Witam!
Mam do Was pytanie, drodzy forumowicze. Dziś jadąc sobie niecałe 80 zatrzymuje mnie policja... Wiem, rozumiem, przekroczyłem prędkość. Ale nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby pan władza nie pokazał mi wyniku z suszarki 98km/h...
Co mogło/może być przyczyną takiego dużego skoku prędkości?
[quote=""DarkSavant""]Co mogło/może być przyczyną takiego dużego skoku prędkości?[/quote]
Opony większe niż zaleca producent, licznik od innej wersji silnikowej. Ja bym obstawiał opony Ale przekłamanie rzędu 18km/h to już grubo... Chociaż ich suszarki też potrafią kłamać
cóż... jeśli jesteś pewien że tyle nie jechałeś to powinieneś poprosić policjanta o pokazanie danych pomiaru: kiedy był zrobiony o której godzinie, bo zdarzają sie sytuacje że zatrzymują ludzi i każą płacić mandaty na podstawie jednego i tego samego pomiaru.
poza tym liczniki samochodowe mają tendencję do zawyżania prędkości wiec albo pan policjant zamotał albo masz jakąś awarię...
18km/h przeklamania przy takiej predkosci? Z opon takiej roznicy nie wycisniesz. Ja bym poprosil o okazanie homologacji na ich "suszarke". Jak nie ma to dowidzenia.
Z tego co zauważyłem porównując różne GPS - y to różnica pomiędzy wartością licznikowa a tym co pokazuje GPS top około 10 km/h. Sprawdzone na różnych modelach i w różnych samochodach. Opony o rozmiarze standardowym i zalecanym przez producenta. Był nawet gdzieś na necie artykuł o tym. Przekłamanie o 18 km/h to dużo za dużo, jeśli masz wszytko w standardzie.
Możesz jeszcze sprawdzić czy masz tak duże przekłamania licznika na GPS - ie. Zawsze to lepsze niż nic.
No niby pan władza pokazywał mi że pomiar robiony 25 sekund wcześniej. Opony 155/70/13.
Nie chciałem się dzisiaj kłócić - pierwszy w życiu mandat. Człowiek jest młody, głupi, niedoświadczony... i uczy się na błędach. Tak a propo to była drogówka z A2, więc pewnie homologacje mieli.
Wystarczy sprytny ruch radarem i dobije +/- 10 km/h. Z tego co wiem sprawniejsi potrafią uzyskać jeszcze lepszy wynik. Wszystko ma miejsce wtedy, gdy pomiaru dokonuje "z ręki" zamiast statywu (większość pomiarów w Polsce niestety). Mandatu bym nie przyjął. Jeśli to ISKRA to ciężko będzie wygrać przed polskim sądem niestety. Jeśli inny radar to masz szansę powalczyć - jednak trochę czasu to zajmie niestety i możesz przegrać. Tak się w naszym cudnym kraju naciąga obywateli niestety.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się!
na Twoim miejscu prędkość bym GPS-em sprawdził czy to faktycznie masz tyle przekłamania. Ja sprawdzałem to mam około 5km/h przekłamania na swoim liczniku