z *2 roku silnik HB 1.1 na gaźniku jak zimny chodzi cichutko nawet na wysokich obrotach i ma moc czuć ją a jak sie rozgrzeje silnik zaczyna warczeć nie równo pracować szarpać troszke, moje uwagi sa takie olej za zadki po rozgrzaniu silnika mam olej Castrola 15w40 a w książce dane są żeby stosować 20w50 olej i ja uważam ze tez ze to olej za rzadki... Co wy o tm sądzicie?? kompresie ma wsio ok... co kilka głów to nie jedna
Jaki ma przebieg polóweczka? Moja ma 192t. gdy ją kupiłem 5 lat temu silnik zachowywał się w ten sam sposób - zimny ok, ale gdy ssanie się wyłączyło to spadał nawet na 400-500 obr/min. aż któregoś dnia zgasł i nie odpalił. Olej nie ma tu związku. wymieniłem cewke i bezpiecznik 20A i pomogło (zacznij od bezpiecznika - tego nad topikowymi). Ważne aby conajmniej raz w roku zaglądnąć jak wygląda filtr powietrza - ja wymieniam 2 razy w roku. Odkąd mam obecne autko jeżdżę na shellu 15w40 i nie narzekam.
nie u mnie z obrotami jest ok wsio ok tylko jak pisze wyżej.. Ps he he taki zeczy wiem bo jestem mechanikiem .... tylko jak rozgrzeje to sie dzieje tak obroty skacza max o kilak obrotów i drzenie silnika jest
Może to wina kabli od świec. autka mają już swoje lata. nie wiem. może warto też sprawdzić czujnik hall`a. u mnie poprzedni właściciel połamał mocowanie i jeden kabelek został rozerwany wtedy silnik szarpał,przerywał po rozgrzaniu więc to może coś z zapłonem?
ja mam 82 rok produkcji zwykły gaźnik i na bank he he nie ma halla;) a kable są spoko PS nie krocz ciagle tymi obrotami;) ja wyczytalem że jak źle dobramu olej silnikowy to teą tak sie dzieje
NeVWille, olej 15W40 wg mnie jest w sam raz. Jakbyś miał olej o niewłaściwej gęstości to:
- musiałbyś dolewać z litrna miesiąc bo olej bardziej przenikał do przestrzenia spalania
- autko by zaczynało kopcić na ciepłym silniku.
Wg mnie możesz mieć bardziej cyrk z gaźnikiem (brudny-nieszczelny itp). Rada? zagazować i się nie martwić o cyrk z gaźnikiem, albo szukać usterki.
następna będzie honda, jak polo odmówi posłuszeństwa... jak ja lubię tą solidność VW
wg mnie to normalne że masz lepsze parametry przy gęstszym oleju przy tych temp. za oknem. Pytanie tylko czy zmieniać olej co sezon czy lać letnio/zimowy?
NIe zazdroszę ci uruchamiania przy -10. Ten sam efekt miałem po dolaniu doktora do starego silnika ;P
następna będzie honda, jak polo odmówi posłuszeństwa... jak ja lubię tą solidność VW
[quote=""Ruszowy""]NIe zazdroszę ci uruchamiania przy -10. Ten sam efekt miałem po dolaniu doktora do starego silnika ;P[/quote]
jedno to w Zimie nie jezdze autem więc mnie nie przeszkadza taki olej